Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Απάντηση στην απειλή από Τουρκία και Ιράν: Εδώ και τώρα στρατηγική συνεργασία Ελλάδας - Ισραήλ


Του Δημήτρη Γ. Απόκη

Οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών και ιδιαίτερα των τελευταίων εβδομάδων, δεν αφήνουν καμία αμφιβολία, ότι η Ανατολική Μεσόγειος διέρχεται μια περίοδο αναταραχής, και έρχονται σημαντικές γεωστρατηγικές και γεωπολιτικές εξελίξεις.

Οι δύο χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των προκλήσεων και της αναταραχής, είναι η Ελλάδα και το Ισραήλ. Αυτός είναι ο βασικός λόγος, για τον οποίο, είναι κατά τη γνώμη μου επιβεβλημένο, η Ελλάδα και το Ισραήλ, να συνάψουν μια στενή και ουσιαστική στρατηγική συνεργασία, για να αντιμετωπίζουν από κοινού τις απειλές.


Η Ελλάδα, αντιμετωπίζει, ευθέως πλέον, απειλή από την Τουρκία, η οποία αμφισβητεί το status quo, το οποίο ορίζεται από διεθνείς συνθήκες, και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι επιδιώκει μια ριζική αναθεώρηση του.

Την ίδια στιγμή το Ισραήλ απειλείται ευθέως, από το Ιράν, το οποίο εφαρμόζει μιας στρατηγική επέκτασης της επιρροής του και της παρουσίας του, στην ευρύτερη περιοχή με κινήσεις που εάν πετύχουν, δημιουργούν σοβαρή απειλή ασφάλειας για το Τέλ Αβίβ.

H Ελλάδα και το Ισραήλ, είναι οι δυο χώρες της περιοχής οι οποίες στηρίζουν το επικρατό ν για δεκαετίες, και στηριζόμενο σε διεθνείς συνθήκες πλαίσιο. H Τουρκία και to Ιράν είναι οι αναθεωρητικές δυνάμεις οι οποίες απειλούν και επιδιώκουν την αλλαγή αυτού του πλαισίου.

Για να ξεκινήσουμε από το Ισραήλ, η Τεχεράνη σε συνεργασία με το καθεστώς Άσαντ και τη στήριξη της Ρωσίας, έχει πατήσει για τα καλά πόδι στη Συρία. Όλοι θυμόμαστε την ευρείας κλίμακας, επιχείρηση της ισραηλινής αεροπορίας, εναντίοn στόχων του Ιράν, στο εσωτερικό της Συρίας, μετά την παραβίαση του εναερίου χώρου του Ισραήλ από ιρανικό drone το οποίο είχε απογειωθεί από την Συρία.

Την ίδια στιγμή, η παρουσία του τρομοκρατικού εργαλείου της Τεχεράνης που ακούει στο όνομα Χεζμπολάχ, στο Λίβανο, αλλά και στη Συρία, είναι επίσης μια σοβαρή απειλή ασφάλειας για το Τέλ Αβίβ.

Συνολικά το Ισραήλ πιέζεται πλέον από την παρουσία του Ιράν, στη Συρία, στην Υεμένη, το Κατάρ, αλλά και από την αυξανόμενη επιρροή της Τεχεράνης, πάνω στην κυβέρνηση του Ιράκ. Χωρίς βέβαια, να πρέπει να ξεχνάμε την μεγαλύτερη απειλή που είναι το πυρηνικό πρόγραμμα και το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν.

Ταυτόχρονα, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με την αναθεωρητική Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν, σε μια από τις δυσκολότερες στιγμές για το Ελληνικό έθνος.

Στο εσωτερικό της Τουρκίας, ο Ερντογάν έχει καταφέρει, σχεδόν να εξαφανίσει, οτιδήποτε Κοσμικό και Κεμαλικό, υπήρχε στην Τουρκία, και στην ουσία ακολουθεί από διαφορετικό μονοπάτι τον ίδιο δρόμο που ακολουθεί το θεοκρατικό καθεστώς του Ιράν, αναπολώντας τις ημέρες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Η Τουρκία του Ερντογάν, έχει εμπλακεί σε έναν κανονικό πόλεμο, κάτι που δεν περίμενε, με την επιχείρηση, “Κλάδος Ελιάς”, εναντίον των Κούρδων του YPG, στο Αφρίν της Συρίας. Μέσω αυτής της επιχείρησης ο Ερντογάν ελπίζει να δείξει στον υπόλοιπο κόσμο, και ειδικά στην Ουάσιγκτον και τη Δύση, ότι στο υπό διαμόρφωση νέο σκηνικό στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, οι στρατηγικές επιδιώξεις της Άγκυρας, θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη και να εισακουστούν.

Ακριβώς για το ίδιο λόγο, ο Ερντογάν, αυξάνει επικίνδυνα την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, με την επιθετικότητα εναντίον της Ελλάδας, στο Αιγαίο, αλλά και τις προκλήσεις και απειλές στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Δυστυχώς η Ελλάδα, όπως έχω υποστηρίξει και σε άλλα σχετικά άρθρα μου, λόγω της μακροχρόνιας οικονομικής δυσπραγίας, βρίσκεται σε ιδιαίτερα δυσμενή θέση, όσο αφορά την ισορροπία ισχύος, έναντι της Τουρκίας.

