Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αναβολή των πρόωρων εκλογών στην Τουρκία ζητά το Συμβούλιο της Ευρώπης


Κάλεσμα προς την Τουρκία να αναβάλλει τις πρόωρες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τις 24 Ιουνίου, απηύθυνε η Επιτροπή Παρακολούθησης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην οποία βρίσκεται η χώρα από τον Ιούλιο του 2016.

Σύμφωνα με τη Hurriyet, η επιτροπή, από το Στρασβούργο τόνισε πως «την ίδια μέρα που ανακοινώθηκε η διενέργεια των εκλογών, η τουρκική βουλή ενέκρινε την έβδομη επέκταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε για πρώτη φορά μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016. Απηχώντας τις ανησυχίες της επιτροπής της Βενετίας, η επιτροπή επαναδιατυπώνει την άποψή της ότι είναι αδύνατο να διεξαχθούν δημοκρατικές εκλογές υπό το καθεστώς αυτό καθώς και των συνεχιζόμενων επιχειρήσεων ασφαλείας στη νοτιοανατολική Τουρκία».

Σημειώνεται ότι ένας από τους κύριους παράγοντες που μειώνουν τη νομιμότητα των εκλογών είναι το ότι ο χώρος για τον δημοκρατικό διάλογο έχει «περιοριστεί» εξαιτίας της κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

«Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει σε δυσανάλογα μέτρα και απαράδεκτους περιορισμούς βασικών ελευθεριών, ιδιαίτερα της έκφρασης του λόγου, των ΜΜΕ και του δικαιώματος της συνάθροισης», τόνισε η επιτροπή και «πρόσθεσε ότι «έχει επηρεάσει αρνητικά τις φωνές που ασκούν κριτική». Την ίδια στιγμή, η επιτροπή διαπιστώνει πως δεν έχει γίνει καμιά ουσιαστική πρόοδος σε αυτούς τους τομείς από πέρυσι.

Επισημαίνεται ότι ένας σημαντικός αριθμός βουλευτών της αντιπολίτευσης, δημοσιογράφοι και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παραμένουν σε κράτηση ενώ άλλοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες που σχετίζονται με τρομοκρατία. Παράλληλα, πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις έχουν κλείσει όπως επίσης και μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Η Επιτροπή Παρακολούθησης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης εξέφρασε την ανησυχία της και για το κατά πόσο το αναθεωρημένο εκλογικό σύστημα της Τουρκίας θα εξασφαλίσει «δίκαιες και ελεύθερες εκλογές».

«Εγείρονται σοβαρά ερωτήματα για διατάξεις του νέου εκλογικού συστήματος και για το αν θα διασφαλίσει διαφάνεια και ασφάλεια ή παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας στη διοίκηση των εκλογών», τόνισε η επιτροπή που ανέφερε ακόμα πως «η παρουσία αστυνομικών δυνάμεων στους χώρους διεξαγωγής των εκλογών θα μπορούσε να ασκήσει αρνητική επιρροή στους ψηφοφόρους».


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]