Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Γιατί η Ελλάδα δεν έκανε βήματα μπρος στη μνημονιακή εποχή;


Όλα τα μέτρα που μας πρότειναν, και υποχρεωτικώς τα δεχθήκαμε, δεν οδήγησαν σε αναπτυξιακούς ρυθμούς, αλλά απεναντίας στην ύφεση

Η τυπική λήξη της μνημονιακής εποχής, φέρει στο προσκήνιο την συζήτηση για τους λόγους της παντελούς αποτυχίας της Ελλάδας να αξιοποιήσει τις όποιες ευκαιρίες είχε, ώστε να πραγματοποιήσει κάποια βήματα προς τα εμπρός.

Μεταξύ των πολλών αιτίων, αναφέρεται και το γεγονός ότι υπήρξαν λανθασμένες οδηγίες των δανειστών, όπως κάποια στιγμή ειπώθηκε από εκπροσώπους του ΔΝΤ, όμως δεν έγινε έκτοτε κάποια αναφορά, γιατί αυτά τα λάθη δεν διορθώθηκαν. Γιατί, όταν φάνηκε πως κάποιο επιβαλλόμενο μέτρο -όπως φερ’ ειπείν η αύξηση του ΦΠΑ, που εκείνο που έκανε ήταν να αυξήσει την φοροδιαφυγή, χωρίς να προσθέσει τα αναμενόμενα έσοδα στο δημόσιο Ταμείο- δεν φέρει αποτέλεσμα, δεν αντικαταστάθηκε από κάποιο άλλο μέτρο;

Όλα τα μέτρα που μας πρότειναν, και υποχρεωτικώς τα δεχθήκαμε, δεν οδήγησαν σε αναπτυξιακούς ρυθμούς, αλλ’ απεναντίας στην ύφεση. Δηλαδή, είναι τόσο ανίκανοι οι Τροϊκανοί, ή Θεσμικοί, που δεν αντιλαμβάνονται, αυτό που ορθά υποστηρίζει ακόμη και ο κτηνοτρόφος των Αγράφων; Και όχι μόνον αυτό, αλλά ενώ ήταν απτά τα δείγματα των "λανθασμένων" συνταγών, αυτοί εξακολουθούσαν την ίδια τακτική και μάλιστα με επιβαρυνόμενο ρυθμό.

Αναρωτιέμαι, αν το σύστημα χρησιμοποιεί ανίκανους οικονομικούς επιστήμονες, με αμοιβή μάλιστα που προσεγγίζει τα 300 χιλιάρικα ευρώ ετησίως, συν τα συνήθη επί πλέον. Αλλά πρέπει, ανίκανοι να είναι κι αυτοί που μας τους έστειλαν, αφού δεν αντιλήφθησαν ότι οι άνθρωποι είναι άχρηστοι. Αυτό δεν πρέπει να είναι το εξαγόμενο συμπέρασμα;


Σύμφωνα λοιπόν με την επικρατούσα αντίληψη, έχουμε ανόητους δανειστές αλλά και ανόητους διευθύνοντες τους φορείς, αυτούς δηλαδή που ελέγχουν την παγκόσμια οικονομία. Εξ αντιθέτου, έξυπνοι είμαστε εμείς, που διαπιστώνουμε τα λάθη, αλλά δεν έχουμε την ισχύ να τα διορθώσουμε.

Έ, λοιπόν, αν πράγματι πιστεύουμε όλα τα παραπάνω, τότε είναι φυσιολογικά όσα υφιστάμεθα, και όσα μέλλει να υποστούμε. Τίποτε δεν έχουμε καταλάβει. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που επί 8ετία, όχι μόνον δεν υπήρξε κάποια πρόοδος, αλλά αντίθετα πάμε από το κακό στο χειρότερο.

Μα είναι δυνατόν να πιστεύουμε, ότι οικονομολόγοι του ΔΝΤ ή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας, μπορεί να είναι τόσο ανόητοι, ώστε να μη αντιλαμβάνονται τα αυτονόητα; Και μάλιστα να αποκαλούνται και περιφρονητικά "υπάλληλοι", από τον κ. Τσίπρα, κατά το πρώτο εξάμηνο της σοβιετομανίας Τσίπρα-Βαρουφάκη… Αυτοί οι υπάλληλοι, θέλουν "δέκα στην καθισιά" από αυτούς που έτσι τους χαρακτηρίζουν. Οι δε προϊστάμενοί τους, που τους ελέγχουν και κρίνουν τις επιδόσεις τους "πιάνουν πουλιά στον αέρα", αφού κατάφεραν εργαζόμενοι μεθοδικά και με υπομονή, να ελέγχουν την ανθρωπότητα.

Οι συνταγές που μας έδιναν, ήταν και είναι απόλυτα ορθές. Όχι όμως για μας, αλλά για τους χρηματοπιστωτικούς οίκους στους οποίους απολογούνται. Διότι, αφού δεν μπορεί να είναι ανόητοι, τότε το μόνο συμπέρασμα που μπορεί να εξαχθεί, είναι ότι ο σκοπός τους δεν είναι αυτός που προβάλλεται. Ο σκοπός τους δηλαδή, δεν είναι η θεραπεία από την ασθένεια που κατατρώγει τη χώρα μας, αλλ’ απεναντίας η κατρακύλα της ακόμη πιο κάτω.

Από την πρώτη στιγμή (Μάιο του 2010) κραυγάζει η στήλη, ότι "δεν θέλουν τα λεφτά μας, αλλά την εξουσία". Κι αν τότε το υποστηριζόμενο φαινόταν αιρετικό, τώρα, με όσα συμβαίνουν, δεν γίνεται ακόμη αντιληπτό; Δεν βρέθηκαν οι "πρόθυμοι" πολιτικοί, που προκειμένου να διατηρηθούν στην εξουσία, λαμβάνουν μέτρα και σκληρότερα ακόμη από τα προτεινόμενα;

Όλα τα μέτρα που εισηγούνται ένα σκοπό έχουν: Να δημιουργήσουν εκείνες τις προϋποθέσεις, ώστε όταν τα "κοράκια" της διεθνούς αγοράς ενσκύψουν, να βρουν ανέργους που θα δεχτούν να προσληφθούν για ένα κομμάτι ψωμί, να βρουν νόμους που θα τους επιτρέπουν να αισχροκερδούν, να βρουν υπηκόους και όχι πολίτες. Άλλωστε, επί 30ετία φρόντισαν, με δόλωμα τις επιδοτήσεις, να εγκαταλείψουμε κάθε παραγωγική διαδικασία, ιδίως στην γεωργία.
Επομένως, όχι μόνον δεν είναι ανόητοι οι "υπάλληλοι" των δανειστών, αλλ’ απεναντίας ικανότατοι στο να εφαρμόζουν τις εντολές των προϊσταμένων τους. Αν εμείς δεν το αντιληφθήκαμε και παριστάναμε τους έξυπνους απαξιώνοντάς τους, τότε είναι λογικό που πληρώνουμε την "πολλή εξυπνάδα" μας.

Ο Μακεδών
Voria



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]