Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι Σέρβοι προειδοποιούν σε Κόσοβο και Βοσνία…


Ο Πρόεδρος της Σερβίας, Alexandar Vucic, δήλωσε το Σάββατο ότι θα ληφθούν μέτρα για την ενίσχυση του Σερβικού στρατού και των υπηρεσιών πληροφοριών μετά από συνομιλίες με τον Πατριάρχη Irinei. για αυτό που ο Vucic χαρακτήρισε «επιβίωση του σερβικού λαού» στο Κοσσυφοπέδιο

«Θα δώσουμε τα πάντα για να διατηρήσουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα … αλλά ποτέ δεν θα επιτρέψουμε ξανά άλλη «Επιχείρηση Καταιγίδα», ανέφερε ο Vucic, αναφερόμενος στη δράση του Κροατικού στρατού το 1995, μετά την οποία περίπου 200.000 Σέρβοι εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Κροατία και για την οποία υπάρχουν σοβαρές υπόνοιες, ότι είχε την έγκριση και του τότε ηγέτης της Σερβίας Sloodan Milosevic.

«Σήμερα είναι ακριβώς 1.930 ημέρες από τότε που υπογράψαμε τη συμφωνία των Βρυξελλών και δεν έχει εκπληρωθεί η μόνη υποχρέωση των Αλβανών – η ίδρυση μιας ένωσης κυρίως Σερβικών δήμων», δήλωσε ο Vucic στους δημοσιογράφους μετά από συνεννόηση με τον Πατριάρχη.

Ο Irinej δεν μίλησε στα μέσα ενημέρωσης

Ο Vucic προήδρευσε επίσης συνάντηση εάν το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Σερβίας, μετά το οποίο ο διευθυντής της κυβέρνησης για το Κοσσυφοπέδιο, Marko Diuric, δήλωσε ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας θα εμπόδιζαν τις ενέργειες «ορισμένων πολιτικών και θρησκευτικών προσώπων» που είπε ότι είχανυπονοήσει ότι η Σερβία σχεδιάζει να προκαλέσει αναταραχή στην πρώην νότια επαρχία.

Έχουν αυξηθεί οι εντάσεις μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου, καθώς πλησίασε η προθεσμία για τη σύνταξη ενός καταστατικού της Ένωσης Σερβικών Δήμων – στις 4 Αυγούστου.


Γράφοντας στα κοινωνικά μέσα την περασμένη εβδομάδα, ένας εξέχων Σέρβος ιερέας στο Κοσσυφοπέδιο, o Sava Janic, δήλωσε ότι είχε ακούσει φήμες σχετικά με ακραία περιστατικά που εικάζεται πως προετοιμάζονται στο Κοσσυφοπέδιο.

Τα σερβικά μέσα ενημέρωσης υπολόγισαν ότι οι αρχές του Κοσσυφοπεδίου ενδέχεται να προσπαθήσουν να καταλάβουν τον υδροηλεκτρικό σταθμό Gazivode, ο οποίος επί του παρόντος ελέγχεται από Σέρβους στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, σε συνεργασία με την ειρηνευτική αποστολή KFOR του ΝΑΤΟ.

Το Σάββατο, ο Vucic απέρριψε έντονα τους ισχυρισμούς ότι η Σερβία σχεδιάζει να υποκινήσει αναταραχές, ενώ η KFOR αρνήθηκε να μπλοκάρει ή να αναλάβει το εργοστάσιο, με τη χρήση στρατιωτικής δράσης.

Επανέρχονται κι οι Σέρβοι της Βοσνίας

Αν το Κοσσυφοπέδιο γίνει μέλος των Ηνωμένων Εθνών και άλλων διεθνών οργανισμών, η σερβική οντότητα της Βοσνίας, η Δημοκρατία Σέρπσκα και η RS, θα ζητήσουν το ίδιο, δήλωσε ο Σερβοβόσνιος πρόεδρος Milorad Dodik, Πρόεδρος της RS.

Ο Dodik δήλωσε, ότι το 2008, μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία, η Συνέλευση της RS ενέκρινε ψήφισμα όπου δηλώνει ότι «η RS θα επιδιώξει την κρατική ιδιότητα σε περίπτωση που νέες διεθνείς αρχές και πρακτικές αναγνώρισης του δικαιώματος αυτοδιάθεσης εφαρμοστούν από τη διεθνή κοινότητα «.

Πρόσθεσε ότι το ψήφισμα αυτό «εξακολουθεί να ισχύει και δεν θα το εγκαταλείψουμε».

Το ψήφισμα, που εγκρίθηκε τον Φεβρουάριο του 2008, επέσυρε καταδίκη από τους δυτικούς διπλωμάτες, όπως και κάθε άλλη απόφαση των Σερβοβόσνιων που σκοπό έχει το δικαίωμα αυτοδιάθεσής τους, που άλλωστε τους το παρέχει η συμφωνία του Dayton.

Οι αντιπρόσωποι της ίδιας συνόδου αποφάσισαν επίσης να διεξαγάγουν δημοψήφισμα για το μελλοντικό καθεστώς της RS σε περίπτωση που «ένας μεγάλος αριθμός μελών των Ηνωμένων Εθνών, ιδιαίτερα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.

Σημειώσεις



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]