Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αδιάλλακτος ο Ταγίπ Ερντογάν


Έκκληση στα πατριωτικά και θρησκευτικά συναισθήματα των ομοεθνών του απηύθυνε ο Ταγίπ Ερντογάν, καθώς συνεχίζεται η αστάθεια της τουρκικής λίρας και η επιδείνωση των σχέσεων με τις ΗΠΑ.

«Η επίθεση στην οικονομία μας δεν διαφέρει από μια ευθεία προσβολή της σημαίας μας ή της έκκλησης για προσευχή», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του με αφορμή την τετραήμερη ισλαμική γιορτή της θυσίας (Κουρμπάν Μπαϊράμ στην Τουρκία ή Εϊντ αλ Αντχα στις αραβικές χώρες), που αρχίζει σήμερα. «Ο στόχος είναι και στις δύο περιπτώσεις ο ίδιος: να γονατίσουν την Τουρκία και τον λαό της», υποστήριξε ο Ερντογάν στέλνοντας μήνυμα αδιαλλαξίας: «Δεν θα υποταχθούμε. Είμαστε ένας λαός που προτιμά να αποκεφαλιστεί παρά να του περάσουν χαλκά από τον λαιμό».

Αν και ο Τούρκος πρόεδρος δεν κατονόμασε ευθέως τις Ηνωμένες Πολιτείες, το μήνυμά του υπονοούσε σαφέστατα τον διπλωματικό πόλεμο με την Ουάσιγκτον, με αφορμή τη συνεχιζόμενη κράτηση, από τις τουρκικές αρχές, του Αμερικανού πάστορα Αντριου Μπράνσον. Μάλιστα, υπήρχαν σαφή υπονοούμενα που παραλλήλιζαν την επίθεση της κυβέρνησης Τραμπ κατά της τουρκικής οικονομίας με το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. «Αν εκείνοι που απέτυχαν να οδηγήσουν σε συνθηκολόγηση την Τουρκία μέσω τρομοκρατικών οργανώσεων και εγχώριων συμμοριών νομίζουν ότι θα τα καταφέρουν τώρα μέσω των συναλλαγματικών ισοτιμιών, θα αντιληφθούν σύντομα ότι σφάλλουν», δήλωσε χαρακτηριστικά.


Δύο συλλήψεις

Σε αυτή την ατμόσφαιρα των κλιμακούμενων εντάσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Αγκυρας ήρθε να προστεθεί ένοπλη επίθεση αγνώστων κατά της αμερικανικής πρεσβείας στην τουρκική πρωτεύουσα. Το συμβάν έλαβε χώρα γύρω στις 5.30 τα ξημερώματα. Οι δράστες, που επέβαιναν σε λευκό αυτοκίνητο, πυροβόλησαν έξι φορές κατά του κτιρίου της αμερικανικής πρεσβείας, χωρίς να υπάρξουν θύματα. Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μετέδωσε ότι οι Αρχές συνέλαβαν δύο άτομα για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι συνδέονται με το συμβάν, χωρίς να δώσουν περισσότερες πληροφορίες.

Την επίθεση κατά της αμερικανικής πρεσβείας καταδίκασε ο εκπρόσωπος Τύπου της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν, εκτιμώντας ότι επρόκειτο για «προσπάθεια να προκληθεί χάος», ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ, έκανε λόγο για «καθαρή προβοκάτσια». Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου της αμερικανικής πρεσβείας Ντέιβιντ Γκάινερ ευχαρίστησε τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας για την άμεση ανταπόκρισή τους και προσέθεσε ότι η πρεσβεία διεξάγει τις δικές της έρευνες για το περιστατικό. Η αμερικανική πρεσβεία θα παραμείνει κλειστή κατά τη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας λόγω της θρησκευτικής εορτής.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]