Η επιλογή αντίδρασης σε αυτό το δεδομένο, της παρούσας ελληνικής κυβέρνησης, χωρίς και η αντιπολίτευση να προσφέρει συγκεκριμένη εναλλακτική, είναι αυτή του κατευνασμού της Άγκυρας και του Ερντογάν, με αποτέλεσμα η χώρα σχεδόν σε καθημερινή πλέον βάση, να γίνεται αντικείμενο ταπεινωτικών ενεργειών από την πλευρά της Άγκυρας είτε φραστικά είτε με επιθετικές ενέργειες, όπως αυτή του εμβολισμού του πλοίου του Λιμενικού, “Γαύδος”, στα Ίμια, είτε της σύλληψης και συνεχιζόμενης κράτησης των δυο Ελλήνων στρατιωτικών.

Ιστορικά έχει αποδειχτεί ότι η στρατηγική του κατευνασμού είναι ο προθάλαμος πολεμικής σύγκρουσης με καταστροφικές συνέπειες. Και η Ελλάδα, δυστυχώς, βρίσκεται σε αυτό το επικίνδυνο και καταστροφικό μονοπάτι.

Σε κάθε περίπτωση, οι προκλήσεις και απειλές, που αντιμετωπίζουν η Ελλάδα και το Ισραήλ, από δύο αναθεωρητικές, με απολυταρχικά- θεοκρατικού χαρακτήρα καθεστώτα, δυνάμεις, την Τουρκία και το Ιράν, έχουν αρκετές και σημαντικές διαφορές.

Παρόλα αυτά οι δυο χώρες, μαζί και η Κύπρος, είναι οι μόνες καθαρά δυτικού προσανατολισμού οντότητες στην ευρύτερη περιοχή. Η διαφαινόμενη συνεργασία Άγκυρας και Τεχεράνης με την Ρωσία, είναι ακόμη ένας παράγοντας ανησυχίας για την Ελλάδα και το Ισραήλ, αλλά και την Δύση ευρύτερα.

Όσο αιρετικό και εάν ακούγεται, αποτελεί πλέον απαραίτητη κίνηση για την Αθήνα και το Τέλ Αβίβ, που ούτως ή άλλως διανύουν μια περίοδο πολύ καλών σχέσεων, να τις προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο, αυτό της στρατηγικής συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα.

Και με δεδομένο ότι δεν νοείται στρατηγική συνεργασία, χωρίς στενή συνεργασία σε στρατιωτικό και αμυντικό επίπεδο, το βήμα αυτό αποτελεί μονόδρομο για τις δύο χώρες.

Η Ελλάδα και το Ισραήλ, πρέπει να κάνουν το επόμενο μεγάλο βήμα. Τα κοινά μεταξύ των δύο χωρών είναι πάρα πολύ περισσότερα, από τις διαφορές. Ιστορικά και πολιτιστικά, οι δυο χώρες είναι, θα μπορούσε να πει κανείς καταδικασμένες, να συμβαδίσουν και να αντιμετωπίσουν από κοινού τους εχθρούς τους.

Η επιλογή γίνεται ακόμη πιο ελκυστική, όταν προσθέσει κανείς στην εξίσωση την ομπρέλα των Ηνωμένων Πολιτειών, σε αυτό τον επιβαλλόμενο από τη λογική και τις εξελίξεις γάμο. Η καλή συνεργασία της Ελληνικής ομογένειας με το πανίσχυρο Εβραϊκό λόμπι στην Ουάσιγκτον, θα μπορούσε να εξασφαλίσει την κουμπαριά των ΗΠΑ στην τελετή σύζευξης.

Χωρίς καθυστέρηση λοιπόν, να δρομολογηθούν οι εξελίξεις για μια στρατηγική συνεργασία, σε όλα τα επίπεδα, Ελλάδας και Ισραήλ, απέναντι στον αναθεωρητικό, θεοκρατικό και απολυταρχικό άξονα της Τουρκίας και του Ιράν.
* Ο Δημήτρης Απόκης, είναι Διεθνολόγος και Δημοσιογράφος, Απόφοιτος του The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies, The Johns Hopkins University και Μέλος του The International Institute of Strategic Studies
HellasJournal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

13 σχόλια :

  1. Μια στρατιωτικη συνεργασια μεταξυ Ελλαδας και Ισραηλ θα επιβαλλεται λογω

    κοινων συμφεροντων και λογω κοινου εχθρου (Τουρκιας) στην ΑΟΖ Κυπρου.

    Ομως Ελλαδα και Ιραν δεν εχουν να χωρισουν κατι και επιβαλλεται η

    συνεργασια Ελλαδας- Ισραηλ να μην ταρακουνησει τις σχεσεις μας με τον

    αραβικο κοσμο! Ειδικα σε θεματα που εχουν να κανουν με Παλαιστινιους!

