Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

"Πράσινο φως" από το ΝΑΤΟ αναμένουν τα Σκόπια


Την Τετάρτη ξεκινά η σύνοδος του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και παρότι στο μεγαλύτερο μέρος της θα επικεντρωθεί στην κριτική που έχει ασκήσει ο Ντόναλντ Τραμπ στη Συμμαχία, η ένταξη της πΓΔΜ θα είναι επίσης στην ατζέντα.

"Έχουμε πολλές ελπίδες και νομίζω πως τα πάντα έχουν δρομολογηθεί και θα πρέπει συμβούν αυτήν την εβδομάδα" δήλωσε στο Reuters ο σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών Νικολά Ντιμιτρόφ, στο περιθώριο της συνόδου των Δυτικών Βαλκανίων στο Λονδίνο", προσθέτοντας ότι "θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε τις ενταξιακές συνομιλίες".

Όπως υπενθυμίζει το Reuters, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ είχε δηλώσει την προηγούμενο μήνα, ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία είναι πιθανό να ανάψει πράσινο φως για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις στην σύνοδο κορυφής αυτής της εβδομάδας.

Ο Στόλτενμπεργκ είχε χαρακτηρίσει την πρόσφατη συμφωνία των Πρεσπών για την αλλαγή του ονόματος της πΓΔΜ σε Βόρεια Μακεδονία ως μία "ιστορική συμφωνία η οποία προσφέρει μία ιστορική ευκαιρία" στα Σκόπια να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

Όπως σημειώνει το Reuters, η αλλαγή του ονόματος δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και εξακολουθεί να συναντά αντίσταση και στις δύο χώρες.

"Η οριστικοποίηση του δικού μας μέρους της συμφωνίας θα ενσωματωθεί στη διαδικασία του ΝΑΤΟ" δήλωσε ο Νικολά Ντιμιτρόφ.

Ερωτηθείς για το αν υπάρχουν ανησυχίες ότι η Ρωσία θα μπορούσε να επιχειρήσει να ανακόψει τη διαδικασία ένταξης του ΝΑΤΟ λόγω των δικών της φόβων ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία "παραβιάζει" την παραδοσιακή ρωσική σφαίρα επιρροής, ο Ντιμιτρόφ είπε ότι "αν δεν υπήρχε το ζήτημα της ονομασίας, θα ήμασταν μέλη του ΝΑΤΟ από το 2008. Συνεπώς πιστεύουμε ακράδαντα ότι (η ένταξή μας) δεν είναι εναντίον οποιασδήποτε άλλης χώρας και ό,τι θα έχει πολύ θετική επίδραση στη σταθερότητα της περιοχής. Αλλά φυσικά μέχρι να συμβεί αυτό, ανησυχούμε για οποιοδήποτε εμπόδιο μπορεί να εμφανιστεί".



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :


  1. Πόσο έντεχνα και δόλια συνδέουν αυτά τα δύο, φέρνοντας σε απελπιστικά δύσκολη θέση την Ελλάδα -όχι βέβαια την κυβέρνηση!: "Η οριστικοποίηση του δικού μας μέρους της συμφωνίας θα ενσωματωθεί στη διαδικασία του ΝΑΤΟ"!!! δήλωσε ο Νικολά Ντιμιτρόφ. Ακόμα και στο ερώτημα του δημοψηφίσματος τα συνδέουν: "θέλετε η χώρα μας να μπει σε ΝΑΤΟ και ΕΕ με το όνομα "Βόρεια Μακεδονία"; Αυτό το ερώτημα έχει προκριθεί και μάλλον δε θα αλλάξει, γιατί κάμπτει με πολύ "μελετημένο" τρόπο τις εσωτερικές αντιδράσεις.
    Κατερίνα-Χ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]