Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Απόρρητο σήμα ξεσκεπάζει την Άγκυρα!


Αποκάλυψη! Τι κρύβεται πίσω από την ενέδρα που έστησαν οι Τούρκοι στον Έβρο
Το έκτακτο σχέδιο που ενεργοποίησε το Πεντάγωνο μετά το «Εξπρές του Μεσονυκτίου»
Εντολή για αύξηση των μέτρων ασφαλείας, ώστε να αποτραπεί «θερμό επεισόδιο» (τύπου Ίμια) από Άγκυρα στο Αιγαίο ή στην ΑΟΖ

Ρεπορτάζ Ανδρέας Κούτρας

Με απόρρητο σήμα ενεργοποιήθηκαν σχέδια του Πενταγώνου αμέσως μετά τη σύλληψη και την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο και δόθηκε άμεσα εντολή να αυξηθούν τα μέτρα ασφαλείας από τις Ένοπλες Δυνάμεις στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στις μονάδες κατά μήκος της μεθοριακής γραμμής του Έβρου. Η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία εκτίμησαν ότι το σοβαρό περιστατικό στις Καστανιές ίσως ήταν αντιπερισπασμός, προκειμένου να εκδηλωθεί ένα «θερμό επεισόδιο» από την Τουρκία (τύπου Ίμια) ή να προκληθεί τετελεσμένο γεγονός στην ΑΟΖ.

Η Άγκυρα, άλλωστε, με την προκλητική συμπεριφορά της το τελευταίο διάστημα και τις απειλές πολέμου -ακόμη και από τον ίδιο τον Ερντογάν- δείχνει να έχει σχέδιο στρατιωτικής επίθεσης στην Ελλάδα ή στην Κύπρο στα σκαριά. Οι συνεχείς δηλώσεις του Αμερικανού πρεσβευτή στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ ότι φοβάται «ατύχημα» κάθε άλλο παρά τυχαίες είναι.

Ο κίνδυνος αυτός τελικά μπορεί να αποφεύχθηκε, αλλά η υπόθεση της σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τους Τούρκους εξελίσσεται σε θρίλερ. Η Άγκυρα έχει αναγάγει την υπόθεση σε πολιτικό ζήτημα, παραπέμποντάς τη στον Ταγίπ Ερντογάν και κρατά ανοιχτό το θέμα της «κατασκοπίας», τη στιγμή που τα δύο στελέχη φέρεται ότι βιώνουν το «Εξπρές του Μεσονυκτίου» στις φυλακές της Αδριανούπολης.

Τα ερωτήματα

Την ίδια στιγμή, πολλά είναι ακόμη τα αναπάντητα ερωτήματα για τις συνθήκες σύλληψης στις Καστανιές του Έβρου, με βασικότερο αυτό αν έπεσαν τελικά σε ενέδρα ή αν πέρασαν σε τουρκικό έδαφος, όπως απερίσκεπτα έσπευσε να πει η ελληνική κυβέρνηση, μη αντιλαμβανόμενη τους κινδύνους για τον ανθυπολοχαγό Άγγελο Μητρετώδη και τον λοχία ΕΠ.ΟΠ. Δημήτρη Κούκλατζη. Η ημέρα σήμερα είναι κρίσιμη. Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί θα εμφανιστούν ενώπιον του δικαστηρίου της Αδριανούπολης για να δικαστούν. Οι συνήγοροί τους θα καταθέσουν ένσταση επί των κατηγοριών και από το τελικό κατηγορητήριο θα φανεί πού ακριβώς το πάνε οι Τούρκοι.

Από ελληνικής πλευράς αποφεύγεται να γίνουν προβλέψεις, καθώς, όπως αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ, η κατηγορία της κατασκοπίας δεν έχει εκλείψει, αν και οι δύο συλληφθέντες επισήμως φέρεται ότι αντιμετωπίζουν την κατηγορία της παραβίασης απαγορευμένης στρατιωτικής ζώνης, με τη διερεύνηση της καταστροφής αποδεικτικών στοιχείων. Οι καταθέσεις που δήθεν έδωσαν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί (που πιθανόν να έγιναν έπειτα από βασανιστήρια) ίσως χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή κατηγοριών - είναι έντονος ο φόβος αυτός.

Η κυβέρνηση, και συγκεκριμένα το Μέγαρο Μαξίμου, το υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο Άμυνας βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία, ενημερώνεται από τις προξενικές Αρχές και παρακολουθεί πώς θα εξελιχτεί αυτή η υπόθεση, η οποία, όπως φαίνεται, λαμβάνει πολιτικές διαστάσεις από την Τουρκία. Ενδεικτικό είναι πως τα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας «παίζουν» ότι με την επιστροφή του από την Αφρική ο Τ. Ερντογάν θα αποφασίσει τι θα κάνει με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς. Η σύνδεση με τους οκτώ Τούρκους είναι κάτι που υφίσταται ως ενδεχόμενο, όπως και το τρενάρισμα της δικαστικής εξέλιξης της υπόθεσης για να σταλεί ακόμη ένα μήνυμα από το «βαθύ κράτος» της Τουρκίας στην Ελλάδα. Προκαλεί και απειλεί, δηλαδή, η Άγκυρα με ακόμη έναν τρόπο.

