Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τρία "χαστούκια" του ΣτΕ στο υπουργείο Παιδείας


Του Παναγιώτη Στάθη

Τρεις σημαντικές επιλογές του υπουργείου παιδείας, οι οποίες φέρουν - κάθε μια-τις υπογραφές και των τριών υπουργών που έχουν αναλάβει μετά τις εκλογές του 2015, ξηλώθηκαν από το Συμβούλιο Επικρατείας καταφέρνοντας ισάριθμα ισχυρά πλήγματα. Πρόκειται ουσιαστικά για "μετωπική" μεταξύ των δικαστών του ΣτΕ και του υπουργείου καθώς οι κυβερνητικές επιλογές σε αυτό το επίπεδο δεν καταφέρνουν να "περάσουν" τον έλεγχο της συνταγματικής νομιμότητας.

Τα Θρησκευτικά

Η πιο σημαντική απόφαση βέβαια είναι η τελευταία η οποία φορά στο μάθημα των θρησκευτικών και τον τρόπο διδασκαλίας του, όπως τον διατύπωσε με υπουργική απόφαση ο Νίκος Φίλης.

Το Συμβούλιο Επικρατείας, αποφάνθηκε πως ο τρόπος με τον οποίο επέλεξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να διδάσκονται τα θρησκευτικά στο Δημοτικό και το Γυμνάσιο είναι αντισυνταγματικός. Πρόκειται για μια ακόμα δικαστική "βόμβα" που πυροδοτείται από το Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο το τελευταίο διάστημα έχει "καταργήσει" πολλαπλές πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης σε κεντρικά ζητήματα πολιτικής στόχευσης.

Εν προκειμένω το δικαστήριο, το οποίο εξέδωσε την απόφασή του σε έκτακτη συνεδρίαση, κήρυξε αντισυνταγματική την υπουργική απόφαση που εκδόθηκε επί υπουργίας του Νίκου Φίλη σχετικά με τις αλλαγές που έγιναν στο μάθημα των Θρησκευτικών στο Δημοτικό και το Γυμνάσιο και προκάλεσαν τη σφοδρή αντίδραση της εκκλησίας. Η απόφαση αποτελεί δε μια "νίκη" της εκκλησίας, που εξ αρχής επέμεινε να καταφύγει στα δικαστήρια.

Ο Πρύτανης του Δημοκρίτειου

Στις αρχές Μαρτίου το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε την απόφαση του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, με την οποία είχε τεθεί ο Πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Θανάσης Καραμπίνης σε καθεστώς αποχής από την άσκηση των καθηκόντων του.

Ο υπουργός Κώστας Γαβρόγλου τον είχε θέσει σε αργία τον Ιούλιο του 2010 με αφορμή ένα πόρισμα των επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης σχετικά με την επιλογή του εργολάβου σίτισης των φοιτητών του ΔΠΘ. Λίγες μέρες μετά ο πρύτανης τέθηκε εκ νέου σε αργία από τον υπουργό και η δικαστική διαμάχη συνεχίζεται καθώς ο πρύτανης μιλάει για πολιτική δίωξη ενώ το υπουργείο για αδιαφανείς διαδικασίες.

Οι διευθυντές σχολείων

Τον περασμένο Μάρτιο η Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας ξήλωσε ακόμα μια κεντρική επιλογή του υπουργείου Παιδείας, αφού έκρινε αντισυνταγματικό το νομοθετικό πλαίσιο του 2015 των Αριστείδη Μπαλτά και Τάσου Κουράκη για τον τρόπο επιλογής των διευθυντών των σχολείων και εργαστηριακών κέντρων. Ουσιαστικά η απόφαση ξήλωσε όσους διευθυντές επελέγησαν με αυτές τις διαδικασίες και δικαιώνει την Πανελλήνια Ένωση Διευθυντών Εκπαίδευσης και 57 διευθυντές σχολείων.

Η απόφαση θεωρεί αντισυνταγματικό το γεγονός ότι η διαδικασία επιλογής διενεργείται με μυστική ψηφοφορία από το Σύλλογο Διδασκόντων της σχολικής μονάδας. Και αυτό γιατί, κατά το ΣτΕ ο νέος τρόπος επιλογής είναι αντίθετος στις συνταγματικές αρχές "της ισότητας, της αξιοκρατίας και της ελεύθερης προσβάσεως και σταδιοδρομίας κάθε Έλληνα στις δημόσιες θέσεις κατά τον λόγο της προσωπικής του αξίας και ικανότητας"

Capital


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]