Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι ΗΠΑ παραμένουν στη Συρία, μαζί με Γαλλία και «εξηγούν» στην Τουρκία


Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Jim Mattis είπε ότι οι γαλλικές δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων επέστρεψαν στη Συρία για να βοηθήσουν τις προσπάθειες των Η.Π.Α. εναντίον του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντ (ISIL).

Μιλώντας σε ανώτερους νομοθέτες στην Ουάσιγκτον, ο Μάττις απάντησε σε μια ερώτηση σχετικά με το αν οι Ηνωμένες Πολιτείες σκοπεύουν να αποσυρθούν από τη Συρία – κάτι που δήλωσε ο πρόεδρος Donald Trump ότι θα συμβεί «πολύ σύντομα».

Αυτή τη στιγμή, «δεν αποχωρούμε», δήλωσε ο Mattis στην Επιτροπή Ένοπλων Υπηρεσιών της Γερουσίας. «Θα δείτε μια ανανεωμένη προσπάθεια», είπε.

«Θα δείτε αυξημένες επιχειρήσεις στην Ιρακινή πλευρά των συνόρων και οι Γάλλοι μας απλώς ενίσχυσαν στη Συρία με ειδικές δυνάμεις τις δύο τελευταίες εβδομάδες. Αυτή είναι μια διαρκής πάλη αυτή τη στιγμή. »

Στις 24 Απριλίου, ο Trump φάνηκε να παίρνει πίσω από τον όρκο του για να αποσύρει τα στρατεύματα των ΗΠΑ από τη Συρία, λέγοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ήθελαν να «αφήσουν ένα ισχυρό και διαρκές αποτύπωμα» στη χώρα.

Σήμερα, περίπου 2.500 αμερικανικά στρατεύματα βρίσκονται στη Συρία, τα περισσότερα από τα οποία είναι «ειδικές δυνάμεις». Ακόμη και μετά την μείωση κα ήττα του ISIL – που εξακολουθεί να ελέγχει δύο θύλσκς στην Συριακή επικράτεια κατά μήκος της μέσης κοιλάδας του ποταμού Ευφράτη -, ο αμερικανικός στρατός θέλει να διατηρήσει παρουσία στη Συρία για να αποτρέψει τους τζιχαντιστές από την επιστροφή τους στην περιοχή, όπως συνέβη στην δυτική Συρία.

Ο Mattis δήλωσε ότι ήθελε να δει περισσότερη «περιφερειακή υποστήριξη» για την καταπολέμηση του ISIL και είπε στους νομοθέτες ότι ήταν «σίγουρος ότι πιθανώς θα το μετανιώσουμε» εάν οι Η.Π.Α. δεν συνεισφέρουν με μια μακρόχρονη στρατιωτική παρουσία στη Συρία.

Η Γαλλία είναι μακρόχρονο μέλος του διεθνούς συνασπισμού που παλεύει το ISIL στο Ιράκ και τη Συρία και βοήθησε να βομβαρδίσουν τους τζιχαντιστές στην περιοχή της Μουσούλης κατά τη διάρκεια της ιρακινής επιχείρησης για την ανακατάληψη της πόλης.

Η Γαλλία, μαζί με τις Η.Π.Α. και τη Βρετανία, συμμετείχε επίσης στις επιθέσεις πυραύλων της 14ης Απριλίου κατά των εγκαταστάσεων του Σύρου Προέδρου Bashar al-Assad.

Ο γερουσιαστής Lindsey Graham, R-S.C., Ρώτησε τον Mattis εάν οι συνθήκες στο πεδίο της μάχης θα καθορίσουν το χρονοδιάγραμμα της αποχώρησης των στρατευμάτων από τη Συρία ή αν το Trump μιλάει για απόσυρση επειδή είναι απλά κουρασμένος από τη Συρία.

Ο Mattis είπε ότι η απόσυρση θα βασίζεται σε συνθήκες. «Όπως γνωρίζετε, ούτε η τελευταία διοίκηση, ούτε αυτή η διοίκηση θεωρεί ότι καταλαμβάνει τη Συρία», δήλωσε ο Mattis.

Επιθέσεις του ISIL στη Δαμασκό

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Συρίας, εν τω μεταξύ, ανέφεραν ότι τα μέλη του ISIL επιτέθηκαν σε μια γειτονική περιοχή της Δαμασκού, σκοτώνοντας έναν πολιτικό και τραυματίζοντας τέσσερα άτομα.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA δήλωσε ότι οι μαχητές του ISIL επιτεθηκαν στη γειτονιά του Qadam στις 27 Απριλίου, καθώς οι κυβερνητικές δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους προσπαθούσαν να εισχωρήσουν βαθύτερα στην κοντινή συνοικία Hajar al-Aswad, που ελέγχεται από αντάρτες.

Οι εβδομαδιαίες μάχες στο Hajar al-Aswad και στο κοντινό παλαιστινιακό στρατόπεδο προσφύγων του Yarmouk έχουν σκοτώσει δεκάδες αντικαθεστωτικούς μαχητές κυρίως σαν αποτέλεσμα ρωσικών βομβαρδισμών.

Η περιοχή είναι η τελευταία περιοχή έξω από τον κυβερνητικό έλεγχο στη Δαμασκό και η κατάληψή της θα ενισχύσει την ασφάλεια στην έδρα εξουσίας του προέδρου της Συρίας, Bashar Assad.

Αμερικανό-Τουρκικές συνομιλίες για τους Κούρδους

Ο Αρχηγός του Μεικτού Επιτελείου των Ηνωμένων Πολιτειών, Joseph Dunford, μίλησε με τον Τούρκο ομόλογό του Hulusi Akar τηλεφωνικά στις 27 Απριλίου, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

«Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για το σημερινό περιβάλλον ασφάλειας στη Συρία και τη Μέση Ανατολή εκτός από άλλα αμοιβαία ενδιαφέροντα αντικείμενα», δήλωσε ο ο εκπρόσωπος τύπου του Αρχηγού του Μεικτού Επιτελείου Patrick S. Ryder.

«Συζητήθηκαν επιπλέον τρόποι ενίσχυσης της συνεργασίας για την αντιμετώπιση των ανησυχιών για την ασφάλεια που αντιμετωπίζουν τα έθνη μας», ανέφερε.

Ο Ryder τόνισε επίσης ότι οι Dunford και Akar συναντήθηκαν πολλές φορές στο πλαίσιο της διατήρησης τακτικών επικοινωνιών μεταξύ συμμάχων του ΝΑΤΟ.

Το Τουρκικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι Akar και Dunford συζήτησαν θέματα περιφερειακής ασφάλειας και αντάλλαξαν απόψεις για αμοιβαία συνεργασία, σύμφωνα με δήλωση.

Ωστόσο και οι δυο πλευρές απέφυγαν να υποδείξουν σε τι αναφέρθηκαν, καθώς είναι γνωστό ότι η Άγκυρα επιμένει να επιδιώκει τη διάλυση των Κουρδικών μονάδων Προστασίας των Λαών (YPG) στη Συρία, που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ.

Σημειώσεις


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]