Οι γονείς των Ελλήνων στρατιωτικών βρίσκονται στην Αδριανούπολη και θα παραστούν στο δικαστήριο σήμερα, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για άσχημη συμπεριφορά σε βάρος τους από τις τουρκικές Αρχές στις φυλακές της πόλης, με άσκηση ψυχολογικής βίαιας και ξυλοδαρμό. Από το Πεντάγωνο αυτές οι πληροφορίες δεν επιβεβαιώνονται ούτε επίσης ξεκαθαρίζονται οι συνθήκες υπό τις οποίες έγινε το μεσημέρι της Πέμπτης η σύλληψη των δύο στελεχών του Στρατού.

Το τζιπ

Ένα ερώτημα που τίθεται είναι: Επρόκειτο για πεζή περίπολο ή εποχούμενη; Ορισμένοι (όπως αποκάλυψε ο Φαήλος Κρανιδιώτης) λένε ότι οι Τούρκοι έχουν κατασχέσει και το στρατιωτικό τζιπ μαζί με τους ασυρμάτους του.
Ωστόσο απάντηση δεν υπάρχει, όπως επίσης δεν γίνεται ξεκάθαρο αν τελικά τα δύο στελέχη πέρασαν σε τουρκικό έδαφος ή συνελήφθησαν έπειτα από ενέδρα Τούρκων. Υπάρχουν πολλοί που ισχυρίζονται ότι ήταν προαποφασισμένες η σύλληψη και η αιχμαλωσία των Ελλήνων στρατιωτικών, που γνώριζαν (τουλάχιστον ο ένας) πολύ καλά την περιοχή.

Οι «53» του ΣΥΡΙΖΑ ξεπουλάνε το «Μακεδονία» με τον φόβο του «σουλτάνου»

Σε γραμμή εκχώρησης στα Σκόπια του ονόματος «Μακεδονία» επιμένουν οι «53» του ΣΥΡΙΖΑ, επικαλούμενοι τον φόβο ενός ντόμινο στα Βαλκάνια και συνδέοντας το ζήτημα με την προκλητικότητα και την επιθετικότητα που επιδεικνύει η Τουρκία του Ερντογάν κατά της Ελλάδας.
Σε κείμενό τους οι «53» εμμένουν στη «συμβιβαστική λύση για την ονομασία της γείτονος», ισχυριζόμενοι ότι «εδώ δεν χωράει μία λογική ότι το πρόβλημα και οι κίνδυνοι είναι δικοί τους, συνεπώς η ελληνική πλευρά δεν χρειάζεται να βιάζεται». Κάνοντας λόγο για «ντόμινο δυσάρεστων εξελίξεων» στα Βαλκάνια, επισημαίνουν ότι «μία εσωτερική αναστάτωση στη γειτονική χώρα, υπό τη μορφή μίας πιθανής έντασης μεταξύ της αλβανικής και σλαβικής εθνικότητας, δεν αποτελεί βέλος στη φαρέτρα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, αλλά πηγή νέων εντάσεων που θα επηρεάσουν την ευρύτερη περιοχή».

Φτάνουν δε οι «53» του ΣΥΡΙΖΑ να χρησιμοποιούν την επιθετικότητα Ερντογάν για να υποστηρίξουν τους ισχυρισμούς τους, σημειώνοντας ότι «η επίλυση του μακεδονικού ζητήματος θα μας δώσει την ευκαιρία να ασχοληθούμε με το άλλο σημαντικό μέτωπο, αυτό των ελληνοτουρκικών σχέσεων». «Η παρακαταθήκη της Μακεδονίας είναι ελληνική και αδιαπραγμάτευτη» τόνισε ο σύμβουλος του Κ. Μητσοτάκη Μακάριος Λαζαρίδης.

Στο μεταξύ, ο Φώτης Κουβέλης, κόντρα στα δεδομένα που έχει διαμορφώσει η κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, μιλώντας στην ΕΡΤ (στην εκπομπή των Τάκη Σαράντη και Αναστασίας Γιάμαλη) επιδόθηκε σε ευχολόγια, αναφέροντας ότι «οι τουρκικές δικαστικές Αρχές που έχουν επιληφθεί θα δουν το περιστατικό στις πραγματικές τους διαστάσεις» και πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα αποφύγει οποιονδήποτε άλλον συμψηφισμό. Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής συνέστησε «ψυχραιμία και υπομονή» και αναρωτήθηκε: «Τι να κάνει η Ελλάδα; Να καταλάβει την Τουρκία;»

Ο τομεάρχης Άμυνας της Ν.Δ. Βασίλης Κικίλιας τόνισε ότι «το πρώτο και βασικό ζητούμενο είναι να επιστρέψουν με ασφάλεια και το ταχύτερο δυνατό οι στρατιωτικοί μας», σημειώνοντας ότι «δυστυχώς με την παρούσα κυβέρνηση όλα τα εθνικά θέματα είναι ανοιχτά». Για «πολεμική, εχθρική πράξη» «από τους ισλαμοφασίστες εισβολείς» έκανε λόγο ο Φαήλος Κρανιδιώτης, ενώ ο Βασίλης Λεβέντης ζήτησε σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για νέες παραγγελίες 30 F-35 και πέντε φρεγατών.