    Επιπλεον Ισραηλ και τουρκια εχουν κοινο εχθρο τον Ασαντ!

    Ομως το Ισραηλ υποστηριζει τους Κουρδους και αν οι Αμερικανοι αποδειξουν

    ΕΜΠΡΑΚΤΩΣ οτι υποστηριζουν τους Κουρδους,τοτε το ιδιο το Ισραηλ θα

    επιδιωξει στρατιωτικη συνεργασια με την Ελλαδα,λογω αντιδρασης της

    Τουρκιας!

    Μια αποδειξη αντιδρασης της Τουρκιας ειναι η παραλαβη των S-400,των οποιων

    το βεληνεκες καλυπτει ΚΑΙ τον εναεριο χωρο του Ισραηλ!


    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποιες ... "σχέσεις" με τον αραβικό κόσμο και πράσσειν άλογα;

      Γιατί "Ειδικα σε θεματα που εχουν να κανουν με Παλαιστινιους!" και μάλιστα με θαυμαστικό; Και οι Παλαιστίνιοι, όπως όλοι οι Άραβες, φιλότουρκοι είναι. Κανένα κράτος δεν τούς έχει συμπαρασταθεί, όπως η Ελλάδα και ειδικά την εποχή Ανδρέα Παπανδρέου, αλλ' αυτοί ούτε νύξη δεν έχουν κάνει π.χ. για τα Κατεχόμενα στην Κύπρο. Αντιθέτως, θεωρούν την ισλαμική Τουρκία, που δεν τούς έχει προσφέρει ούτε το παραμικρό, προστάτιδά τους.

      Διαγραφή
  2. @ Μιχαηλ,

    Πρωτον, δεν ειναι ολοι οι αραβες φιλοτουρκοι!

    Απεναντιας, ο Ερντογαν με την νεοοθωμανικη ατζεντα του μαλλον τους εχει

    απωθησει.

    Δευτερον, εαν ξεσπασει ενοπλη συγκρουση μεταξυ Παλαιστινων και Εβραιων θα

    πρεπει η Ελλαδα να λαβει θεση σε ενδεχομενα ψηφισματα του ΟΗΕ.΄

    Απ'οσο καταλαβαινω υποστηριζεις οτι θα πρεπει να υποστηριχθουν οι

    Ισραηλινοι!

    Εγω αναφερω απλως οτι χρειαζεται προσοχη ακομα και στο πως συντασσονται

    τετοια "ψηφισματα" και απο ποιους!

    Τριτον, θα ηθελα πολυ να μου αναφερεις επισημες δηλωσεις ισραηλινων

    αξιωματουχων για την κατεχομενη Κυπρο!

    Και δεν αναφερομαι σε πιθανες δηλωσεις τους τοτε που Ισραηλινοι

    στρατιωτικοι εισεβαλλαν σε τουρκικο πλοιαριο και οταν ο Ερντογαν αναφεροταν

    σε αυτους ως "baby killers"!

    Διοτι αν εγιναν ΤΟΤΕ δηλωσεις,εγιναν λογω των ΤΟΤΕ τεταμενων συγκυριων.


    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολλές υποθέσεις κάνεις, τις οποίες απαντάς μοναχός σου κατά το δοκούν.

      - Εάν ξεσπάσει πόλεμος, θα πρέπει... Τίποτε δεν "θα πρέπει". Άλλωστε, κάναμε την γκάφα να ψηφίσουμε αρνητικά για την αναγνώριση τής Ιερουσαλήμ, ως πρωτεύουσας τού Ισραήλ, ενώ υπήρχε και η αποχή.

      - Υπάρχουν Άραβες που δεν είναι φιλότουρκοι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρόσκεινται σ' εμάς, ούτε ότι εμείς δεν θα πρέπει να συνεργαστούμε με το Ισραήλ, το μόνο δυτικού τύπου κράτος τής περιοχής μας, από το οποίο μπορούμε να αποκομίσουμε οφέλη. Και οι Τούρκοι, που επί χρόνια συνεργαζόταν μαζί του, ωφελήθηκαν τα μέγιστα.

      - Τι υποχρέωση έχουν οι Ισραηλινοί (μην γράφεις "Εβραίοι", διότι υπάρχουν Ισραηλινοί, οι οποίοι δεν είναι Εβραίοι) ν' αναφερθούν στην κατεχόμενη Κύπρο, όταν η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων (παράδειγμα εσύ) υποστηρίζουν τούς Άραβες; Ενώ οι Άραβες τής Παλαιστίνης, όπως έγραψα, μάλλον έχουν, έτσι δεν είναι;

      - Οι Ισραηλινοί στην περίπτωση τού "Mavi Marmara" απλώς υπεράσπισαν την εθνική των κυριαρχία. Μακάρι να κάναμε κι εμείς το ίδιο. Σήμαρα, αν ενεργούσαμε όπως το Ισραήλ, δεν θα είχαμε δύο στρατιωτικούς μας κλεισμένους στις τουρκικές φυλακές, ούτε την Τουρκία να διεκδικεί το μισό Αιγαίο και την Δ. Θράκη.

