Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τακτική τουρκοποίησης και στον ελληνικό εναέριο χώρο


Γράφει η Ιωάννα Ηλιάδη

Τακτική Ιμίων με στόχο την τουρκοποίηση του FIR Αθηνών στην περιοχή που εκτείνεται από το Ρόδο έως το Καστελόριζο, ακολουθεί η Άγκυρα τα τελευταία χρόνια, παρενοχλώντας συστηματικά τα κρατικά ελικόπτερα ή αεροσκάφη που πετούν στην περιοχή.

Η παρενόχληση του ελικοπτέρου που μετέφερε τον Αρχηγό ΓΕΣ και 16 ανώτατους αξιωματικούς του ελληνικού Στρατού στη Ρόδο από τη νήσο Ρω, δεν γίνεται για πρώτη φορά. Τα τελευταία χρόνια κάθε φορά που γίνεται πτήση ελληνικού κρατικού ελικοπτέρου ή αεροσκάφους στην περιοχή, το τουρκικό ραντάρ παρενοχλεί καλώντας τους να «εγκαταλείψουν τον τουρκικό εναέριο χώρο«. Χθες, όμως, η Άγκυρα έκανε ένα ακόμα βήμα. Πέραν της φραστικής παρενόχλησης, προχώρησε και σε πράξεις. Έστειλε δυο μαχητικά F-16 στον ελληνικό εναέριο χώρο, τα οποία πέταξαν πάνω από το ελικόπτερο που μετέφερε τους Έλληνες στρατηγούς. Η προσβολή, τουλάχιστον σε στρατιωτικούς και διπλωματικούς όρους είναι πολύ μεγάλη.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, ο πιλότος του αεροσκάφους, ο οποίος είναι αξιωματικός της τουρκικής αεροπορίας, δεν ήθελε να συνοδευτεί από ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη, όπως προβλέπει το πρωτόκολλο. Παρόλα αυτά το στρατιωτικό τελετουργικό τηρήθηκε. Τα ελληνικά μαχητικά, όμως, τελικά δεν πέταξαν πάνω από το τουρκικό αεροσκάφος όταν προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Αθήνας, παρότι προβλέπεται από το πρωτόκολλο για να αποδώσουν τιμές.

Η κίνηση των μαχητικών να πετούν πάνω από ένα αεροσκάφος που μεταφέρει υψηλό πρόσωπο συμβολίζει «προστασία» από την Πολεμική Αεροπορία. Για τον λόγο αυτό, σε στρατιωτικούς όρους η χθεσινή πτήση τουρκικών μαχητικών πάνω από το ελικόπτερο του Αρχηγού ΓΕΣ είναι προσβολή. Ας δούμε, όμως, τα στοιχεία που καταδεικνύουν ακριβώς την τακτική της Άγκυρας που επιχειρεί με επιλεκτικές παρενοχλήσεις να πάρει τον έλεγχο του FIR Αθηνών, αλλά και εθνικού μας εναέριου χώρου.

28 Δεκεμβρίου 2017
Οι Τούρκοι παρενόχλησαν και το C-27J της Πολεμικής Αεροπορίας που μετέφερε μόσχευμα από την Λάρνακα!

Το αεροσκάφος C-27J της Πολεμικής Αεροπορίας, λίγο μετά την απογείωσή του από το Αεροδρόμιο Λάρνακας, με προορισμό την Ελλάδα, δέχθηκε παρενόχληση από τουρκικό μαχητικό κι ενώ πετούσε στα όρια του FIR Λευκωσίας με αυτό των Αθηνών. Τουρκικό αεροσκάφος που συμμετείχε σε άσκηση έρευνας και διάσωσης της Τουρκίας βορειοδυτικά της Κύπρου που είχε παράτυπα «δεσμευτεί» με τουρκική Νotam, πλησίασε το ελληνικό αεροσκάφος και του ζήτησε να εγκαταλείψει τον «τουρκικό εναέριο χώρο«. Ζήτησε παράλληλα επανειλημμένα μέσω ασυρμάτου από τους Έλληνες χειριστές να του αναφερθούν για σκοπούς αναγνώρισης. Οι Έλληνες πιλότοι δεν απάντησαν και διατήρησαν την προκαθορισμένη πορεία και υψόμετρο μέχρι την είσοδό τους στο FIR Αθηνών, οπότε και οι τουρκικές εντολές για αναγνώριση σταμάτησαν.

18 Ιουλίου 2017
Διπλή τουρκική παρενόχληση στο αεροσκάφος του Προέδρου της Δημοκρατίας

Η πρώτη παρενόχληση σημειώθηκε όταν το αεροσκάφος, στο οποίο επέβαινε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, προσέγγιζε τη Ρόδο για προσγείωση. Οι χειριστές των τουρκικών ραντάρ επιχείρησαν να επικοινωνήσουν με το αεροσκάφος και προειδοποίησαν ότι παραβιάζει τον τουρκικό εναέριο χώρο! Λίγο αργότερα επανέλαβαν την γνωστή προκλητική τους τακτική, επικοινωνώντας με το Σινούκ της Αεροπορίας Στρατού, στο οποίο επέβαιναν εκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Πάνος Καμμένος και η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι Τούρκοι προειδοποίησαν εκ νέου ότι η πορεία του ελληνικού ελικοπτέρου βρισκόταν εντός του τουρκικού FIR, παρά το ότι κατευθυνόταν προς το Φαρμακονήσι και το Αγαθονήσι. Ζήτησαν από τον πιλότο να αλλάξει πορεία πάνω από τη Ρόδο υποστηρίζοντας ότι βρίσκεται στο τουρκικό FIR – Εντός του ελικοπτέρου βρισκόταν και ο υπουργός Άμυνας με την στρατιωτική ηγεσία. Το ελικόπτερο αγνόησε τους Τούρκους και συνέχισε κανονικά την πορεία του προς Σύμη, Φαρμακονήσι, Αγαθονήσι και Χίο.

6 Δεκεμβρίου 2016
Τουρκικά αεροσκάφη παρενόχλησαν στο ελικόπτερο του ΥΕΘΑ από Ρόδο προς Ρω

Τρεις τουρκικοί σχηματισμοί -μία τετράδα και δύο ζεύγη- «παρενόχλησαν» τα Σινούκ, με τα οποία ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και εννέα βουλευτές μετέβησαν από την Ρόδο στην Ρω, από εκεί στη νήσο Στρογγύλη και έπειτα στο Καστελόριζο. Στο ελικόπτερο επέβαιναν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Βαγγέλης Αποστολάκης και ο τότε αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Βασίλης Τελλίδης.

Πιο συγκεκριμένα, τρεις τουρκικοί σχηματισμοί -μία τετράδα και δύο ζεύγη- πετούσαν στηνπεριοχή γύρω από τη Ρω, τη νήσο Στρογγύλη και το Καστελόριζο, νησιά τα οποία επισκέφθηκε ο κ. Καμμένος μαζί με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, της Χρυσής Αυγής και των ΑΝΕΛ. Η ελληνική πλευρά είχε λάβει τα μέτρα της. Έτσι, δύο ζευγάρια F-16 «σηκώθηκαν» για να «προστατεύσουν» τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και τους επιβαίνοντες στα σινούκ. Τα ελληνικά αεροσκάφη αναγνώρισαν και «αναχαίτισαν» εικονικά τα αντίστοιχα τουρκικά.

SLPress


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]