Γκάφα από Κουμουτσάκο, που μίλησε για συμψηφισμό

Επικίνδυνη γκάφα από τον Γιώργο Κουμουτσάκο, που υιοθέτησε τους ισχυρισμούς του Τούρκου πρέσβη στην Αθήνα, την ώρα που οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί ζουν στην Τουρκία το δικό τους εξπρές του μεσονυκτίου.

Ενώ συνεχίζεται το θρίλερ με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς σε φυλακές της Αδριανούπολης και με ανοιχτό το ερώτημα τι κατηγορία θα τους απαγγελθεί σήμερα από το τουρκικό δικαστήριο, ο Γιώργος Κουμουτσάκος «αγρόν ηγόραζε», λέγοντας σε τηλεοπτική συνέντευξή του το πρωί του Σαββάτου ότι η αίσθηση που έχει αποκομίσει από τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρέσβη, η οποία έγινε στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ στους Δελφούς, είναι πως ο ίδιος ο πρέσβης δεν εκτιμά ότι υπάρχει πρόθεση να γίνει συμψηφισμός των δύο Ελλήνων με τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που βρίσκονται στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα!

Απρόβλεπτη

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, που ο Γ. Κουμουτσάκος ανέφερε τα παραπάνω, χαρακτήριζε «απρόβλεπτη» τη συμπεριφορά της Τουρκίας τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
Μάλλον ο Γιώργος Κουμουτσάκος λησμονεί ότι οι Τούρκοι έχουν ήδη διαψεύσει στην πράξη την πρώτη δήλωσή του, στην οποία επικαλούνταν ότι στο παρελθόν τέτοια περιστατικά λύνονταν με εκατέρωθεν συνεννοήσεις σε ελάχιστες ώρες και με «αμοιβαίο σεβασμό», χωρίς να λάβουν περαιτέρω διπλωματική διάσταση.
Πάντως, ο κ. Κουμουτσάκος απέδωσε στην κυβέρνηση «ελλειμματικούς χειρισμούς» και απέφυγε να δώσει μεγαλύτερη διάσταση στο θέμα.

Ανησυχία στην Αθήνα για την περίεργη εμμονή Πάιατ στα σενάρια ατυχήματος

Η εμμονή του Αμερικανού πρεσβευτή Τζέφρι Πάιατ στην πρόκληση ενός «ατυχήματος» ή «αθέλητου περιστατικού» μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας χαρακτηρίζεται περίεργη και επιτείνει την ανησυχία που υπάρχει στην Αθήνα για την προκλητική και επιθετική συμπεριφορά του καθεστώτος Ερντογάν στο Αιγαίο, στον Έβρο και στην κυπριακή ΑΟΖ.

Λίγες ώρες μετά την αναφορά του από το Οικονομικό Συνέδριο των Δελφών πως φοβάται για μια «ακούσια αντιπαράθεση» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, επανήλθε και με συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εξέφρασε την ανησυχία του περισσότερο «για μια σειρά αθέλητα περιστατικά» μεταξύ των δύο χωρών παρά για «γεωπολιτικούς κινδύνους με τη μεγάλη στρατηγική έννοια», και υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία της διπλωματίας και την άμεση και ισχυρή δέσμευση των ΗΠΑ.
Ο κ. Πάιατ, που δείχνει το τελευταίο διάστημα μία ιδιαίτερη κινητικότητα με παρεμβάσεις στα εσωτερικά θέματα, είπε πως «η Ελλάδα ζει εδώ και εκατοντάδες χρόνια σε μια περίπλοκη γειτονιά. Έχετε μακρά Ιστορία με την Τουρκία. Δεν ανησυχώ για γεωπολιτικούς κινδύνους με τη μεγάλη στρατηγική έννοια», για να συμπληρώσει: «Βλέπουμε την Ελλάδα ως κρίσιμης σημασίας πυλώνα σταθερότητας, όχι μόνο με τη μεγάλη γείτονα προς Ανατολάς, αλλά και με τα Βαλκάνια, την ανατολική Μεσόγειο, τη βόρεια Αφρική και την ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Έτσι δεν ανησυχώ για τις επενδύσεις. Γι' αυτό που ανησυχώ είναι για μια σειρά αθέλητων περιστατικών και γι' αυτό η διπλωματία είναι τόσο σημαντική και γι' αυτό οι ΗΠΑ είναι δεσμευμένες άμεσα και ισχυρά».

"Δημοκρατία"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]