      Διαγραφή
  3. @Μιχαηλ


    Αλλα λογια να αγαπιομαστε!

    Μαλλον εσυ απαντας μοναχος σου στις δικες σου υποθεσεις!

    Απο που βγαινει το συμπερασμα οτι σωνει και καλα υποστηριζω Αραβες

    και θεωρειται "υποθεση" η συνταξη ψηφισματων μεχρι και σημερα μεταξυ

    Παλαιστινιων και Ισραηλινων, καθως και η Ελληνικη θεση σε αυτα τα

    ψηφισματα ο Θεος και η ψυχη Του!

    Και επειδη ,υποτιθεται ΚΑΙ ΕΓΩ, "υποστηριζω" Αραβες, οι Ισραηλινοι με πηραν

    χαμπαρι και δεν υποστηριζουν τις θεσεις μας στην Κατεχομενη Κυπρο!!

    Ανεφερα οτι οι Ισραηλινοι δεν υπερασπισαν την εθνικη τους κυριαρχια;

    Ή μηπως ανεφερα πουθενα οτι επραξαν λανθασμενα;

    Δεν ανεφερα γι'αυτον τον λογο το περιστατικο!

    Καμια σχεση αυτα που αναφερεις με το δικο μου σχολιο!!


    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το περιεχόμενο των σχολίων σου αυτή την εντύπωση μού δίνει. Παραπάνω κάνεις λόγο για ψηφίσματα τού ΟΗΕ, ενώ εδώ λες "συνταξη ψηφισματων μεχρι και σημερα μεταξυ Παλαιστινιων και Ισραηλινων, καθως και η Ελληνικη θεση σε αυτα τα ψηφισματα ο Θεος και η ψυχη Tου!". Ομολογώ ότι δεν βγάζω και πολύ νόημα.

      Επανέρχεσαι σε κάτι που ήδη απάντησα, ή μάλλον έγραψα. Γιατί ν' ασχοληθούν οι Ισραηλινοί με την κατεχόμενη Κύπρο, όταν:

      α) Η ελληνική μπλογκόσφαιρα βρίθει αντιεβραϊκών σχολίων, σε σημείο να έχουμε βγάλει όνομα σαν μια από τις πλέον αντισημιτικές χώρες στον κόσμο;

      β) Εμείς οι ίδιοι, οι Έλληνες, κάνουμε πορείες για την Γάζα, αλλά ελάχιστα έως καθόλου διαμαρτυρόμαστε για τα Κατεχόμενα. Ας μην μιλήσω για την Β. Ήπειρο, την οποία μόνον η ΧΑ θυμάται πια;

      γ) Οι εταίροι μας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ σφυρίζουν αδιάφορα και μάλλον καλοπιάνουν τούς Τούρκους;

      Ενώ, όπως εξήγησα, ότι οι Άραβες τής Παλαιστίνης μάς έχουν υποχρέωση, για τα όσα τούς έχουμε προσφέρει κι όμως, αυτοί λιβανίζουν τον Ερτογάν και την Τουρκία. Ξεκάθαρα τα λέω, ή όχι;

      Για το περιστατικό με το "Mavi Marmara", έχει καλώς. Εγώ δεν κατάλαβα καλά.

      Διαγραφή
  4. @ Μιχαηλ,

    να στο ξαναγραψω για αλλη μια φορα:

    Διαξιφισμοι και πολιτικες αποφασεις που επηρεαζουν την περιοχη της Μεσης

    Ανατολης επηρεαζουν και ΕΜΑΣ σε γεωπολιτικο επιπεδο διοτι σε καθε ψηφισμα

    του ΟΗΕ μπορεις να εισαι "υπερ" , "κατα" ή "λευκος"!

    Αν θεωρεις οτι μελλοντικα ψηφισματα για αυτη τη διενεξη ειναι απλως

    "υποθεση" και οχι μια επαναληψη του παρελθοντος,αυτο ειναι δικη σου αποψη!

    Η δικη μου αποψη ειναι οτι πρεπει να κραταμε ισορροπιες και με τους μεν και

    με τους δε!

    Δεν πρεπει να θιχτουν ουτε οι στρατηγικες σχεσεις μας με τους Ισραηλινους

    ουτε οι διπλωματικες και εμπορικες σχεσεις μας με τον Αραβικο κοσμο!

    Αν θεωρεις οτι με αυτη την αποψη υποστηριζω τους Αραβες, εισαι εκτος τοπου

    και χρονου!

    Ειναι σαφες ηδη απο το πρωτο σχολιο μου οτι αναφερομαι σε πολυπλευρες

    συνεργασιες χωρις να θιγονται τα συμφεροντα μας εκατερωθεν!

    Οσον αφορα αυτα που αναφερεις:

    α)Δεν προκειται να κατσω να σου αναφερω λεπτομερειες σχετικα με την διαφορα

    αντισημιτισμου και ΑΝΤΙΣΙΩΝΙΣΜΟΥ!

    Αντισημιτισμος δεν υπαρχει σε καμια περιπτωση,διοτι τοτε θα υπηρχαν και

    σχολια κατα Αιγυπτιων,που και αυτοι Σημιτες ειναι!

