Τελειώνει η διαδικασία για το δημοψήφισμα στα Σκόπια
Ο Πρωθυπουργός της πΓΔΜ Zoran Zaev δήλωσε ότι ελπίζει ότι το κοινοβούλιο θα εγκρίνει επίσημα την απόφαση υποστήριξης του δημοψηφίσματος για τη συμφωνία της χώρας με την Ελλάδα, μέχρι σήμερα Δευτέρα – η οποία θα προχωρήσει στη συνέχεια με ή χωρίς την υποστήριξη του κόμματος της αντιπολίτευσης VMRO DPMNE.
«Αν δεν καταλήξουμε σε συμφωνία με το VMRO DPMNE, περιμένω από κάθε βουλευτή του, να κάνει ξεκάθαρες τις θέσεις του στο κοινό. Αυτό είναι το δικαίωμά τους, αλλά όλοι έχουμε την υποχρέωση να βεβαιωθούμε ότι η διαδικασία θα είναι επιτυχής », δήλωσε ο Zaev.
Την Τετάρτη, με τη συμμετοχή των βουλευτών VMRO DPMNE, το κοινοβούλιο ψήφισε να διορίσει μια νέα εκλογική επιτροπή, την οποία το κόμμα είχε προηγουμένως απέρριπτε για σχεδόν ένα μήνα.
Το Κοινοβούλιο ενέκρινε ταυτόχρονα αρκετούς άλλες νομοθετικές πράξεις που ζήτησε η αντιπολίτευση, συμπεριλαμβανομένης μιας διάταξης που εγγυάται τη δημιουργία μιας τεχνοκρατικής κυβέρνησης 100 ημέρες πριν από οποιεσδήποτε μελλοντικές εκλογές, για να εξασφαλιστεί η δίκαια διαδικασία.
Αυτό συνέβη αφού η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση συμφώνησαν σε αυτά τα θέματα την περασμένη Δευτέρα, παρά την αποτυχία να συμφωνήσουν στο βασικό αίτημα της κυβέρνησης – το οποίο είναι για την αντιπολίτευση να καλέσει τα μέλη της να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα.
Η αντιπολίτευση αντιτίθεται σθεναρά στη συμφωνία με την Ελλάδα, χαρακτηρίζοντάς την πράξη προδοσίας, καθώς συνεπάγεται την αλλαγή του ονόματος της χώρας.
Αλλά οι παρατηρητές αναφέρουν ότι η συμμετοχή της αντιπολίτευσης μπορεί να είναι πολύ σημαντική για την επιτυχία του δημοψηφίσματος, ακόμα και αν αντιταχθεί στη συμφωνία «όνομα».
Χωρίς αυτήν, πολλοί παρατηρητές λένε ότι θα είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί συμμετοχή άνω του 50 τοις εκατό όλων των ψηφοφόρων, η οποία είναι το καθορισμένο όριο για τη νομιμοποίηση του όποιου αποτελέσματος.
Ο Zaev την Τετάρτη άφησε την πόρτα ανοιχτή για μεταγενέστερη συμφωνία, μετά την αποτυχία της συνάντησής του με τον επικεφαλής της VMRO DPMNE Hristian Mickovski.
Είπε ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται εντός του κοινοβουλίου, και ότι ο Mickovski θα μπορούσε να ζητήσει μια πρόσθετη συνάντηση μαζί του εάν ήθελε.
Ένας κύριος στόχος της συμφωνίας με την Ελλάδα, που υπογράφηκε στις 17 Ιουνίου, είναι να διασφαλίσει ότι η Ελλάδα θα θέσει τέλος στον μακρόχρονο αποκλεισμό της προσχώρησης της Μακεδονίας, στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ.
Σύμφωνα με τη συμφωνία, η πΓΔΜ συμφώνησε να αλλάξει το όνομά της σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, ενώ η Ελλάδα συμφώνησε να άρει το βέτο της στην ένταξη της πΓΔΜ στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.
Ωστόσο, για να υλοποιηθεί πλήρως η συμφωνία, οι «Μακεδόνες» πρέπει να δείξουν ότι την υποστηρίζουν σε δημοψήφισμα.
Η κυβέρνηση των Σοσιαλδημοκρατών θέλει να διεξαχθεί η ψηφοφορία στα τέλη Σεπτεμβρίου ή στις αρχές Οκτωβρίου, ώστε να υπάρξει χρόνος για την έγκριση των απαιτούμενων συνταγματικών αλλαγών μέχρι το τέλος του έτους.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...