Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Για ποινικές ευθύνες στη διαχείριση της πυρκαγιάς ποιός θα μιλήσει;


Πώς μπορούν και κοιμούνται, ακούγοντας τις αγωνιώδεις φωνές των μικρών παιδιών που πνίγονταν από τους καπνούς, ή από τα νερά της θάλασσας;

Αντιπαρέρχομαι την φαιδρότητα της ανάληψης πολιτικής ευθύνης, χωρίς την συνακόλουθη συνέπεια, που είναι η παραίτηση. Είναι λυπηρό, ο κατ’ εξακολούθηση εμπαιγμός του λαού, με διαστρέβλωση της πραγματικότητας, συνήθως ηθελημένης.

Επιβάλλεται όμως να μιλήσουμε και για τις ποινικές ευθύνες που προκύπτουν από την εγκληματική αμέλεια που επιδείχθηκε στην διαχείριση της πυρκαγιάς. Έγραψα κι εχθές ότι είναι πολύ φτηνό να υποστηρίζεται ότι υπήρξε συνειδητός εμπρησμός, με σκοπό να μεταφερθεί αλλού η αναζήτηση των ενόχων. Είναι πιθανόν να υπήρξε σκόπιμος εμπρησμός. Η έρευνα των ανακριτικών Αρχών θα το διαπιστώσει.

Το ζήτημα όμως δεν είναι ποιος έβαλε την φωτιά, αυτό θα μας απασχολήσει προσεχώς. Το ζήτημα είναι ποιος και πως την διαχειρίστηκε. Οι κομματικοί όλοι απεκδύονται των ευθυνών υποστηρίζοντες ότι έπραξαν το καθήκον τους.
Όμως, σε όλες της εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής, και όχι μόνον της πολιτικής, τα πάντα κρίνονται εκ του αποτελέσματος και όχι εκ της προθέσεως. Προσφυώς άλλωστε λέγεται ότι "ο δρόμος για την Κόλαση είναι γεμάτος από καλές προθέσεις". Το αποτέλεσμα είναι γνωστό. Ογδόντα οκτώ νεκροί, 25 αγνοούμενοι και 29 τραυματίες. Δεν μπορεί να μη φταίει κανείς…


Αν δεχθούμε, τη δικαιολογία των κομματικών, και μάλιστα την διαβεβαίωση των ενόπλων συνεργατών του Τόσκα, ότι σε παρόμοια περίπτωση, πάλι τα ίδια θα έπρατταν, τότε θα βιώσουμε και άλλες παρόμοιες τραγικές καταστάσεις. Είναι γεγονός όμως, ότι μεγάλος αριθμός πολιτών -μεταξύ των οποίων και η πρώην γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα-, διαψεύδουν κατηγορηματικά όσα υποστηρίζουν οι κομματικοί, περί δήθεν ορθής επιτέλεσης του καθήκοντός τους. Άλλα υποστήριξαν οι αρμόδιοι, αλλά καταγγέλλουν οι πολίτες.

Ως εκ τούτου, η αστειότητα περί ανάληψης πολιτικής ευθύνης υπό του πρωθυπουργού, δεν καλύπτει τις ποινικές ευθύνες όσων παρέλειψαν να πράξουν τα επιβαλλόμενα.

Παραθέτω το σκεπτικό δύο αποφάσεων του Αρείου Πάγου:

«Ανθρωποκτονία από αμέλεια. Για να υπάρξει έγκλημα που τελέστηκε με παράλειψη, πρέπει η εξωτερική αμέλεια του δράστη να μην συνίσταται σε θετική ενέργεια, αλλά μόνο σε παράλειψη (ή παραλείψεις) και η παράλειψη αυτή να αποτελεί στη συγκεκριμένη περίπτωση το σύνολο της συμπεριφοράς του δράστη που προηγήθηκε του αποτελέσματος», και

«Έννοια αμέλειας. Αμέλεια χωρίς συνείδηση υπάρχει όταν ο δράστης δεν προβλέπει το εγκληματικό αποτέλεσμα ενώ θα μπορούσε να το προβλέψει και να το αποφύγει αν κατέβαλε την επιβαλλόμενη από το νόμο προσοχή, ενώ συνειδητή αμέλεια υπάρχει όταν ο δράστης προβλέπει ότι από τη συμπεριφορά του μπορεί να προέλθει το εγκληματικό αποτέλεσμα αλλά το αποκρούει και ενεργεί γιατί πιστεύει ότι δεν θα επέλθει στη συγκεκριμένη περίπτωση».

Δεν χωρά αμφισβήτηση επομένως, ότι υπάρχουν ποινικές ευθύνες. Κάποιοι προβάλλουν ως δικαιολογία, ότι δεν φαντάστηκαν πως η φωτιά θα υπερπηδούσε την λεωφόρο Μαραθώνος, επειδή ποτέ στο παρελθόν δεν συνέβη. Ο Άρειος Πάγος, δεν το αναγνωρίζει αυτό ως δικαιολογία. Ίσως πάλι, να μη ενημερώθηκαν σωστά. Δεν παύουν να είναι υπαίτιοι, διότι αμέλησαν για την ορθή ενημέρωση.

Δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Απορώ, όμως… Πώς μπορούν και κοιμούνται, ακούγοντας τις αγωνιώδεις φωνές των μικρών παιδιών που πνίγονταν από τους καπνούς, ή από τα νερά της θάλασσας; Πώς μπορούν και αντιμετωπίζουν τους πολίτες που έζησαν μεν, αλλά βρίσκονται σε απόγνωση επειδή καταστράφηκε ο μόχθος μιας ολόκληρης ζωής; Πού είναι αυτή η περίφημη -διαβόητη, πλέον- ευαισθησία της Αριστεράς στον πόνο των απλών ανθρώπων;

Με ανείπωτη θλίψη παρακολουθούμε όλοι τις εικόνες από την πυρκαγιά στην Αττική, που καταδεικνύει την παντελή απουσία πρόβλεψης και συντονισμού των τύποις αρμοδίων, και απλώς αναρωτιόμαστε: Με ανάθεση σε ακατάλληλους κομματικούς καίριων θέσεων, τι μπορείς να περιμένεις; Όταν εκπαραθυρώνονται ικανοί, για να τοποθετηθούν στην θέση τους "τα φιλαράκια τα παλιά", τι μήνυμα παίρνει αυτός ο λαός, για την πορεία του στο μέλλον;

Ο Μακεδών
Voria



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]