Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τουρκική ενόχληση για τη Homs: Πραγματικό ή προεκλογικό ενδιαφέρον;


Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu πραγματοποίησε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο ομόλογό του Sergei Lavrov, χθες. Οι δύο υπουργοί συζήτησαν τις πρόσφατες εξελίξεις στη Συρία και ιδιαίτερα στην περιοχή Homs που έχει υποστεί τεράστιες καταστροφές από τον πόλεμο και όπου συνεχίζονται σοβαρές μάχες ανάμεσα σ κυβερνητικά στρατεύματα (που στηρίζουν Ρωσία και Ιράν), ανταρτών της Δημοκρατικής αντιπολίτευσης και τζιχαντιστών, δήλωσε στέλεχος του τουρκικού υπεξ, με την προϋπόθεση της ανωνυμίας.

Το καθεστώς, το οποίο πρόσφατα κατόρθωσε να καταλάβει την ανατολική Ghouta – η οποία ήταν ένα από τα τελευταία οχυρά της αντιπολίτευσης στα προάστια της πρωτεύουσας – επικεντρώνεται τώρα στην επανάληψη των χτυπημάτων της αντιπολίτευσης στη Homs.

Σύμφωνα με τη ρωσική διαμεσολάβηση, στην περιοχή σημειώθηκε βραχυπρόθεσμη κατάπαυση του πυρός, αλλά έληξε στις 22 Απριλίου.

Στις 29 Απριλίου, οι δυνάμεις του καθεστώτος ξεκίνησαν αρκετές επιθέσεις εναντίον του Homs – από το έδαφος και τον αέρα – ενώ οι δυνάμεις που υποστηρίχθηκαν από το Ιράν διεξήγαγαν ταυτόχρονη επίθεση στο έδαφος.

Στις ειρηνευτικές συνομιλίες στην Αστάνα τον Μάιο του 2017, η Homs κηρύχθηκε ζώνη απο-κλιμάκωσης από τις εγγυήτριες χώρες Τουρκία, Ρωσία και Ιράν.

Περίπου 250.000 άνθρωποι που ζουν σε περιοχή 592 τετραγωνικών χιλιομέτρων (229 τετραγωνικά μίλια) παρέμειναν υπό αποκλεισμό που επέβαλε το συριακό καθεστώς για πέντε χρόνια.

Οι συνομιλίες της Άγκυρας με τη Μόσχα πραγματοποιήθηκαν στο περιθώριο μιας αυξανόμενης δυσαρέσκειας της Άγκυρας προς τη Μόσχα και την Τεχεράνη, καθώς αποδείχθηκε η «ειρηνευτική διαδικασία μέσω των ζωών αποκλιμάκωσης» βοήθησε τελικά το καθεστώς να επιτύχει τον έλεγχο περιοχών που ως τώρα ήταν απρόσιτες σε αυτό, καθώς η Τουρκία επεμβαίνοντας στην ΒΔ Συρία (Idlib), έδωσε τη δυνατότητα στο καθεστώς και τους συμμάχους του να απελευθερώσει δυνάμεις και να τις χρησιμοποιήσει εναντίον των ανταρτών που στηρίζει η Τουρκία.

Σύμφωνα μάλιστα με τούρκο πανεπιστημιακό αναλυτή, δεν αποκλείεται η χθεσινή κίνηση Cavusoglu, να εντάσσεται σε ένα πλάνο που στόχο θα έχει να αναθεωρηθούν ορισμένες πλευρές της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής για τη Συρία, που προκαλούν τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης, εν όψει των επερχόμενων Προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών της 24ης ιουνίου.

Σημειώσεις


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]