Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Δεν είναι ανέκδοτο - Ο Ιερώνυμος ζητάει ειλικρίνεια από τον... Τσίπρα!


Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Χρειάζεται συναίνεση, νηφαλιότητα και ειλικρίνεια στις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας

Το στίγμα των ωφελειών για την κοινωνία και τον λαό σε ό,τι αφορά τις σχέσεις μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας θα δώσει σήμερα Τρίτη ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυθμος στη Μονή Πετράκη, κατά την έναρξη των εργασιών της τακτικής σύγκλησης της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

Σημειώνεται ότι οι εργασίες θα ολοκληρωθούν την ερχόμενη Παρασκευή 6 Οκτωβρίου με την εκλογή νέων Μητροπολιτών στις Μητροπόλεις Σταγών και Μετεώρων και Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema,gr, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θα επισημάνει το πνεύμα συναινέσεως, νηφαλιότητας και ειλικρίνειας που πρέπει να διέπει τις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας, προκειμένου να επιτευχθεί η πλέον αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ των δύο κορυφαίων θεσμών του Έθνους και επ’ ωφελεία της κοινωνίας και του λαού.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Αρχιεπίσκοπος θα κάνει σύντομη ιστορική αναδρομή στις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας από το 1821 μέχρι και σήμερα, επισημαίνοντας ότι στη διάρκεια των περίπου 200 ετών υπήρξαν απόπειρες, άλλες ολοκληρωμένες και άλλες αλυσιτελείς, από την πλευρά της Πολιτείας, να ελέγξει και να ποδηγετήσει την Εκκλησία, είτε επιδιώκοντας την περιθωριοποίηση της Εκκλησίας και την αποβολή της από τη δημόσια σφαίρα, είτε αποστερώντας η πολιτεία την εκκλησία από τους απαραίτητους πόρους για το έργο της, με την απαλλοτρίωση της περιουσίας της, είτε επιχειρώντας η Πολιτεία να ελέγξει τη διοίκηση της Εκκλησίας, περιορίζοντας την ανεξαρτησία και την αυτονομία της και επιδιώκοντας να διορίζει και να ορίζει η Πολιτεία τους Ιεράρχες. Τρανταχτό παράδειγμα αυτό της αριστίνδην Συνόδου την περίοδο της χούντας και όχι η Εκκλησία να εκλέγει τους Ιεράρχες.

Ο Αρχιεπίσκοπος προσθέτως θα επισημάνει και τα τρία μεγάλα βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση που έγιναν κατά τη διάρκεια της δικής του αρχιεπισκοπικής θητείας και τα οποία είναι:

1. Η σύσταση της Επιτροπής διαλόγου Εκκλησίας – Πολιτείας, δηλαδή της Επιτροπής στην οποία τίθενται όλα τα ζητήματα που αφορούν στις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας. Η Επιτροπή αυτή συνεστήθη το 2009, επί υπουργίας Α. Διαμαντοπούλου και πρωθυπουργίας Γ. Παπανδρέου.
2. Η σύσταση επί πρωθυπουργίας Α. Σαμαρά της εταιρείας αξιοποίησης ακίνητης εκκλησιαστικής περιουσίας, όπου η Εκκλησία είχε το 50% των προσόδων, και το υπόλοιπο 50% το κράτος, προκειμένου να τροφοδοτείται το κοινωνικό της έργο.
3. Όλος ο σχεδιασμός το τελευταίο τρίμηνο μεταξύ του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, του υπουργού Παιδείας Κ. Γαβρόγλου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλ. Χαρίτση, για την ανάπτυξη της περιουσίας της Εκκλησίας μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]