Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Παραιτήθηκε ο CEO της Danske Bank μετά το σκάνδαλο για ξέπλυμα χρήματος ύψους $234 δισ.


Την παραίτησή του υπέβαλε ο διευθύνων σύμβουλος της Danske Bank, Τόμας Μπόργκεν, εν μέσω ισχυρισμών ότι η τράπεζά του βρέθηκε στο επίκεντρο ενός μεγάλου ευρωπαϊκού σκανδάλου για ξέπλυμα χρήματος, με 234 δισεκατομμύρια δολάρια να διαρρέουν μέσω μιας μικρής μονάδας της τράπεζας στην Εσθονία.

Το σκάνδαλο έχει σοκάρει τη Δανία, μια χώρα που χαρακτηρίζεται από πολύ χαμηλά επίπεδα διαφθοράς σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ παράλληλα έχει και τα υψηλότερα επίπεδα διαφάνειας.

Οι ποινικές καταγγελίες εναντίον της Danske καταδεικνύουν μέχρι στιγμής ότι η εσθονική μονάδα χρησιμοποιήθηκε για να ξεπλύνει έως και 9,1 δισ. δολάρια μεταξύ 2007 και 2015. Τα παράνομα κεφάλαια προέρχονται κυρίως από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με το Bloomberg, σε Δανία και Εσθονία βρίσκονται σε εξέλιξη αστυνομικές έρευνες, ενώ τα μέσα ενημέρωσης της χώρας ανέφεραν τον περασμένο μήνα ότι οι αρχές των ΗΠΑ επίσης ερευνούν την υπόθεση.


Η τράπεζα δήλωσε ότι δεν μπορεί να παράσχει έναν ακριβή αριθμό για το πόσα χρήματα έχουν ξεπλυθεί, αλλά η εκτίμηση της συνολικής ροής της τράπεζας από την εσθονική της μονάδα στα 234 δισ. δολάρια - δηλαδή σχεδόν εννέα φορές το ΑΕΠ της χώρας - δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα ως προς τη διαχείριση της διοίκησης για ζητήματα παράνομων δραστηριοτήτων.

Οι μετοχές της Danske διαπραγματεύονται με απώλειες 6% στο χρηματιστήριο της Δανίας, με τις συνολικές απώλειες να φτάνουν φέτος στο 32%. Από το τελευταίο υψηλό που σημείωσε η τράπεζα τον Μάιο του 2017, η αξία της Danske έχει υποχωρήσει κατά περίπου 14 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Μπόργκεν, ο οποίος έγινε CEO της μεγαλύτερης τράπεζας της Δανίας το 2013, θα συνεχίσει να βρίσκεται στη θέση του μέχρι να βρεθεί αντικαταστάτης, ανακοίνωσε η τράπεζα, χωρίς να αναφέρει πόσο χρόνο μπορεί να πάρει αυτή η διαδικασία.




Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]