    Και σχολια κατα Αιγυπτιων, δεν εχω δει πουθενα!

    β)Αυτοι που κανουν πορειες για την Γαζα δεν εκπροσωπουν το συνολο του

    Ελληνικου λαου.Εκπροσωπουν απλως μια μαζα διεθνιστων, οι οποιοι μαζι με

    περιεργες ΜΚΟ θετουν, γενικα και υπουλα, θεματα "ανθρωπινων δικαιωματων".

    Για τελειως διαφορετικους λογους!

    γ)Συμφωνω ,αλλα και παλι δεν εχει καμια σχεση με την συζητηση μας!


    Και τελος,οι Παλαιστινιοι μπορει να ειναι μουσουλμανοι και να μιλουν

    αραβικα, αλλα δεν ειναι Αραβες.Ειναι ΕΛΛΗΝΟΓΕΝΕΙΣ!

    Γι'αυτο τον λογο, ΣΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ και μονο, θα πρεπει να ειμαστε λιγο πιο

    προσεκτικοι!

    Και αυτο βεβαια δεν σημαινει οτι αποκλειεται συνεργασια και αναβαθμιση

    σχεσεων με τους Ισραηλινους!


    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επιτέλους, αποφάσισε τι ψηφίσματα εννοείς. Εσύ έγραψες "συνταξη ψηφισματων μεχρι και σημερα μεταξυ Παλαιστινιων και Ισραηλινων", πράγμα που δεν καταλαβαίνω. Όσο για το τι μπορείς να ψηφίσεις στον ΟΗΕ, σού το έγραψα ήδη στο δεύτερο σχόλιό μου. Μην μού επαναλαμβάνεις, λοιπόν, αυτά που γράφω.

      Δεν διεφώνησα στο ότι καλό είναι να κρατούνται οι ισορροπίες, απλώς έγραψα το πρώτο μου σχόλιο-απάντηση, για να σού καταδείξω ότι η "πατροπαράδοτη ελληνοαραβική φιλία", που επικαλούνται ακόμη πολλοί, είναι μύθος και ότι ουδεμία υποχρέωση έχουμε απέναντι στους Παλαιστινίους, για να γράφεις "Ειδικα σε θεματα που εχουν να κάνουν με Παλαιστινιους!" και μάλιστα με θαυμαστικό;". Ρώτησα, αλλά δεν απάντησες.

      Ως "υπόθεση" χαρακτήρισα το "εάν ξεσπάσει κλπ. ..." και σού απάντησα. Το το επαναλαμβάνεις συνέχεια;

      Τα περί αντισιωνισμού και αντισημιτισμού τ' ακούω βερεσέ, διότι ο αντισιωνισμός είναι το περιτύλιγμα τού αντισημιτισμού, που βάζουν οι αντισημίτες. Έχει δε καθιερωθεί πλέον διεθνώς, με την λέξη αντισημιτισμός να νοείται η έχθρα εναντίον των Εβραίων. Μην προσπαθείς, λοιπόν, να μού πλασάρεις περσινά ξινισμένα σταφύλια. Έγραψα, άλλωστε, ότι "η ελληνική μπλογκόσφαιρα βρίθει αντιεβραϊκών σχολίων". Καθαρά γράφω και είναι κάτι που δεν μπορείς να το αμφισβητήσεις. Ή όχι;

      Όσο για την "ελληνικότητα" των Παλαιστινίων, είναι άλλη μία εφεύρεση, διότι απόδειξη δεν υπάρχει, των για αγνώστους λόγους Ελλήνων υποστηρικτών των. Άραβες επήλυδες είναι, όπως και όλοι οι άλλοι.

      Σαν Έλληνες και μόνο, πρέπει να κοιτάξουμε το συμφέρον τής Ελλάδος (=> θα έπρεπε προ πολλού, εννοώ!) και ν' αφήσουμε στην άκρη αβάσιμους συναισθηματισμούς και ανοησίες. Αν οι Παλαιστίνιοι ήσαν ελληνογενείς, θα το έδειχναν. Βλέπεις να αισθάνονται καθόλου έτσι; Όπως ήδη έγραψα, πρόσκεινται 100% στην Τουρκία. Να μην επαναλαμβάνω τα ίδια, αφού, ως φαίνεται, δεν τα διαβάζεις.

      Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να επανέλθω.-

      ΥΓ: Θα μπορούσες εκείνο το ΓΜ να το βάλεις στην θέση τού Ανώνυμος, ώστε να φαίνεται η διάκριση αμέσως. Τέλος πάντων, αυτό είναι δική σου δουλειά.

      Διαγραφή
  5. @ Μιχαηλ,

    (1ο σχολιο)

    Ανεφερα ηδη:

    "Ειναι σαφες ηδη απο το πρωτο σχολιο μου οτι αναφερομαι σε πολυπλευρες

    συνεργασιες χωρις να θιγονται τα συμφεροντα μας εκατερωθεν!"


    Μαλλον δεν καταλαβαινεις το τι γραφω γενικοτερα και δεν ειναι η πρωτη φορα

    που ΕΙΔΙΚΑ ΕΣΥ δεν το αντιλαμβανεσαι!

