Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Την ψώνισαν οι Τούρκοι… ηγέτες στο ανύπαρκτο, “Κίνημα των Αδεσμεύτων”


Ο συριακός πόλεμος υπήρξε καταλύτης για τις ρωσοτουρκικές σχέσεις και την επαναπροσέγγισή του προκαλώντας ανησυχία στο ΝΑΤΟ. Σε συνδυασμό με την ένταση Τουρκίας-Δύσης καταλήγουμε ίσως στο συμπέρασμα πως η Τουρκία είναι μια χώρα χωρίς συμμάχους;

Οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας, Τουρκίας και Ιράν συναντήθηκαν στη Μόσχα βάσει της λεγόμενης ειρηνευτικής διαδικασίας της Αστάνα για τη Συρία. Πριν την συνάντηση ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο. Ο Τσαβούσογλου απέρριψε την πρόταση κυρώσεων κατά της Τουρκίας από Αμερικανούς Γερουσιαστές λόγω της φυλάκισης του πάστορα Μπράνσον.

«Είπα ανοιχτά στον Πομπέο πως κυρώσεις δεν πρέπει να υπάρχουν στη ατζέντα. Κάτι τέτοιο να προκαλέσει τουρκική απάντηση κάτι που δεν είναι συμφέρον», είπε ο Τσαβούσογλου. Η Ουάσινγκτον απειλεί την Άγκυρα με κυρώσεις και για την προμήθεια των ρωσικών S-400. «Η αγορά των πυραύλων έγινε. Το μόνο που μπορούμε να συζητήσουμε με τις ΗΠΑ είναι η διαδικασία», ανέφερε.

Η Ουάσινγκτον είχε αναφέρει πως η προμήθεια των S-400 μπορεί να οδηγήσει σε επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία. Η Μόσχα πάντως ανέφερε προσπαθεί να παραδώσει τους πυραύλους το 2019 αντί του 2020 όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Για την σύμβουλο του Ερντογάν Αϊσέ Σοζέν Ουσλουέρ πάντως, όλα αυτά απλώς τεκμηριώνουν την στρατηγική σημασία της Τουρκίας στο διεθνές γίγνεσθαι.

«Για εμένα όλα αυτά δείχνουν την στρατηγική σημασία της Τουρκίας και την άνοδό της στα διεθνή Φόρα. Δεν υπάρχει στροφή», είπε σε συνέντευξή της στην Χουριέτ. «Οι επαφές του Ερντογάν με τον Πούτιν χαρακτηρίζονται από κάποιους ως απομάκρυνση της Τουρκίας από τη Δύση. Όχι. Είναι απλώς θέμα περιστάσεων», ανέφερε.

«Τα τελευταία 10-15 χρόνια ειδικά η Τουρκία δεν έχει νιώσει την ανάγκη να διαλέξει μεταξύ Ανατολής και Δύσης, ή μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας. Η Τουρκία πλέον δεν βλέπει την εξωτερική της πολιτική με γνώμονα τον Ψυχρό Πόλεμο, τη Δύση κατά της Ανατολής», είπε.

Φιλοκυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως η Τουρκία, προσεγγίζοντας τη Ρωσία απλώς ακολουθεί το παράδειγμα Κύπρου, Αιγύπτου και Ινδίας. Στα σύνορα της Τουρκίας με Ιράν, Ιράκ και Συρία, εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες, σημειώνονται συγκρούσεις.

«Το ονομάζουμε πολιτική ισορροπίας δυνάμεων, όπως τον 19ο αιώνα. Η Τουρκία μπορεί να μεσολαβήσει μεταξύ αντιπάλων χωρών, αλλά ποτέ δεν θα εγκαταλείψουμε τις διεθνείς μας συμμαχίες. Πάντα είχαμε συμμάχους, δεν ήμασταν ποτέ μόνοι από τον Κριμαϊκό Πόλεμο και μετά», ανέφερε ο Τούρκος ειδικός επί των διεθνών σχέσεων καθηγητής Χουσεΐν Μπαγκτσί.

Η δεδομένη πάντως κατάσταση εξυπηρετεί τη Μόσχα. «Για τη Ρωσία ο στόχος είναι να μην διαταραχθούν οριστικά οι σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ αλλά να παραμείνουν επί ξυρού ακμής», ανέφερε Τούρκος πρώην διπλωμάτης. Δεδομένου όμως ότι Μόσχα και Άγκυρα βρίσκονται σε αντίθετα στρατόπεδα στην Συρία και παραμένουν περιφερειακοί αντίπαλοι, η Τουρκία πρέπει να επιστρέψει στη δυτική αγκαλιά, όπως υποστηρίζει.

«Όποιος κοιτάξει στον χάρτη, ακόμα κι αν δεν ξέρει ιστορία, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Τουρκία έχει σχέσεις με Ιράν και Ρωσία που όμως δεν μπορούν να επεκταθούν πέραν μιας συγκεκριμένης επιχειρησιακής και τακτικής βάσης, δεδομένων των σε βάθος χρόνου αντίθετων συμφερόντων τους, ειδικά στην Συρία», ανέφερε.

Defence-Point


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]