Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Ερντογάν της επόμενης ημέρας


Γράφει ο Κώστας Βενιζέλος

Οι πρόωρες εκλογές στην Τουρκία, που ο Ερντογάν προκήρυξε για τις 24 Ιουνίου, κατά πάσα πιθανότητα θα κλιμακώσουν τις προκλήσεις σε Αιγαίο και Κύπρο. Σε καμία, όμως, περίπτωση δεν μπορεί αυτή η τακτική να συνδεθεί μόνο με τις εκλογές. Η κλιμάκωση των προκλήσεων, η ποσοτική και ποιοτική αναβάθμισή τους, συνδέεται με τις στρατηγικές επιδιώξεις της Άγκυρας στην περιοχή.

Οι εξελίξεις στο ενεργειακό πεδίο στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν διαφοροποιήσει προς το χειρότερο τις επεκτατικές μεθοδεύσεις του καθεστώτος Ερντογάν. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ο Ερντογάν θα κερδίσει τις εκλογές, παρά το γεγονός ότι το έργο του δεν θα είναι καθόλου εύκολο. Παρουσιάζουν να κινείται γύρω στο 50% η συμμαχία Ερντογάν-Μπαχτσελί. Σημειώνεται συναφώς ότι εσχάτως προστέθηκε στη συμμαχία και ένα άλλο εθνικιστικό κόμμα, το Κόμμα Μεγάλης Ενότητας (ΚΜΕ), ενισχύοντας τα ποσοστά.

Ενόψει, ωστόσο, και της οριακής νίκης του “ναι” στο δημοψήφισμα πριν έναν χρόνο, αυτό θα πρέπει να ανησυχεί τον Τούρκο πρόεδρο. Τότε, πριν έναν χρόνο, η απήχηση του Ερντογάν μειωνόταν συνεχώς. Κατάφερε όμως να ανακάμψει με την εισβολή στο Αφρίν και τις άλλες εθνικιστικές εξάρσεις, περιλαμβανομένων και των προκλήσεων σε βάρος Ελλάδος και Κύπρου.

Είναι σαφές πως ο Ερντογάν δεν πρόκειται να αλλάξει τακτική μετά τις εκλογές και όσοι πιστεύουν το αντίθετο θα διαψευστούν. Γιατί πρωτίστως η τακτική αυτή, των αναβαθμισμένων προκλήσεων, δεν είναι συγκυριακή επιλογή. Την ίδια ώρα και έχοντας προφανώς δυσκολίες στην οικονομία και προβλήματα, που θα διαφανούν στη συνέχεια πολύ περισσότερο, με την εισβολή στο Αφρίν, η Άγκυρα θα πιέζει και θα επιχειρεί να στριμώξει Αθήνα και Λευκωσία.

SLPress


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]