Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

«Καζάνι που βράζει» τα Σκόπια!


Έναν μήνα πριν από το δημοψήφισμα ο Ζάεφ πιέζει την αντιπολίτευση με δίκες για να προσχωρήσει στο «ναι»

Εκρηκτικό κλίμα επικρατεί στα Σκόπια, έναν μήνα πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος (30 Σεπτεμβρίου) για την έγκριση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο Ζόραν Ζάεφ επιχειρεί να πιέσει την αντιπολίτευση να προσχωρήσει στο «ναι», ξεκινώντας τη δίκη 33 ατόμων, μεταξύ των οποίων και πέντε βουλευτών, που εμπλέκονται στη βίαιη εισβολή στο Κοινοβούλιο τον Απρίλιο του 2017, και προχωρώντας τη δίκη της πρώην ηγεσίας του VMRO για υποκλοπές και εκλογική νοθεία, ενώ την ίδια στιγμή οι Αλβανοί των Σκοπίων θέτουν όρους για να στηρίξουν το δημοψήφισμα και απειλούν με αυτονομία.

Η πορεία προς την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, που έμοιαζε εύκολη υπόθεση για τον Ζόραν Ζάεφ αφότου έδωσε τα χέρια με τον Αλέξη Τσίπρα, φαίνεται τώρα ότι κάθε άλλο παρά έτσι είναι, αφού υπάρχει κλιμάκωση των αντιδράσεων μετά την άρνηση αποδοχής της από τον πρόεδρο της χώρας Γκιόργκι Ιβανόφ και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τις τελευταίες ημέρες, αφίσες που φέρουν την υπογραφή του «Μακεδονικού Διεθνούς Κινήματος των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου» και έχουν κατακλύσει τα Σκόπια εμφανίζουν τον Ζάεφ ως προδότη, που παραβίασε το Σύνταγμα και τους νόμους, ενώ οι εκδηλώσεις υπέρ του «όχι» στο δημοψήφισμα αυξάνονται.


Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός επιχειρεί με τις δικαστικές υποθέσεις, αυτές της εισβολής στο Κοινοβούλιο και της νοθείας στις τελευταίες εκλογές, στις οποίες εμπλέκονται κυρίως βουλευτές του VMRO, να κάμψει τις αντιδράσεις και να προβάλει την αναγκαιότητα του «ναι» στο δημοψήφισμα, με σύμμαχο και τον διεθνή παράγοντα. Ο επίτροπος για τη Διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης Γιοχάνες Χαν έσπευσε να μιλήσει για έλλειψη εθνικής ενότητας στα Σκόπια και κάλεσε την αντιπολίτευση να ξεκαθαρίσει τη θέση της, φέρνοντάς την προ των ευθυνών της, ενώ εκτιμάται ότι θα υπάρξουν και άλλες τέτοιου είδους παρεμβάσεις.

Ωστόσο, πέραν της αντιπολίτευσης, προέκυψε ακόμη ένα πρόβλημα για την κυβέρνηση Ζάεφ, που ακούει στο όνομα «Αλβανοί»: Ζητούν από τον Σκοπιανό πρωθυπουργό να αναγνωρίσει, μεταξύ άλλων, εθνική υπόσταση για τους Αλβανούς, γλώσσα, επαρκή εκπροσώπηση στα κρατικά όργανα, λύση στο πρόβλημα της ιθαγένειας, διαχωρισμό από τους Σλαβομακεδόνες και να δηλώσει επίσημα η κυβέρνηση ότι οι Αλβανοί είναι αυτόχθονες.

Σε διαφορετική περίπτωση απειλούν με αυτονομία, αν και η σκοπιανή ηγεσία τούς βάζει τη θηλιά στον λαιμό, «δείχνοντας» πέρα από τον Ατλαντικό!


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]