    Σε διενεξεις μεταξυ Ισραηλινων -Παλαιστινιων (απο ιντιφαντα μεχρι αλλαγη

    τοπου πρεσβειων ) συντασσονται ψηφισματα απο τον ΟΗΕ!

    Οφειλουμε να κραταμε ισορροπιες αναλογα με τα γεωπολιτικα μας συμφεροντα!

    Τι δεν καταλαβαινεις;

    Αν θεωρεις οτι δεν εχουμε καμια αναγκη τους Αραβες και δεν χρειαζεται καμια

    υποστηριξη προς τους Παλαιστινιους,ειναι αποψη σου!

    Επετρεψε μου να σου αναφερω οτι οι συγκυριες παντοτε μεταβαλλονται!

    Σημερα μπορει να τα εχεις καλα με τον εναν, αλλα ο αλλος μπορει να σου

    φανει ακομα πιο χρησιμος στο μελλον!

    Που βλεπεις τους "συναισθηματισμους";

    Ελληνο-αραβικη φιλια υπαρχει αγαπητε!! Ειτε σου αρεσει ειτε οχι!


    Ο διαχρονικος θαυμασμος για τον Μεγα Αλεξανδρο, η συμβολη της Ελληνιστικης

    περιοδου στον γηγενη πληθυσμο καθως και η συσφιξη των σχεσεων του ελληνικου

    στοιχειου με τον τοτε γηγενη πληθυσμο ειναι γεγονοτα αδιαμφισβητητα!

    Μεχρι και σημερα θαυμαζεται ο στρατηλαρχης μας ως απελευθερωτης, εν

    αντιθεσει με ανδρεικελα ,τα περισσοτερα ελληνοφωνα, που προπαγανδιζουν το

    ακριβως αντιθετο!!

    Περι Ελληνικοτητας των Παλαιστινιων ,ιδου μερικες "εφευρεσεις":

    "οι Φιλισταίοι, Ελληνικής Μυκηναϊκής καταγωγής αρχικά, επέπεσαν μαζί με άλλους “Λαούς της Θάλασσας” στις χώρες της ανατολικής Μεσογείου μετά το 1200 π.Χ. εκτοπίζοντας τους προηγούμενους κατοίκους, κατακτώντας την δική τους περιοχή στην νότια Παλαιστίνη. Γνωρίζουμε ότι προέρχονταν από την περιοχή του Αιγαίου λόγω του γεγονότος ότι η κεραμική τους σχετιζόταν στενά με την Μυκηναϊκή κεραμική που ήταν σε χρήση την Ύστερη Εποχή του Ορειχάλκου στην κυρίως (ηπειρωτική) Ελλάδα και τα ελληνικά νησιά.
    Η ισχύς και η ευημερία των Φιλισταίων της Ασκάλωνος διατηρήθηκε, εκτός από μια σύντομη περίοδο Ισραηλιτικής κυριαρχίας κάτω από τον Δαβίδ και τον Σολομώντα, σε όλη την διάρκεια της Εποχής του Σιδήρου μέχρι την ολοκληρωτική καταστροφή της πόλεως από τον Βαβυλώνιο αυτοκράτορα Ναβουχοδονόσορα το 604 π.Χ. – 18 χρόνια πριν επαναλάβει το ίδιο στην Ιερουσαλήμ.


    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. (2ο σχολιο) συνεχεια

    "Παρ’ όλο που οι Φιλισταίοι είχαν υιοθετήσει ως γλώσσα μια σημιτική διάλεκτο παρόμοια με την Εβραϊκή, όπως διαπιστώθηκε από όστρακα (=θραύσματα κεραμικών με επιγραφές) που ήλθαν στο φως από την ύστερη Εποχή του Σιδήρου στην Ασκάλωνα, φαίνεται ότι οι Φιλισταίοι όχι μόνον διατήρησαν κάποια αίσθηση της πολιτιστικής τους καταγωγής σε ολόκληρη την διάρκεια της Ιστορίας τους, αλλά την μετέφεραν μαζί τους στην Βαβυλωνιακή εξορία.Προς το παρόν γνωρίζουμε καλύτερα τους Φιλισταίους της Ασκάλωνος της περιόδου της κατάκτησης και εξορίας τους στα χέρια του Ναβουχοδονόσορα τον Δεκέμβριο του 604 π.Χ. Στο Βαβυλωνιακό Χρονικό διαβάζουμε ότι ο Ναβουχοδονόσωρ:
    "…Προήλασε εναντίον της πόλεως Ασκάλωνος και την εκπόρθησε τον μήνα Κισλέβ. Αιχμαλώτισε τον βασιλιά της και την λεηλάτησε και μετέφερε (λάφυρα από αυτήν). Μετέτρεψε την πόλη σε «λόφο» και σωρούς από ερείπια και μετά, τον μήνα Σεμπάτ, επέστρεψε στην Βαβυλώνα…"».
    Υπενθυμίζουμε ότι και στην Βίβλο ο προφήτης Ιερεμίας αναφέρεται στην καταστροφή της Ασκάλωνος (Ιερεμίας, μζ΄ 4-5)."

