Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ποια οικονομικά οφέλη αναμένει η ΠΓΔΜ από τη συμφωνία για το όνομα


Του Κώστα Ράπτη

Η συμφωνία των Πρεσπών σχετικά με την ονομασία της πΓΔΜ δεν έχει μόνο σημασία πολιτική και ιστορική: διαθέτει δυνάμει και μια διάσταση ακραιφνώς οικονομική, για την οποία διαφωτιστικά είναι τα σχετικά δημοσιεύματα στη γειτονική χώρα.

Έτσι, η εφημερίδα Sloboden Pechat αναφέρει ότι η Ελλάδα είναι σήμερα ο τρίτος εμπορικός εταίρος της πΓΔΜ, ωστόσο οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν περιθώρια βελτίωσης. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα πιο πρόσφατα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι τους τέσσερις τελευταίους μήνες οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών ανήλθαν στα 254,7 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 14,7% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι τα προβλήματα γύρω από το θέμα του ονόματος είχαν επιβραδύνει, χωρίς όμως να ανακόψουν πλήρως, τις επιχειρηματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, ενώ εμπορικές συναλλαγές υπήρχαν ακόμα και στις πιο δύσκολες περιόδους στις διμερείς σχέσεις, όπως την εποχή των οικονομικών μέτρων του 1994 ή αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι το 2008.

Στο ίδιο δημοσίευμα εκτιμάται ότι τώρα, με την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας, θα ανοίξουν νέες οικονομικές προοπτικές, καθώς αναμένεται να αυξηθούν οι επενδύσεις από την Ελλάδα στην πΓΔΜ, όπως επίσης και οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών.

Η εφημερίδα Nezavisen Vesnik αναφέρει ότι ο αρμόδιος για τα οικονομικά θέματα αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της γειτονικής χώρας, Κότσο Ανγκιούσεφ, σημείωσε ότι η εφαρμογή της συμφωνίας με την Ελλάδα για το θέμα του ονόματος θα έχει κόστος για τους θεσμούς και τις εταιρείες της πΓΔΜ, πρόσθεσε ωστόσο ότι τα αναμενόμενα οφέλη θα είναι πολύ μεγαλύτερα.
"Τα οικονομικά οφέλη από τη συμφωνία με την Ελλάδα και από την επίλυση αυτού του προβλήματος για τις επόμενες γενιές μας θα είναι ασύγκριτα περισσότερα από οποιαδήποτε δαπάνη που θα απαιτήσει η εφαρμογή αυτής της συμφωνίας”, 
ανέφερε, κατά το δημοσίευμα, ο Ανγκιούσεφ.

Ο ίδιος επισήμανε επίσης ότι κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2019 θα ξεκινήσει πιθανότατα η κατασκευή του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού Ελλάδας-πΓΔΜ, ένα έργο για το οποίο οι δύο πλευρές υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης τον Οκτώβριο 2016.
Η κυβέρνηση της πΓΔΜ, προσθέτει η εφημερίδα, ανήγγειλε την εκπόνηση βασικού προγράμματος και ακολούθως την προκήρυξη διαγωνισμού προκειμένου να αναδειχθεί η ανάδοχος εταιρεία.

Σύμφωνα με τον Ανγκιούσεφ, η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας, μετά από αρκετές ανεπίσημες συναντήσεις, θα αποδεχθεί συνάντηση με τα "Ελληνικά Πετρέλαια” για να λυθεί το πρόβλημα με τον πετρελαιαγωγό Θεσσαλονίκη-Σκόπια.
"Δεν θα αποφύγουμε τον διάλογο. Η κυβέρνησή μας είναι ανοιχτή για την επίλυση όλων των προβλημάτων, ανεξάρτητα από το εάν αυτά τα έχουμε κληρονομήσει. Τέτοιες διαπραγματεύσεις δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα”, 
ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της πΓΔΜ.

Από την πλευρά της, η εφημερίδα "Nova Makedonija” παραθέτει δηλώσεις του προέδρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου της πΓΔΜ, Μπράνκο Άζεσκι, ο οποίος, αναφερόμενος στη συμφωνία των Πρεσπών για το θέμα του ονόματος, σημειώνει ότι κάθε μετατόπιση από το νεκρό σημείο ανοίγει μεγαλύτερες προοπτικές για την οικονομία της χώρας, όπου υπάρχουν πολλά συσσωρευμένα προβλήματα.
"Αφού ο Πρωθυπουργός μπορεί να πει ότι κατά την επερχόμενη περίοδο θα βελτιωθούν οι σχέσεις με την Ελλάδα, αυτό συνιστά ένα πολύ σοβαρό μήνυμα για την οικονομία μας, ώστε αυτή να προσανατολιστεί προς αυτήν την αγορά. Με την χαλάρωση των σχέσεων στα Βαλκάνια θα έχουμε προβλεψιμότητα και αυτή αποτελεί την κορυφαία προϋπόθεση για την αύξηση των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών. Πιθανότατα θα υπογραφούν και πολύ σημαντικά έγγραφα που δεν είχαν υπογραφεί μέχρι τώρα εξαιτίας αυτού του ζητήματος, όπως είναι οι συμφωνίες για την προστασία των επενδύσεων και την αποφυγή της διπλής φορολογίας, που είναι πολύ σημαντικές για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων”, 
ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Άζεσκι, τονίζοντας επίσης ότι για την οικονομία της πΓΔΜ είναι πολύ σημαντικός ο λιμένας της Θεσσαλονίκης, καθώς για την χώρα δεν υπάρχει στο θέμα αυτό άλλη εναλλακτική λύση.

Capital


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]