Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο πραγματικός συμβολισμός της Ιθάκης και η φράση του Γαλιλαίου


Η μέθοδος της παραπλάνησης, το εφεύρημα του συντρόφου Μπρεχτ, το διάγγελμα από την Ιθάκη και ένα παλιό αλλά επίκαιρο ανέκδοτο...

Όταν λέω ότι Τσίπρας και Ερντογάν εφαρμόζουν ίδιες μεθόδους στην παραπλάνηση, δεν με πιστεύουν όλοι. Την καταβαράθρωση της τουρκικής οικονομίας, ο σουλτάνος την αποδίδει σε εχθρικές επιθέσεις στην τουρκική λίρα. Ότι έχει καταχρεώσει το κράτος για φαραωνικά έργα, κι έχει γεμίσει τα πορτοφόλια της οικογένειάς του, αυτό το κρύβει φυσικά. Για τους αποτυχημένους, πάντα φταίνε οι άλλοι.

Το Μαξίμου, απαντώντας στη Ν.Δ. χρησιμοποίησε την φράση για την γη «Και όμως γυρίζει / Eppur si muove». Σαν κομμουνιστές -έστω και ιμιτασιόν-, θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι δεν είπε ποτέ τέτοια φράση ο Γαλιλαίος.

Πρόκειται για εφεύρημα του συντρόφου Μπρεχτ, που απέδωσε στον Γαλιλαίο [στο έργο του Γαλιλέο Γαλιλέι] την ανασκευή της παραδοχής του ότι η γη δεν γυρίζει, εμπρός στην Ιερά Εξέταση. Ανασκευή που δεν έγινε ποτέ. Θεωρώ πως χρησιμοποίησαν φράση του Γαλιλαίου, επειδή ο άνθρωπος ήταν γνωστός κωλοτούμπας, κι αυτός.

Για να λέμε και το δίκαιο, ο Γαλιλαίος είχε να αντιμετωπίσει ολόκληρη φοβερή Ιερά Εξέταση, ενώ ο Τσίπρας μόνον ένα Λαφαζάνη.

Ο αρχηγός του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος, Βόισλαβ Σέσελι, δήλωσε: «Δεν θέλουμε σύνορα με τους Αλβανούς. Εμείς οι Σέρβοι πρέπει να οριοθετήσουμε την Αλβανία με τους Έλληνες, κάπου στη ζώνη του Δυρραχίου. Η Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία δημιούργησε την Αλβανία, ως ένα τεχνητό κράτος για να εμποδίσει τη Σερβία να έχει επαφή με τη θάλασσα. Στη βόρεια Αλβανία είναι η κληρονομιά μας. Εκεί όλα είναι σερβικά, γη και πέτρες», έγραψε στο κοινωνικό δίκτυο.

Εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ, μας στέλνετε εντυπωσιακό μήνυμα, αν ο πρωθυπουργός επιλέξει την Ιθάκη για διάγγελμα. Ως γνωστόν, μόνον ο Οδυσσέας έφθασε στο νησί. Όλοι οι άλλοι χάθηκαν στον δρόμο. Εκλαμβάνουμε επομένως την επιλογή της Ιθάκης, ως μήνυμα ότι θα εξαλείψετε τους πάντες για να μείνετε μόνον εσείς. Το πιάσαμε το νόημα.


Αποφασίστηκε η άρση της αναστολής των συζητήσεων για τον τομέα των Ενόπλων Δυνάμεων των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης [ΜΟΕ] με την Τουρκία. Πάνω που είπαμε μπράβο, για την εγκατάλειψη υποκριτικών εκδηλώσεων για εμπέδωση δήθεν εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο λαών, ξαναγυρίζουμε πάλι, αναγνωρίζοντας διεθνώς ότι μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη στους Τούρκους.

Είναι παλιό, αλλά καλό και επίκαιρο. Ας το επαναλάβω για να μείνει. Σύμφωνα με το ανέκδοτο, ο απερχόμενος πρωθυπουργός αφήνει στον διάδοχό του τρεις επιστολές λέγοντάς του να ανοίγει ανά μία κάθε φορά που θα έχει κάποιο εξαιρετικά σημαντικό πρόβλημα.

Λίγους μήνες μετά ο νέος πρωθυπουργός αντιμετωπίζει κάποιο σοβαρό πρόβλημα και ανοίγει την πρώτη επιστολή που έγραφε: «κατηγόρησε τους προηγούμενους ότι παρέλαβες καμένη γη», όπερ και εγένετο.

Λίγο καιρό μετά ο πρωθυπουργός αντιμετωπίζει ένα δεύτερο πολύ σημαντικό πρόβλημα και ανοίγει τη δεύτερη επιστολή που έγραφε: «κατηγόρησε τον αρμόδιο υπουργό!». Ο πρωθυπουργός στρέφεται εναντίον του αρμοδίου υπουργού και τον απολύει.

Περνάει αρκετός καιρός και ο πρωθυπουργός αντιμετωπίζει το τρίτο σοβαρό πρόβλημα της θητείας του. Ανοίγει με αγωνία την τρίτη επιστολή που έγραφε: «ετοίμασε τρεις επιστολές για τον επόμενο».

Καλλισθένης εν δήμω
Voria



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]