    "Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα στοιχεία για την προέλευση, την πρώτη εγκατάστασή τους στην Παλαιστίνη, την περίοδο ακμής και της παρακμής των Φιλισταίων περιλαμβάνονται στο βιβλίο του αείμνηστου Καθηγητή Παναγιώτη Κ. Χρήστου:
    Ελληνική παρουσία στην Παλαιστίνη (ό.π. σελ. 11-31).

    Όπως αναφέρεται:

    «…Η λωρίδα των Φιλισταίων αρχικά κατελάμβανε έκταση που μόλις έφθανε τα 5.000 τ. χλμ. Ήταν έθνος ολιγάριθμο, αλλά πολύ δυνατό στον πόλεμο, πολύ παραγωγικό στις πολιτιστικές εκδηλώσεις κι’ εξαιρετικώς θρήσκο. Κατόρθωσαν να επιβιώσουν ανάμεσα σε πολύ μεγαλύτερα πλήθη εντοπίων Σημιτών και να τους εξουσιάσουν με την ευφυΐα και την εξελιγμένη πολεμική τους τέχνη, αλλά δεν μπόρεσαν να κρατήσουν διαπαντός αμιγή την αρχική γλώσσα τους, την ελληνική και την θρησκεία τους. Τα ευφορώτατα εδάφη που κατείχαν προσφέρονταν σε αποδοτική καλλιέργεια, με την οποία οι Φιλισταίοι ασχολήθηκαν εντατικά, ιδίως το εντόπιο υπόστρωμα του λαού τους. Οι ίδιοι ήσαν πολεμισταί και κυβερνήτες. Είχαν φέρει από την πατρίδα τους, το Αιγαίο, καλύτερα όπλα από εκείνα που διέθεταν οι εντόπιοι και με την συνεχή επικοινωνία τους προς τα κέντρα του Αιγαίου τα ανανέωναν συχνά ή τα κατασκεύαζαν οι ίδιοι. Η σκηνή της μονομαχίας του Γολιάθ με τον Δαβίδ (Α΄ Βασιλειών ιζ΄ 5-7) μπορεί αβιάστως να παρομοιασθή με τις αντίστοιχες σκηνές της Τροίας […] Εξ άλλου οι πληροφορίες που έχομε για ωρισμένες πτυχές του δημοσίου βίου των Φιλισταίων φανερώνουν επίσης ομοιότητα με την ζωή στην Ελλάδα της γύρω από τον Τρωϊκό πόλεμο εποχής. Το διοικητικό σύστημα που είχαν αναπτύξει φαίνεται σε γενικές γραμμές σαν το ελληνικό της μυκηναϊκής εποχής. Οι πέντε πόλεις του αρχικού γεωγραφικού πυρήνος των, Γεθ, Γάζα, Ασκάλων, Άζωτος, Εκρών, αποτελούσαν ανεξάρτητες πολιτείες που η καθεμιά τους είχε τον βασιλέα της και όλες μαζί διέθεταν ομόσπονδη επιτροπική εξουσία, τους σεράνι (τυράννους), οι οποίοι σε περιστάσεις ανάγκης ήνωναν τις πολεμικές των δυνάμεις, όπως τα ελλαδικά βασίλεια κατά τα Τρωϊκά."


    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. (3ο σχολιο) συνεχεια

    Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι σύμφωνα με το πολύτιμο Λεξικό του Στέφανου Βυζάντιου (Εθνικά): [η Γάζα] «…εκλήθη δέ καί Μίνωα, ότι Μίνως σύν τοις αδελφοίς Αιακώ και Ραδαμάνθυι ιών εξ αυτού ταύτην εκάλεσεν…». Στο ίδιο λήμμα αναφέρει ότι στην Γάζα λατρεύαν τον Κρηταίο Δία ως τοπική θεότητα με το όνομα «Μαρνά», που ερμηνεύεται ως «Κρηταγενής», διότι οι Κρήτες προσαγορεύουν «τας παρθένους, Μαρνάν», όπως διευκρινίζει.

    Να σου αναφερω αλλη μια "εφευρεση" ,αυτη τη φορα απο μη Ελληνα:

    Χαρακτηριστικά είναι και τα σχόλια του κορυφαίου ιστορικού της Ελληνιστικής περιόδου της Παλαιστίνης Victor Cherikover με αφορμή το γεγονός ότι εξελληνισμός της περιοχής υπήρξε ταχύτατος και πλήρης, παρά την πεισματώδη αντίσταση της Γάζας στον Μ. Αλέξανδρο: «…όλα αυτά υποδεικνύουν μια (έμφυτη) κλίση προς τον Ελληνικό Πολιτισμό…».

    Το τι εχει καθιερωθει και απο ποιους περι "αντισημιτισμου",ειναι

    τουλαχιστον αφελες! Και τα Σκοπια εχουν καθιερωθει ως "Μακεδονια"!

    Τι σημαινει αυτο;

    Οταν αναφερομαστε σε Σιωνισμό, υποτιθεται οτι εννοειται η επιστροφή στην

    Γη της Επαγγελίας.

