Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η επιστροφή των Βαλκανίων και η Ελλάδα


Του Δημήτρη Καιρίδη

Μετά από μια δεκαετία στην ευρωπαϊκή αφάνεια, τα (δυτικά) Βαλκάνια φαίνεται να επιστρέφουν στην ευρωπαϊκή ατζέντα. Ο Φεβρουάριος έφερε εξελίξεις με την ανακοίνωση της στρατηγικής της Ευρωπαϊκή Επιτροπής για την περιοχή αλλά και τις πρωτοβουλίες της βουλγαρικής προεδρίας της Ε.Ε. Σημειωτέον, ότι και οι επόμενες προεδρίες που ακολουθούν, της Αυστρίας, της Ρουμανίας και της Κροατίας, θα επιμείνουν στην περιοχή.

Τι συνέβη; Η κυριότερη εξέλιξη έχει να κάνει με τον ρόλο των μεγάλων παικτών εκτός Ε.Ε. στην περιοχή. Καταρχήν, όσο τα δυτικά Βαλκάνια παραμένουν εκτός Ε.Ε. και τα προβλήματα ασφαλείας τους παγωμένα αλλά ανεπίλυτα, τόσο η Ρωσία θα βρίσκει χώρο για να ασκεί επιρροή και να δημιουργεί προβλήματα στη Δύση. Ο ασφαλέστερος τρόπος για τον εξοβελισμό της από την περιοχή είναι η επίλυση του προβλήματος της ανεξαρτησίας του Κοσόβου και της αναγνώρισης της ΠΓΔΜ. Ο κυνισμός της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής φάνηκε με την προτροπή του Λαβρόφ προς την Ελλάδα να μην βιαστεί να δώσει το όνομα “Μακεδονία”, την ίδια ώρα που η Ρωσία υπήρξε από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισαν την ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα και, στο παρελθόν, υποστήριξε σθεναρά την κυβέρνηση του υπερ-εθνικιστή Γκρουέφσκι στα Σκόπια.

Επιπλέον, η Κίνα, σε αντίθεση με τη ρωσική αγαρμποσύνη, διεισδύει υπομονετικά, στρατηγικά, μακροπρόθεσμα, διακριτικά και σίγουρα πιο αποτελεσματικά στην περιοχή επενδύοντας σε έργα υποδομής και στις ιδιωτικοποιήσεις παρά την ενόχληση των Βρυξελλών. Η Αμερική απομακρύνεται καθιστώντας το βαλκανικό πρόβλημα απολύτως ευρωπαϊκό και όχι, όπως παλαιότερα, ευρω-ατλαντικό. Τέλος, η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας έχει καταρρεύσει. Παραδόξως, η απομάκρυνση της Τουρκίας από την Ε.Ε. διευκολύνει τη διεύρυνση της Ε.Ε. προς τα δυτικά Βαλκάνια που, με συνολικό πληθυσμό λιγότερο από 20 εκατομμύρια, είναι μικρά σε μέγεθος και γι’ αυτό σχετικά εύπεπτα.

Οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι κλειδί για την επιτυχία της ευρωπαϊκής στρατηγικής στην περιοχή είναι η επίλυση του ονοματολογικού μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ και δευτερευόντως η κάμψη της ισπανικής αντίδρασης στην αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου. Στο εσωτερικό της Σερβίας, ο Πρόεδρος Βούτσιτς είναι πολιτικά παντοδύναμος και έτοιμος για τον μεγάλο ιστορικό συμβιβασμό των Σέρβων με τους Αλβανούς. Μετά την υπογραφή της βούλγαρο-σκοπιανής συνθήκης το καλοκαίρι του 2017, όλη η προσοχή στρέφεται στην Αθήνα.

Κατά συνέπεια, η πίεση των εταίρων προς την Ελλάδα αναμένεται να αυξηθεί στο αμέσως πρόσεχες διάστημα την ίδια ώρα που η ελληνική κοινή γνώμη εμφανίζεται αρνητική σε έναν συμβιβασμό και η κυβέρνηση διχασμένη και αποδυναμωμένη. Η Ελλάδα κινδυνεύει να θεωρηθεί υπεύθυνη για την άδοξη κατάληξη όχι απλώς της ελληνο-σκοπιανής διαπραγμάτευσης αλλά συνολικά της ευρωπαϊκής προοπτικής των δυτικών Βαλκανίων. Έτσι, όμως δεν θα βρεθεί σε αδιέξοδο απλώς η βαλκανική της πολιτική αλλά θα κλονισθεί η σχέση της με τους εταίρους σε μια στιγμή που πιέζεται από τα ανατολικά.

OnAlert


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Η Ελλάδα θα θεωρηθεί υπεύθυνη (αυτό το λέτε εσείς και οι Τσίπρας-Κοτζιάς) επειδή της έκλεψαν οι Σλάβοι την ιστορία της και το όνομα Μακεδονία; Αν αυτό που γράφετε το λένε οι ξένοι (θέλω λινκ με τέτοιου είδους δηλώσεις, δεν πιστεύω κανέναν πλέον) τότε η εξωτερική πολιτική είναι ΑΠΟΤΥΧΗΜΈΝΗ! Τι κάνουν οι διπλωμάτες για να διαδώσουν την ιστορία μας; τους Ευρωβουλευτές τους ψηφίσαμε για να παράγουν έργο και όχι για να κάθονται στην καρέκλα, τι κάνουν για να διαδώσουν την ιστορία της Μακεδονίας μας στο Ευρωκοινοβούλιο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι κλειδί για την επιτυχία της ευρωπαϊκής στρατηγικής στην περιοχή είναι η επίλυση του ονοματολογικού μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ και δευτερευόντως η κάμψη της ισπανικής αντίδρασης στην αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου."


      Αρμονια,οπως καταλαβαινεις η δικη ΜΑΣ "αντιδραση" περι Κοσσοβου

      καμφθηκε!Με ο,τι συνεπαγεται αυτο!!

      Ο αρθρογραφος προπαγανδιζει και την "καμψη" μας στο σκοπιανο,για

      να σωθουμε απο τους τουρκους, αφου υποτιθεται οτι θα μας

      υποστηριξουν οι"συμμαχοι" μας σε Αιγαιο,Κυπρο επειδη ξεπουλαμε

      την Ιστορια μας στους σλαβους!

      Τετραγωνισμος του κυκλου!!


      ΓΜ

      Διαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]