Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η ΕΕ άφησε στο… «περιμένετε» Αλβανία και πΓΔΜ παρά την έκκληση Κοτζιά


Η Αλβανία και ΠΓΔΜ δεν θα ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε., γιατί μια ομάδα χωρών διατύπωσε αντιρρήσεις με αποτέλεσμα να καταστεί αδύνατη η λήψη θετικής απόφασης με ομοφωνία, κάτι που θα ενισχύσει τις αντί-ευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις των δύο χωρών κι ενδεχομένως να επηρεάσει τις σχέσεις τους στο επόμενο διάστημα, με την Αθήνα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, ο οποίος στη συζήτηση που έγινε σήμερα στο Συμβούλιο Υπουργών Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε., στο Λουξεμβούργο ήταν ένθερμος υποστηρικτής της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τις δύο χώρες, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Δανία ζήτησαν την αναβολή της λήψης απόφασης.

«Εξήγησα ότι για γεωστρατηγικούς και γεωπολιτικούς λόγους, η σημερινή κατάσταση απαιτεί τη στήριξη των δύο χωρών της περιοχής και όχι την αναβολή της λήψης απόφασης, ενώ εξήγησα επίσης ότι η εσωτερική κατάσταση απαιτεί σταθερότητα και ασφάλεια και όχι νέα προβλήματα», είπε ο κ. Κοτζιάς.

Ο υπουργός Eξωτερικών πρόσθεσε ότι αναζητείται ένας συμβιβασμός, ώστε να μπορούν να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις μέχρι το καλοκαίρι του 2019. Αυτό θα ήταν πολύ σημαντικό για να συμπίπτει με τη σημερινή Κομισιόν, η οποία γνωρίζει πολύ καλά την κατάσταση και τα προβλήματα, κατέληξε.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τον τελευταίο καιρό και οι Γάλλοι ήταν αντίθετοι με την χορήγηση ημερομηνίας έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Αλβανία και την ΠΓΔΜ. Μάλιστα, το Μάιο υπέβαλαν μαζί με τους Ολλανδούς ένα έγγραφο στα άλλα κράτη μέλη, στο οποίο επισήμαιναν την έλλειψη μεταρρυθμίσεων στον τομέα της δικαιοσύνης, στη διαφθορά και στο οργανωμένο έγκλημα που υπάρχει στις δύο χώρες.

Πριν την απόφαση αυτή των υπουργών σε συνεχή επικοινωνία του με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Zoran Zaev, προσπάθησε να τις πείσει, ότι η υπόδειξη ημερομηνίας διεξαγωγής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων αποτελεί εξαιρετικά αναγκαίο στοιχείο προκειμένου να ενισχύσει τις προσπάθειες της κυβέρνησής του για να αντιμετωπίσει την αρνητική πολιτική προπαγάνδα της αντιπολίτευσης, όσο και του Προέδρου της χώρας, σχετικά με τη συμφωνία για το όνομα.

Σημειώσεις


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]