    Δεν αναφέρεται όμως ότι η έδρα του Σιωνισμού εγκαταστάθηκε στην Βιέννη από το 1897 και ήδη από τις αρχές του 20ου αιώνα εκδόθηκαν τα πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών,που περιλαμβάνουν συνολικά 24 κεφάλαια,τα οποία δεν σχετίζονται σε καμία περίπτωση με την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ,αλλά με θέματα που έχουν ως στόχο την παγκόσμια ηγεμονία των Εβραίων όπως ορίζεται τόσο από την Παλαιά Διαθήκη όσο και από τα Ταλμούδ.Και όλα αυτά βεβαίως τελείως υπόγεια και μυστικά!

    Αυτο με κανει "αντισημιτη";

    Σαφως και οχι,διοτι με αυτον τον τροπο λειτουργιας του Σιωνισμου

    υπονομευονται και οι ιδιοι οι Ισραηλινοι!

    Δεν χρειαζεται να επανελθεις.


    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Να επανέλθω για να σχολιάσω τι, αφού ειδικά εγώ δεν σε καταλαβαίνω; :-))

    >Ο διαχρονικος θαυμασμος για τον Μεγα Αλεξανδρο, η συμβολη της Ελληνιστικης περιοδου στον γηγενη πληθυσμο καθως και η συσφιξη των σχεσεων του ελληνικου στοιχειου με τον τοτε γηγενη πληθυσμο ειναι γεγονοτα αδιαμφισβητητα!<

    Ο γηγενής πληθυσμός τής εποχής τού Αλεξάνδρου ήσαν ... Άραβες;!

    Να σχολιάσω τα Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών, που και μικρά παιδιά ξέρουν ότι είναι απάτη και προϊόν πλαστογραφίας;

    Το αν είναι οι Παλαιστίνιοι Φιλισταίοι, ή όχι, ή μήπως το τι σημασία έχει αυτό για τα συμφέροντα τής Ελλάδος εν έτει 2018;

    Είναι αυτά ζητήματα για σχολιασμό, σχετικά με το αντικείμενο τού άρθρου, το οποίο οφείλει να σχολιασθεί;

    Εσύ περιμένεις όφελος από την συνεργασία με τον Μαχμούτ Αμπάς και τούς τρομοκράτες τής Χαμάς, ή απ' αυτήν μ' ένα σοβαρό και προοδευμένο κράτος, το οποίο είδαμε και πάθαμε ν' αναγνωρίσουμε σε επίπεδο πρεσβειών μόλις το 1990, "χαρίζοντάς" το στην Τουρκία, που είχε συνάψει διπλωματικές σχέσεις μαζί του ήδη από το 1950 κι επωφελήθηκε, όπως έγραψα τα μέγιστα από την συνεργασία μαζί του;

    Οι ίσες αποστάσεις στην εξωτερική πολιτική είναι εξαιρετικά δύσκολες και οι συμμαχίες/συνεργασίες ευκαιριακές και για όσο εξυπηρετούν τα συμφέροντα των ενδιαφερομένων. Στην παρούσα φάση, τα συμφέροντα τής χώρας μας είναι με το Ισραήλ και πρέπει να τις αξιοποιήσουμε. Όλα τ' άλλα είναι για να γίνεται κουβέντα. Δυστυχώς, η Ελλάδα φαίνεται να έχει μέχρι στιγμής αποτύχει να διαχειριστεί τις σχέσεις της με το Ισραήλ, και δεν περιμένω να επιτύχει απ' εδώ και πέρα τώρα που κυβερνούν αυτοί που μέχρι χθες έκαναν πορείες για την Γάζα, αλλά όχι για την Κύπρο ή την Β. Ήπειρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειδες πως επανηλθες;

      (Και) Αραβικα φυλα υπηρχαν αγαπητε,ασχετα αν πολεμησαν κατα του

      Αλεξανδρου! Μελετησε την πολιορκια της Γαζας και ισως δεις λιγο πιο

      περα!!

      Σχετικα με τον Αλεξανδρο και την επιρροη του στους Αραβες σου

      συνιστω αυτο:

      http://diogenisgrpontios.blogspot.gr/2010/04/blog-post_05.html


      Σχετικα με την "πλαστογραφια" και με τον "αντισημιτισμο" το

      καταλαβαμε! Θα ρωταμε τα μικρα παιδια!

      Περι "εφευρεσεων" για την Ελληνικοτητα των Παλαιστινιων,καταλαβαμε

      οτι το ετος 2018 δεν υπαρχει λογος να αντιεπιχειρηματολογουμε!

      Ουτως ή αλλως οι ιστορικες αποδειξεις ειναι περιττες σημερα!

      Ο καθενας μπορει να ισχυριζεται ο,τι θελει σημερα!

      Μαθαινουμε επισης,και εγω προσωπικα,οτι οταν αναφερομαστε σε

      Παλαιστινιους, αναφερομαστε σε τρομοκρατες!!

      Σημερα εμαθα οτι ειμαι και "αντισημιτης"!

      Ατιμη κοινωνια!!


      ΓΜ

      Διαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]