Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τουρκία: Το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο θα μπορεί στο εξής να μπλοκάρει το περιεχόμενο που αναρτάται στο διαδίκτυο


Το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε έναν νόμο με τον οποίο δίνεται στο Ανώτατο Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο η δικαιοδοσία να μπλοκάρει το περιεχόμενο που αναρτάται στο διαδίκτυο, γεγονός που προκάλεσε την έντονη ανησυχία της αντιπολίτευσης η οποία μιλά σήμερα για κίνδυνο «λογοκρισίας».

Ο νόμος εγκρίθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης με ψήφους 205 υπέρ έναντι 18 κατά και επεκτείνει τις αρμοδιότητες του RTÜK και στο οπτικοακουστικό υλικό που αναρτάται στο διαδίκτυο.

Στο εξής θα υποχρεώνονται επίσης οι οργανισμοί –τοπικοί ή διεθνείς– που επιθυμούν να μεταδώσουν οπτικοακουστικό υλικό στο διαδίκτυο να λάβουν άδεια από το RTÜK, το οποίο κατά συνέπεια θα έχει τη δυνατότητα να το μπλοκάρει ή να το απαγορεύσει.

Η διάταξη αυτή αφορά κυρίως τα μέσα ενημέρωσης που έκλεισαν από τις αρχές στο πλαίσιο των εκκαθαρίσεων, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, και τα οποία επέλεξαν να μεταδίδουν μέσω του διαδικτύου για να παρακάμψουν την απαγόρευση.

Η ραδιοτηλεοπτική αρχή στην Τουρκία είναι αυτόνομη, όμως τα μέλη του Ανωτάτου Συμβουλίου διορίζονται από το κοινοβούλιο, το οποίο ελέγχεται από το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Η αντιπολίτευση και πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις κάνουν λόγο για ενίσχυση του ελέγχου της κυβέρνησης στα μέσα ενημέρωσης ενόψει των κρίσιμων τοπικών, βουλευτικών και προεδρικών εκλογών του 2019. «Καθώς πλησιάζουν (οι εκλογές) η εξουσία σφίγγει τα λουριά. Μπλοκάρει όλα τα μέσα που έχει η αντιπολίτευση για να αναπνέει και να εκφράζεται», σχολίασε στο Twitter ο Μπαρίς Γιαρκαντάς, βουλευτής του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) καταγγέλοντας την «πιο αισχρή λογοκρισία».

Αυτός ο νόμος «μπορεί να καταντήσει την Τουρκία μια χώρα πλήρως κλειστή προς το εξωτερικό, όπως η Βόρεια Κορέα», είπε εξάλλου στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Γκάρο Παϊλάν, βουλευτής του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP). Όπως είπε, το μέτρο θα μπορούσε να εφαρμοστεί ακόμη και στο Netflix ή στο YouTube, εφόσον προσφύγει κάποιος καταγγέλοντας το περιεχόμενό τους.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]