Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Στις ΗΠΑ εκτιμούν πως ο Ερντογάν δεν αντέχει τις κυρώσεις


Υπήρξε αισιοδοξία ότι η άνοδος του Donald Trump στην προεδρία θα συνέβαλε στην αναζωογόνηση των σχέσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας, αλλά οι νομοθέτες και η ελίτ της εξωτερικής πολιτικής στην Ουάσιγκτον ανέτρεψαν αμετάκλητα τον Τούρκο Πρόεδρο Recep Tayip Erdogan, έγραψε ο Ishaan Tharoor σε άρθρο για την Washington Post.

Μετά την ανακοίνωση της περασμένης Τετάρτης ότι ο Λευκός Οίκος θα εφαρμόσει κυρώσεις εναντίον του υπουργού Δικαιοσύνης της Τουρκίας Abdulhamit Gul και του υπουργού Εσωτερικών Suleiman Soilu για το ρόλο τους στη συνεχιζόμενη κράτηση του Αμερικανού πάστορα Andrew Brunson, ο οποίος κατηγορείται για συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις, οι σύμμαχοι έχουν κάνει μια στροφή προς το χειρότερο.

Σημειώνοντας ότι αυτές οι ειδήσεις δημιούργησαν αναστάτωση στη χρηματιστηριακή αγορά της Τουρκίας και προκάλεσαν την πτώση των ήδη χαμηλών τουρκικών λιρών σε νέα χαμηλά επίπεδα, ο Tharoor, έγραψε ότι η κίνηση των Ηνωμένων Πολιτειών δεν αποτέλεσε έκπληξη.

» Ο Brunson είναι ένα πιόνι σε ένα πολύ ευρύτερο γεωπολιτικό παιχνίδι και θεωρείται ως ένας όμηρος από αξιωματούχους των ΗΠΑ. Συνελήφθη εν μέσω της τεράστιας εκκαθάρισης στην Τουρκία, η οποία ακολούθησε μια αποτυχημένη προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησης του Erdogan το 2016. Οι τουρκικές αρχές κατηγορούν τον Brunson για συνενοχή στην απόπειρα – μαζί με δεκάδες χιλιάδες Τούρκους να αντιμετωπίζουν παρόμοιες κατηγορίες – τις οποίες αρνείται.


Ο Erdogan και οι υπαρχηγοί του ελπίζουν να χρησιμοποιήσουν το Brunson ως διαπραγματευτικό ατού σε μια νομική μάχη για τη φοροδιαφυγή των αμερικανικών κυρώσεων στο Ιράν από έναν κρατικό δανειστή της Τουρκίας, Halkbank, λέει ο Tharoor. Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Mevlut Cavusoglu έριξε τη συμφωνία όταν επέμενε ότι η δικαστική δίωξη κατά της Halkbank «θα πέσει» εντελώς.

Ο Λευκός Οίκος έχει λόγο να αισθάνεται άσχημα, αλλά και οι Τούρκοι, που θεωρούν τους εαυτούς τους για μια ακόμη φορά θύματα από έναν αναξιόπιστο συνεργάτη στην Ουάσιγκτον, έγραψε ο Tharoor.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε μια «ισοδύναμη απάντηση» στις κυρώσεις, ενώ ο ισχυρός άνδρας της Τουρκίας απολαμβάνει αυτή τη νέα ευκαιρία, να ανεβάζει πάλι τα εθνικιστικά συναισθήματα και να επιρρίπτει ευθυνεςι εναντίον ενός ξένου αντιπάλου.

«Ο Erdogan δεν μπορεί να αντέξει μια πλήρη κρίση με τις ΗΠΑ, δεδομένης της ευθραυστότητας της οικονομίας της Τουρκίας», ανέφερε ο Tharoor Wolfago Piccoli, του συμβούλου Teneo Intelligence, λέγοντας ότι «Βραχυπρόθεσμα, οι κυρώσεις των ΗΠΑ μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη συγκέντρωση υποστήριξης γύρω από τη σημαία. Ωστόσο, η οικονομική πραγματικότητα σύντομα θα αντιδράσει, αναγκάζοντας τον Erdogan να επανεξετάσει την προκλητική του στάση».

Σημειώσεις


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]