Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Γερμανία: Επί ξυρού ακμής ο Μεγάλος Συνασπισμός


Του Δημήτρη Κατσαγάνη

Ως "πολύ σοβαρή” χαρακτήρισε την κατάσταση στο Μεγάλο Συνασπισμό ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος της Μέρκελ, Φόλκερ Κάουντερ, αμέσως μετά τη χθεσινή άκαρπη συνάντηση μεταξύ CDU-CSU-SPD με αντικείμενο την εύρεση συμβιβασμού σε σχέση με τη διαχείριση του προσφυγικού.

Υπενθυμίζεται ότι η τρέχουσα κρίση προκλήθηκε λόγω της διαφωνίας της Μέρκελ (CDU) με τη γραμμή του ηγέτη του "αδελφού" κόμματος της στη Βαυαρία (CSU) και Ομοσπονδιακού ΥΠΕΣ, Ζέεχοφερ για το προσφυγικό.

Και αυτό την ίδια ώρα που ο Ζέεχοφερ έχει συμφωνήσει σε κοινή γραμμή για το προσφυγικό με τον... Αυστριακό Καγκελάριο, Σεμπάστιαν Κουρτς.

Μάλιστα, σύμφωνα με το γερμανικό Τύπο, στο κοινό μπλοκ του Ζέεχοφερ (μαζί και του Βαυαρού Πρωθυπουργού, Μάρκους Ζέντερ) με τον Κουρτς, ανήκει ο Ιταλός ΥΠΕΣ και ηγέτης της Λίγκας, Ματέο Σαλβίνι.

Μάλιστα, ο Ζέντερ ετοιμάζεται να μετατρέψει την βαυαρική CSU σε κόμμα πανεθνικής εμβέλειας στα πρότυπα της Ιταλικής Λίγκας.

Οι διαφωνίες μεταξύ Μέρκελ-Ζέεχοφερ/Ζέντερ δεν αφορούν μόνο το προσφυγικό, αλλά και όλα τα μεγάλα θέματα που αφορούν στις αλλαγές στην ΕΕ, αλλά και στο εσωτερικό σκηνικό (πχ αύξηση κατώτατου μισθού, βελτίωση κοινωνικών παροχών).

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο σχηματισμός CDU -CSU υποχωρεί στο 19,5% έναντι του 33% που κέρδισε στις τελευταίες ομοσπονδιακές εκλογές, ενώ πτωτική είναι η πορεία και του SPD. Αντίθετα, το ακροδεξιό κόμμα της "Εναλλακτικής για τη Γερμανία" (Alternative fuer Deutschland) ανεβαίνει από το 13% που κέρδισε στις πρόσφατες εκλογές στο 16,5%. Επίσης, ανεβαίνουν οι Πράσινοι, αλλά και το κόμμα της Αριστεράς.

Νωρίτερα, το ΑΠΕ-ΜΠΕ μετέδιδε πως η κατάσταση στον κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας υπό την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ είναι πολύ τεταμένη δήλωσε σήμερα η επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Αντρέα Νάλες, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο διεξαγωγής νέων εκλογών.

Έπειτα από τέσσερις ώρες συζητήσεων χθες Τρίτη το βράδυ μεταξύ του SPD, του CDU της Μέρκελ και της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), οι κυβερνητικοί εταίροι δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε κοινές θέσεις στη μεταναστευτική κρίση που απειλεί την κυβέρνηση.

Μετά το πέρας της συνάντησης η Νάλες δήλωσε: "Σε όλα τα θέματα, περιλαμβανομένης της μεταναστευτικής πολιτικής, η κατάσταση είναι πολύ τεταμένη στον συνασπισμό (…) Δεν είναι ικανοποιητικό το γεγονός ότι αυτή την εβδομάδα έχουμε περιέλθει σε τέλμα και δεν είναι ξεκάθαρο τι θα συμβεί".

Όταν ρωτήθηκε αν προετοιμάζεται για πρόωρες εκλογές, η Νάλες απάντησε: "Δεν γνωρίζω. Για να είμαι ειλικρινής, περιμένουμε να δούμε".

Capital


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]