Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τουρκία: Υπό κατάρρευση το καθεστώς που βασίζεται στη βία και την προπαγάνδα


Από τον Χρήστο Ξενοκώστα

Η προκήρυξη πρόωρων εκλογών στην Τουρκία από τον «σουλτάνο» Ταγίπ Ερντογάν αναδεικνύει τα μεγάλα κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα της γείτονος. Στο οικονομικό θαύμα της Τουρκίας των τελευταίων ετών καταγράφεται, πρωτίστως, η μεγάλη διεύρυνση του κοινωνικού χάσματος, ανάμεσα σε μια προνομιακή κοινωνική ελίτ και στην πλειονότητα του λαού.

Η αλματώδης οικονομική ανάπτυξη συνέβαλε ούτως ώστε να εκτοξευθούν τα εισοδήματα μιας μικρής πληθυσμιακής μειονότητας, ενώ ταυτόχρονα η μεγάλη πλειονότητα βυθίζεται στη φτώχεια και την εξαθλίωση, βιώνοντας τριτοκοσμικές συνθήκες. Η δύναμη των όπλων, την οποία επικαλείται ο Ερντογάν, απευθύνεται πρωτίστως σε όλους τους μη προνομιούχους Τούρκους πολίτες, οι οποίοι υπό τον φόβο και τον τρόμο ανέχονται δουλικές συνθήκες διαβίωσης, χωρίς να αντιτίθενται.

Δεν είναι όμως μόνο η «παράδοξη» τουρκική ανάπτυξη, η οποία επαπειλεί το σαθρό τουρκικό οικοδόμημα, αλλά κυρίως τα κεμαλικά αδιέξοδα. Οι αμιγώς Σελτζούκοι Τούρκοι συνιστούν επίσης μια μικρή ομάδα στο σύνολο του πληθυσμού. Το κουρδικό έθνος, συγκεκαλυμμένο υπό τον τουρκικό μανδύα, αναζητά την ιστορική ευκαιρία του ούτως ώστε να ασκήσει το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης. Αλλά και οι ψυχές των Ελλήνων, Αρμενίων, Εβραίων κ.ά., που απαρτίζουν τη μεγάλη κοινωνική πλειονότητα στην Τουρκία και οι οποίοι βίαια εκτουρκίστηκαν και εξισλαμίστηκαν υπό το κεμαλικό καθεστώς, εποφθαλμιούν τη δημοκρατική πολιτική λειτουργία και τη δίκαιη οικονομική ανάπτυξη.
Η κατάρρευση του τουρκικού κράτους, το οποίο δεν βασίζεται σε μια αμιγώς τουρκική εθνότητα ούτε σε μια ανοιχτή πολυεθνική -δυτικού τύπου- κοινωνία, αλλά κυρίως στη βία και την προπαγάνδα, είναι πλέον προ των θυρών.

Η πλειονότητα του τουρκικού λαού δεν επιζητά τον πόλεμο με άλλους λαούς, διότι γνωρίζει πολύ καλά ότι αυτοί θα είναι το εξιλαστήριο θύμα στον βωμό της εξουσίας του Ερντογάν, ο οποίος, προκειμένου να κρατήσει τα προνόμιά του, θα επιδιώξει να επιλύσει με αυτόν τον απάνθρωπο τρόπο τα μεγάλα δημογραφικά και οικονομικοκοινωνικά προβλήματα.

Επίσης, ο Ερντογάν γνωρίζει πολύ καλά ότι μια πολεμική σύρραξη στο Αιγαίο θα επιφέρει για αυτόν το ενδεχόμενο της εξευτελιστικής ήττας, κάτι το οποίο τρέμει, διότι θα απολέσει εν μια νυκτί την εξουσία από τους «λύκους» οι οποίοι βρίσκονται δίπλα του και, στην περίπτωση απώλειας της εξουσίας, θα έχουν να αντιμετωπίσουν τόσο ο ίδιος όσο και το σύστημα εξουσίας του σωρεία θανάσιμων εχθρών, που οραματίζονται αλλά και επιδιώκουν αυτή την εξέλιξη.

Ας προσέξει λοιπόν να μην «ξύνεται στην γκλίτσα του τσοπάνη», διότι ατυχήματα συμβαίνουν!

Δημοκρατία


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρουΓράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]