Μόνο εκτιμήσεις υπάρχουν για το σύνολο των μεταναστών
Αδιευκρίνιστος παραμένει ο συνολικός αριθμός των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων που βρίσκονται στη χώρα. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χθες, γνωρίζουμε τον αριθμό των ατόμων που συμμετέχουν σε διάφορα προγράμματα (σίτισης, στέγασης, εκπαίδευσης), όσον αφορά όμως το σύνολο του πληθυσμού εκτιμάται ότι φθάνουν τις 55.000 συνολικά. Χθες, ένα τετράχρονο αγοράκι το οποίο διέμενε σε κέντρο φιλοξενίας στη Θήβα βρέθηκε νεκρό, καθώς έπεσε σε βόθρο υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες.
Αυξημένες είναι οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές το πρώτο τετράμηνο του 2018 (Ιανουάριος-Απρίλιος), όπως παρουσιάζονται στο 2ο τεύχος του ενημερωτικού δελτίου για το προσφυγικό από την Ειδική Γραμματεία Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΨΗΠΤΕ (Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης), που δημοσιοποιήθηκε χθες και το οποίο ωστόσο δεν αναφέρει τα στοιχεία των τελευταίων δύο μηνών. Μέσω των ελληνοτουρκικών θαλασσίων συνόρων εισήλθαν το α΄ τετράμηνο του 2018 συνολικά 8.522 άτομα έναντι 5.307 το α΄ τετράμηνο του 2017. Επίσης, οι παράτυπες εισροές στα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα ανήλθαν σε 5.802 το α΄ τετράμηνο του τρέχοντος έτους έναντι μόλις 667 το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.
Συνολικά 21.002 αιτούντες άσυλο στεγάζονται σε διαμερίσματα, ενώ 44.753 άτομα λαμβάνουν οικονομική βοήθεια κυρίως για σίτιση μέσω προπληρωμένων καρτών. Και ενώ σε όλη την Ε.Ε., σύμφωνα με στοιχεία της EASO που δημοσιεύθηκαν χθες, οι αιτήσεις ασύλου βαίνουν μειούμενες τα δύο τελευταία χρόνια, στην Ελλάδα αυξάνονται. Το πρώτο τετράμηνο του 2018 στα νησιά κατατέθηκαν 9.469 αιτήσεις ασύλου έναντι 6.637 το αντίστοιχο περυσινό τετράμηνο και εκδόθηκαν 2.588 θετικές αποφάσεις χορήγησης ασύλου έναντι 1.433 το ίδιο χρονικό διάστημα πέρυσι. Αντίστοιχα μεγάλο ποσοστό από όσους φτάνουν στα νησιά μεταφέρεται στην ενδοχώρα, όπως δείχνουν τα στοιχεία. Οι παραπομπές λόγω ευαλωτότητας έφθασαν τις 7.096 το α΄ φετινό τετράμηνο, έναντι 3.951 το αντίστοιχο περυσινό.
Ασυνόδευτα ανήλικα
Οσον αφορά τα ασυνόδευτα ανήλικα, το πρόβλημα στέγασης και προστασίας αυτής της εξαιρετικά ευάλωτης ομάδας παραμένει. Στις 30 Απριλίου 2018, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν στην Ελλάδα, βρίσκονταν 3.150 ασυνόδευτοι ανήλικοι. Από αυτούς, μόνο 1.101 βρίσκονται στις συνολικά 49 δομές φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων που λειτουργούν.
Την ίδια στιγμή, οι ροές προσφύγων και μεταναστών στα νησιά συνεχίζονται. Το τελευταίο 24ωρο έφθασαν ακόμα 119 άτομα, ενώ στο hotspot στη Μόρια της Λέσβου παραμένουν 9.633 άτομα (η χωρητικότητα της δομής είναι 3.000), στη Σάμο, 3.340 άτομα (ο χώρος έχει σχεδιαστεί για 650 άτομα) και στη ΒΙΑΛ στη Χίο βρίσκονται 1.570 άτομα με ανώτατο όριο τα 1.015.
Τάνια Γεωργιοπούλου
Καθημερινή
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...