Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σε θολά νερά η ενοικίαση φρεγατών από τη Γαλλία


Χωρίς καμία συζήτηση σχετικά με την ενοικίαση δύο φρεγατών από την Γαλλία ολοκληρώθηκε το χθεσινό ΚΥΣΕΑ, παρά το γεγονός ότι τις προηγούμενες ημέρες, μετά από σχετικές δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας, Φώτη Κουβέλη, είχε διαμορφωθεί κλίμα ότι η υπόθεση προχωρά με γοργά βήματα.

Τη σύγχυση που επικρατεί στο ζήτημα της ενοικίασης των δύο φρεγατών τύπου FREMM επετείνε δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας La Tribune, στο οποίο ο αρθρογράφος επικαλείται δηλώσεις της Γαλλίδας υπουργού Άμυνας, Φλορένς Παρλί, η οποια φερεται να υποστήριξε «δεν υπάρχει» κάποια συμφωνία.

Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο» της 23/4, η εφημερίδα «La Tribune» σε άρθρο του Michel Cabirol που έχει τίτλο «Εξωφρενική σύγχυση μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας» περιγράφει ένα πραγματικό αλαλούμ, με την Ελλάδα να ανακοινώνει ότι η Γαλλία θα της νοικιάσει με leasing δύο φρεγάτες και τη Γαλλίδα υπουργό Άμυνας να δηλώνει ότι «δεν τίθεται τέτοιο θέμα».

Η γαλλική εφημερίδα περιγράφει μάλιστα την έκπληξη που προκλήθηκε στο γαλλικό υπουργείο Άμυνας, καθώς η υπουργός Φλοράνς Παρλί δήλωσε ότι «δεν τίθεται ζήτημα (ενοικίασης των δύο φρεγατών) αν και βέβαια είμαστε στη διάθεση των Ελλήνων φίλων μας να συνεχίσουμε ακόμη πιο στενά τη συνεργασία μας».

Κρατικές πηγές δήλωσαν στη γαλλική εφημερίδα, ότι η Γαλλία δεν έχει αναλάβει καμιά δέσμευση για leasing. Και μάλιστα επισήμανα ότι το γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό δεν φαίνεται να έχει τη δυνατότητα να δανείσει δύο φρεγάτες στην Ελλάδα, καθώς οι ανάγκες του είναι για 18 τέτοιες φρεγάτες και δεν διαθέτει παρά μόνο 15.

Στο μεταξύ κατά το χθεσινό ΚΥΣΕΑ δεν ελήφθη οριστική απόφαση ούτε για την αναβάθμιση των 85 μαχητικών αεροσκαφών F-16. Συγκεκριμένα, στη λιτή ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου μετά το χθεσινό ΚΥΣΕΑ αναφέρεται ότι «στη συνεδρίαση συζητήθηκαν διεξοδικά οι τελευταίες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το θέμα της αναβάθμισης των F-16 και αποφασίστηκε η ενεργοποίηση υποπρογράμματος για τα οπλικά συστήματα των αεροσκαφών C-27».

Το ζήτημα με τα F-16 είναι ότι μέχρι τα τέλη Απριλίου πρέπει να κλείσει η συμφωνία μεταξύ της Πολεμικής Αεροπορίας και των ΗΠΑ, όπως προβλέπει η πρόταση που έχει κατατεθεί, και παρά το γεγονός πως πληροφορίες που διέρρεαν από το Πεντάγωνο έκαναν λόγο για «γεφύρωση» της διαφοράς που υπήρχε μεταξύ των δύο πλευρών.

Υπενθυμίζεται ότι η αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών είχε ανακοινωθεί από τον ίδιο τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τράμπ, μετά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στον Λευκό Οίκο τον Οκτώβριο του 2017.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]