Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ύποπτα «παιχνίδια» στη Μακεδονία, εν όψει συζητήσεων με πΓΔΜ


Καθώς οι εξελίξεις σχετικά με τη διμερή διαφορά μας με την πΓΔΜ εξακολουθούν να τρέχουν, με τον αρμόδιο υπουργό Ν. Κοτζιά να έχει χάσει την χαρωπή εμφάνισή του με την οποία ανήγγειλε, στη συνάντησή του με τον ομόλογό του των Σκοπίων, πως είναι θέμα λίγου χρόνου η επίλυση του προβλήματος, υπάρχουν ενδείξεις ότι η σκοπιανή προπαγάνδα παίρνει εκ νέου «σάρκα και οστά» στη Μακεδονία.

Στις 12 Ιανουαρίου 2018 δημοσιεύθηκε σε τοπική εφημερίδα των Σερρών η ίδρυση ενός νέου Συλλόγου με την επωνυμία «Αδελφότητα Ντόπιων Σερραίων ΚΥΡΙΛΛΟΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΙΟΣ» με έδρα την Ηράκλεια Σερρών.

Μέσα από το καταστατικό του Συλλόγου διαπιστώθηκε η διάθεση για «προσφορά» σε ποικίλα πεδία που ξεκινά από τις συνήθεις δράσεις ενός κοινού πολιτιστικού συλλόγου (ίδρυση βιβλιοθήκης, ιματιοθήκης κτλ) και φτάνει σε ασυνήθιστες δράσεις όπως η «καταγραφή των κόκκινων δανείων προς τράπεζες των συμπατριωτών μας και υλικό-ηθική συμπαράστασή τους» και «φροντίδα και περίθαλψη τυχόν προσφύγων/μεταναστών».

Εκτός από … αγαθοεργίες όμως, ο Σύλλογος αναφέρει σαν σκοπό του «τη συστηματική καταγραφή της πολιτιστικής κληρονομιάς του Τόπου μας, με τη διάσωση, διατήρηση και προβολή των ιστορικών στοιχείων, της ντόπιας Γλώσσας, των εθίμων και παραδόσεων». Εδώ γεννάται ένα πρώτο ερωτηματικό. Άραγε ποια γλώσσα θέλει να διασώσει; Τα Ελληνικά δεν κινδυνεύουν στη Μακεδονία μιας και είναι η γλώσσα της εδώ και χιλιάδες χρόνια…

Περισσότερο όμως αποκαλυπτικά για τους στόχους του Συλλόγου αυτού βρίσκει κανείς στην δικτυακή ιστοσελίδα του με τίτλο «Τα Νέα του Τόπου μας» που κυκλοφορούν πολύ νωρίτερα από τη συγκρότηση του συλλόγου, ήδη από τις αρχές του 2017. Εκδότης της, ο Ιωάννης Πούνιος που συμβαίνει να είναι και πρόεδρος του Συλλόγου.

Στα πρώτα τεύχη της «ΦΩΝΗΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ» εξυμνούνται ως «Μακεδόνες ήρωες» γνωστές προσωπικότητες που είναι γνωστοί για τις καταστροφές και σφαγές που προκάλεσαν την περίοδο του «Μακεδονικού Αγώνα», όπως οι Γιάνε Σαντάνσκι και Γκότσε Ντέλτσεφ (Βούλγαροι κομιτατζήδες), ο Μισίρκοφ (θεωρητικός της κατασκευής του «μακεδονικού» έθνους), κ.α.

Φυσικά στηρίζει την άποψη για ύπαρξη στην Ελλάδα, «μακεδονικής» γλώσσας, εθνότητας και μειονότητας τόσο στην περιοχή των Σερρών, όσο και στην υπόλοιπη Μακεδονία. Καταλαβαίνουν εξαιρετικά τι κάνουν καθώς στο καταστατικό του συλλόγου δεν τολμούν ν’ αναφέρουν πως ενδιαφέρονται για τη «διάσωση της μακεδονικής» και μιλούν για «ντόπια». Ήξεραν πως αν το έκαναν κανένα Ελληνικό δικαστήριο δεν θα τους αναγνώριζε σαν «νομικό πρόσωπο»!

Στις 17 Δεκεμβρίου 2016 (ξενοδοχείο ΑΚΡΟΠΟΛ, Σέρρες) στη συζήτηση που ακολούθησε στο Συμπόσιο Μακεδονικής Παράδοσης και Ιστορίας που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων, ο εκδότης της «ΦΩΝΗΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ» και ιδρυτικό στέλεχος της «Αδελφότητας Ντόπιων Σερραίων ΚΥΡΙΛΛΟΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΙΟΣ» Ιωάννης Πούνιος , υποστήριξε ότι «και τα περιστέρια γνωρίζουν ότι εμείς οι ντόπιοι έχουμε σλαβική καταγωγή».

Παρόλα αυτά, η δικτυακή αυτή έκδοση, που για λόγους ελευθεροτυπίας και «ηθικού πλεονεκτήματος της αριστεράς» εξακολουθεί να διαχέει μίσους στην ευρύτερη περιοχή, μπορεί προς απόδειξη των ισχυρισμών της «περί ύπαρξης «μακεδόνων» στην Ελλάδα» να δημοσιεύει απόρρητα έγγραφα της ΕΥΠ, χωρίς να κινείται οποιαδήποτε διαδικασία σε βάρος των υπευθύνων. Μάλιστα, η έκδοση υποστηρίζει πως θα δημοσιεύσει πολλά ακόμη αν δεν σταματήσει να υφίσταται η διαφορά ανάμεσα στις δυο χώρες!

Το πνεύμα της ρητορικής της «ΦΩΝΗΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ» που αποτελεί πλέον την επίσημη «φωνή» της Αδελφότητας Ντόπιων Σερραίων ΚΥΡΙΛΛΟΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΙΟΣ εναρμονίζεται πλήρως με τη ρητορική αυτονομιστικών κύκλων που δραστηριοποιούνται έντονα στην κεντροδυτική Μακεδονία και υποστηρίζουν ότι «μακεδόνες» είναι μόνον όσοι μιλούν τη δήθεν «μακεδονική» Γλώσσα (εννοούν τη λόγια Σκοπιανή Γλώσσα), προσπαθώντας να παραπλανήσουν και να φέρουν σε σύγχυση τους Έλληνες της κεντροδυτικής Μακεδονίας. Έντονα ερωτηματικά προκαλεί τέλος η χρονική στιγμή δημιουργίας του συλλόγου καθώς συμπίπτει με τη νέα φάση διμερών συνομιλιών σχετικά με την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.

Στο μεταξύ, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν έντονες συζητήσεις αλλά και καταγγελίες για τη δράση του Συλλόγου αυτού στην περιοχή, καμία αντίδραση δεν έχει υπάρξει, είτε από την Περιφέρεια, τις τοπικές αρχές, τις δικαστικές ή τις πολιτικές δυνάμεις.

Στην Ελλάδα του 2018, ο καθένας μπορεί να υπερασπίζεται αναθεωρητικές τάσεις και απόψεις σε βάρος της ίδιας του της χώρας.

Πηγή Τηλεοπτικός Σταθμός ΕΠΙΛΟΓΕΣ, Σερρών


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]