Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κούρδοι Συρίας προς τη Δύση: …»μας εγκαταλείψατε»!


Οι Κούρδοι της Συρίας, αισθάνονται προδομένοι από τους δυτικούς τους συμμάχους μετά την κατάληψη του οχυρού της Afrin από τις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις και τους συμμάχους της Σύρους αντάρτες.

Η Άγκυρα και συμμαχικές ομάδες ανταρτών κατέλαβαν την πόλη από τις Μονάδες Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG) την Κυριακή(18/3), ύστερα από δίμηνη επίθεση στην ευρύτερη περιοχή της Afrin.

Περίπου 250.000 πολίτες έχουν εγκαταλείψει βίαια την Afrin από το φόβο τουρκικών αντιποίνων και έχουν δολοφονηθεί δεκάδες άλλοι, καθώς και περίπου 1.500 Κούρδοι μαχητές, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο των Ηνωμένων Εθών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Η απώλεια της Αφρίν ήταν ένα τεράστιο πλήγμα για τη κουρδική μειονότητα στη Συρία, η οποία μάχεται από την αρχή του εμφυλίου πολέμου το 2011.

«Η σιωπή της διεθνούς κοινότητας υπήρξε ενισχυντική στο μακάβριο σχέδιο του Τούρκου Προέδρου Recep Tayip Erdogan. Η σιωπή σημαίνει αποδοχή», δήλωσε σήμερα στη γαλλική εφημερίδα Le Monde μια ομάδα Κούρδων της Afrin που σήμερα ζουν στην Ευρώπη.

«Μην εγκαταλείπετε τους συμμάχους σας!» έκαναν έκκληση οι ίδιοι.

Η Τουρκία θεωρεί ότι οι «τρομοκράτες» του YPG συμμάχησαν με το απαγορευμένο Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK), το οποίο διεξάγει μια τριακονταετή εξέγερση στην Τουρκία.

Όμως, η Ουάσιγκτον και ο διεθνής συνασπισμός κατά του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) υποστήριξαν το YPG σ την προσπάθειά του να εξαλείψει τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους από τη Συρία.

«Οι ίδιοι μαχητές που αγωνίστηκαν θαρραλέα εναντίον του Daesh (το αραβικό ακρωνύμιο για την ομάδα IΚ) μένουν σήμερα στο έλεος του τουρκικού στρατού», δήλωσε ο Khaled Issa, ο επίσημος αντιπρόσωπος στη Γαλλία, του Συριακού Κουρδιστάν.

«Υπάρχει μια ηθική ευθύνη για τη διεθνή κοινότητα, ενάντια σε μια αδικαιολόγητη και παράνομη επίθεση», δήλωσε η Issa στο AFP.

«Αυτό που συμβαίνει στην Afrin είναι η εθνοκάθαρση και οι μεγάλες δυνάμεις είναι θεατές», είπε.

Η Kουρδική κοινότητα της Γερμανίας, όπου ζουν περίπου ένα εκατομμύριο Κούρδοι, ισχυρίζεται ότι η Τουρκία δεν θα αντιμετωπίσει επiπτώσεις στην επίθεσή της.

«Δεδομένου ότι ο επιτιθέμενος (Τουρκία) είναι μέρος του ΝΑΤΟ, αυτή η παραβίαση του διεθνούς δικαίου δεν θα τιμωρηθεί ποτέ», ανέφερε η ομάδα.

«Η Afrin είναι η πιο βάναυση έκφραση αυτού που ονομάζεται Realpolitik», δήλωσε στο AFP ο Didier Billion, αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών και Στρατηγικών Σχέσεων.

«Οι Δυτικές δυνάμεις, ιδιαίτερα οι Αμερικανοί, ήταν πολύ ευτυχείς να έχουν τα κoυρδικά στρατεύματα της Συρίας επί τόπου για να πολεμήσουν εναντίον του ΙΚ. Όμως, όπως φαίνεται, η Άγκυρα, μέλος του ΝΑΤΟ, θα είναι πάντα πιο σημαντική από την Afrin», δήλωσε ο Γάλλος ειδικός στην Τουρκία.

Η Ουάσιγκτον είχε προειδοποιήσει τη Δευτέρα την Άγκυρα, για τη «μεγάλη ανησυχία» της για τηn κατάληψη του Afrin.

Ο Γάλλος πρόεδρος Emanuel Macron εξέφρασε τα ίδια αισθήματα και κάλεσε τη Μόσχα, τον κύριο σύμμαχο του Assad, να «κάνει ό, τι μπορούσε για να σταματήσει τις απώλειες των μαχητών και των πολιτών».

Για την ομάδα των Κούρδων από τον Afrin, η Δύση επέτρεψε την πτώση του κουρδικού προμαχώνα, χωρίς να το αξιολογεί σοβαρά.

«Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να καταλάβουν ότι δεν πρόκειται μόνο για την ασφάλεια του λαού μας, αλλά η πτώση της Afrin σημαίνει τη δημιουργία μιας νέας τζιχάντ, που θα απειλεί την ασφάλεια του Παρισιού, του Βερολίνου και του Λονδίνου», ανέφερε η ομάδα των Κούρδων.

Καθημερινά γίνεται σαφέστερο, πως οι Κούρδοι της Συρίας και στα άλλα καντόνια πέραν της Afrin απομακρύνονται όλο και περισσότερο από τον κεντρικό στόχο της Αμερικανικής Διοίκησης, που είναι η οριστική εκδίωξη και καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους.

Προσπαθούν να συνέλθουν από την πτώση της Afrin στρέφοντας το ενδιαφέρον τους στη δημιουργία αμυντικών έργων, προκειμένου να εξασφαλιστούν από νέες τουρκικές επιθέσεις καθώς μάλιστα ακούν με ιδιαίτερη ανησυχία πως Άγκυρα και Ουάσιγκτον βρίσκονται πολύ κοντά σε μια νέα «συνολική συμφωνία» για τη Β. Συρία…

Σημειώσεις


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]