Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ανησυχία μήπως απέχει η λύση με τους στρατιώτες, με “αντιγραφή” της ελληνικής ρητορικής…


Αλλάζει όσο περνούν οι ώρες το κλίμα στην Αθήνα και σύμφωνα με την εικόνα που δίνουν στο «DP» σοβαροί κυβερνητικοί παράγοντες που υποστηρίζουν το έργο υπουργών και υφυπουργών, ολοένα και περισσότεροι αντιλαμβάνονται ότι η κατάσταση θα μπορούσε να αποδειχθεί εξαιρετικά προβληματική για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ακόμα κι αν οι σχέσεις παραμείνουν σε χαμηλό επίπεδο έντασης.

Η ελληνική πλευρά έχει αυτοδεσμευθεί με δηλώσεις κορυφαίων στελεχών ότι η υπόθεση δεν μπορεί να συσχετιστεί με αυτή των Τούρκων αξιωματικών που κατηγορούνται στην Τουρκία για συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα της 16ης Ιουλίου 2016, οπότε δεν κρύβεται η ανησυχία τους ότι θα περιέλθουν σε δύσκολη θέση εάν τεθεί τέτοιο ζήτημα από πλευράς Τουρκίας.

Κι αν δεν υπήρχε θέμα «τιτιβίσματος» σχετικού με την υπόθεση από την πλευρά του αρχηγού της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών, της MIT, Δρ. Χακάν Φιντάν, όμως ο πρωθυπουργός φέρεται να είπε ότι η τουρκική Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και θα πρέπει αφεθεί να κάνει τη δουλειά της απερίσπαστη στην υπόθεση των Ελλήνων στρατιωτικών.

Η αναφορά αυτή δεν προσέχθηκε λόγω των ασυνήθιστα χαμηλών τόνων από την Αθήνα, όμως οι πιο έμπειροι περί τα ελληνοτουρκικά «δεν τσίμπησαν» και αντελήφθησαν ότι αυτή η φρασεολογία παρέπεμπε ευθέως στην απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης όταν οι Τούρκοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι απαιτούσαν από την Ελλάδα την έκδοση της ομάδας των «οχτώ».

Κατά συνέπεια, ο φόβος που εκφράζεται πλέον είναι, ότι θα μπορούσαμε να βρεθούμε απέναντι σε μια «ειρωνική αντιγραφή» της ελληνικής ρητορικής, με τη διαφορά ότι η ρητορική αυτή στην περίπτωση της Ελλάδας αποτυπώνει την πραγματικότητα, όπως ισχύει για τη Δικαιοσύνη σε κάθε δυτική Δημοκρατία.

Η κατάσταση της Τουρκίας δε χρειάζεται καν να εξεταστεί, εάν θέλουμε να παραμένουμε στοιχειωδώς σοβαροί. Ο φόβος πλέον είναι ότι οι δυο Έλληνες αξιωματικοί δεν θα επιστρέψουν τις επόμενες ημέρες όπως αφελώς πίστεψαν στην αρχή της υπόθεσης αρκετοί στην Αθήνα.

Η Τουρκία θα βρει τη μέθοδο να επεκτείνει την κράτησή τους και δι’ αυτής να επιχειρήσει τον έλεγχο και τη «ρύθμιση» της ελλαδικής συμπεριφοράς, σε μια εξαιρετικά βίαιη αφύπνιση από τις αυταπάτες και τα στερεότυπα που ταλαιπωρούν εδώ και πολλά χρόνια… αλλά όχι μόνο αποκλειστικά κυβερνητικούς παράγοντες.

Ας ελπίσουμε να μην ισχύσει τίποτα από τα ανωτέρω, η Τουρκία να συμπεριφερθεί ως μια φυσιολογική χώρα – εταίρος στους δυτικούς θεσμούς ασφαλείας, η Ελλάδα να υποδεχθεί τα παιδιά της πίσω και η υπόθεση να αποτελέσει έναυσμα βελτίωσης και όχι σοβαρής επιδείνωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Defence-Point


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]