Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Να μοιραστούμε την πολιτιστική κληρονομιά της Μακεδονίας ζητούν τα Σκόπια


Συνεχίζονται οι προκλήσεις από την σκοπιανή ηγεσία, παρά την έκκληση για αποφυγή των δημόσιων δηλώσεων που επιδεινώνουν το κλίμα ενόψει των διαπραγματεύσεων. Μετά τις αλλεπάλληλες δηλώσεις του Zoran Zaev για την «ταυτότητα» των πολιτών της ΠΓΔΜ, έρχεται ο υπουργός Εξωτερικών, Nikola Dimitrov, να κάνει λόγο για διαμοιρασμό της πολιτιστικής κληρονομιάς της Μακεδονίας.

Λίγο πριν την επίσκεψη του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών, Wess Mitchell, σε Αθήνα και Σκόπια καθώς και της επίσκεψης του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά στα Σκόπια, ο Dimitrov δήλωσε ότι επιδιώκεται ένας αξιοπρεπής συμβιβασμός και για τις δύο χώρες.

Ο κ. Dimitrov με δήλωσή του μετά την συνάντηση με τον Πολωνό ομόλογο του δήλωσε ότι δεν αρκεί η προσπάθεια μόνο της δικής του κυβέρνησης για την επίλυση του προβλήματός της ονομασίας, ενώ εκτίμησε ότι η κατάσταση στις διαπραγματεύσεις με την Αθήνα αλλάζει διαρκώς και είναι δικαιολογημένη η απαίτηση των πολιτών για ενημέρωση αλλά δεν πρέπει να δημοσιοποιείται το περιεχόμενο των συνομιλιών.

«Δυο ευρωπαϊκές χώρες στον 21ο αιώνα, που μοιράζονται τη γεωγραφική περιοχή Μακεδονία, πρέπει να βρουν έναν τρόπο να μοιραστούν και μια τέτοια πολιτιστική κληρονομιά, ακόμη κι αν ο όρος σημαίνει διαφορετικά πράγματα», τόνισε ο Dimitrov, υπογραμμίζοντας ότι η διάκριση αυτή δεν πρέπει να παρεμβαίνει στην ταυτότητα καμιάς από τις δύο πλευρές.

Στην ίδια γραμμή και ο πρωθυπουργός Zaev που απέφυγε τα σχόλια επί της ουσίας της διαφοράς αλλά έσπευσε να επαναλάβει την γνωστή θέση για λύση που θα διασφαλίζει την «αξιοπρέπεια και την ταυτότητά» των δυο πλευρών. Εκτός όμως του ονόματος το άλλο μεγάλο πρόβλημα του κ. Zaev είναι το βραχυκύκλωμα που προκάλεσε η εθνικιστική αντιπολίτευση του VMRO-DPMNE στην υλοποίηση της βασικής δέσμευσης του πρωθυπουργού για αναγνώριση της αλβανικής γλώσσας ως δεύτερης επίσημης σε όλη την έκταση του κράτους. Μια δέσμευση που αποτελεί την βάση και τον πυρήνα της συνεργασίας με τα αλβανόφωνα κόμματα που προσέφεραν έτσι την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στον κ. Zaev.

Ενώ ο νόμος είχε αρχικά εγκριθεί , ασκήθηκε βέτο από τον Πρόεδρο Ιβανόφ και αναπέμφθηκε στην Βουλή. Όταν όμως ξεκίνησε η συζήτηση του οι βουλευτές της αντιπολίτευσης κατέθεσαν …35.000 τροπολογίες ώστε να μην ολοκληρωθεί ποτέ η διαδικασία.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]