Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Δεν συζητά τη «μακεδονική» ταυτότητα, δηλώνει ο σκοπιανός ΥΠΕΞ με καταγωγή από την Ελλάδα!


Τις δικές του «κόκκινες γραμμές» σε μια νέα διαπραγμάτευση για την επίλυση της διαφοράς της ονομασίας με την Ελλάδα, επιχειρεί να θέσει ο υπουργός εξωτερικών της ΠΓΔΜ Nikola Dimitrov, στέλνοντας το μήνυμα ότι πρέπει να αποκλεισθούν από τη διαπραγμάτευση θέματα ταυτότητας χωρίς να διευκρινίζει ποια είναι αυτά, ενώ παραπέμποντας και στην καταγωγή του από «Μακεδόνες του Αιγαίου» υποστήριξε ότι πρέπει να «υπερβούμε την ιστορία».

Οι αναφορές αυτές έχουν ιδιαίτερη σημασία καθώς έγιναν δύο ημέρες πριν από την αυριανή συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Βουλγαρίας, Αλβανίας και ΠΓΔΜ στη Θεσσαλονίκη μετά από πρωτοβουλία του Νίκου Κοτζιά, όπου στο περιθώριο αναμένεται να υπάρξει μια ακόμη συνάντηση των ΥΠΕΞ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ.

Παρουσιάζοντας το έργο του Υπουργείου του στη συμπλήρωση εκατό ημερών της κυβέρνησης Zaev, ο κ. Dimitrov αναφέρθηκε ουσιαστικά στη δήλωση του Νίκου Κοτζιά ότι προϋπόθεση για να προχωρήσει η ευρωατλαντική πορεία της ΠΓΔΜ είναι η επίλυση της διαφοράς για το όνομα και η εγκατάλειψη κάθε είδους αλυτρωτισμού, κάτι που η σκοπιανή πλευρά ερμηνεύει, σε συνδυασμό και με την πρόταση για erga omnes εφαρμογή της λύσης, ως προσπάθεια διαπραγμάτευσης της «Μακεδονικής» εθνικής ταυτότητας.

Διότι ο πυρήνας του αλυτρωτισμού είναι η καλλιέργεια αυτής της «Μακεδονικής» ταυτότητας, με πιο χαρακτηριστική έκφρασή του το θέμα της ονομασίας, αλλά χωρίς να περιορίζεται μόνον σε αυτό.

Η Αθήνα φυσικά δεν μπορεί ούτε επιδιώκει να επιβάλλει τον προσδιορισμό της ταυτότητας του λαού της γειτονικής χώρας, αλλά δεν θα μπορεί να δεχθεί ως λύση του προβλήματος την απλή επιλογή μιας ονομασίας, η οποία θα διαχωρίζει το έδαφος της Ελληνικής Μακεδονίας από εκείνο που ανήκει στην ΠΓΔΜ, χωρίς αυτό να διασφαλισθεί μέσω και της κατοχύρωσης στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας. Ο αλυτρωτισμός επίσης θα μείνει ζωντανός και επικίνδυνος εάν και η εθνικότητα δεν ταυτισθεί και συνδεθεί με την νέα ονομασία της χώρας και συνεχίσει να χαρακτηρίζεται ως «Μακεδονική».

Οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν αρχίσει ακόμη δήλωσε ο κ. Dimitrov, επισημαίνοντας ότι «χρειαζόμαστε να αποκλείσουμε τα θέματα ταυτότητας από τη διαπραγμάτευση γιατί διαφορετικά το πρόβλημα δεν θα λυθεί ποτέ» και πρόσθεσε ότι δεν είναι ιστορικά δόκιμο, να αμφισβητείς την ταυτότητα ενός γείτονα που δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ η της Ε.Ε..

Η Ελλάδα «δεν μπορεί να κλείσει με επιτυχία τη διαφορά με τη Μακεδονία εάν αυτή ταπεινωθεί. Ακόμη και η υποτιθέμενη νίκη της Ελλάδας με το βέτο το 2008 στο ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι ήταν πύρρειος γιατί δημιούργησε ένα πλαίσιο με ένα γείτονα που έχασε το ηθικό προσανατολισμό του και ταρακουνήθηκε η δημοκρατία προκαλώντας προβλήματα και κρίσεις.» είπε ο σκοπιανός Υπουργός Εξωτερικών.

Σε σχέση με τις πληροφορίες για αναθεώρηση των σχολικών βιβλίων, ειδικά στο κεφάλαιο των προσφύγων από την Ελλάδα (τη «Μακεδονία του Αιγαίου») ο κ. Dimitrov είπε ότι «εάν θέλουμε να αναπτύξουμε τις σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών θα πρέπει οι ιστορικοί να ερωτηθούν πως οι Έλληνες βλέπουν εμάς και το αντίθετο.»

Πάντως και πάλι έκανε αινιγματική αναφορά λέγοντας ότι «υπάρχει ανάγκη να υπερβούμε την ιστορία ώστε τα πράγματα να κινηθούν στην σωστή κατεύθυνση» καθώς όπως πρόσθεσε «ο φόβος και η περιχαράκωση στην Ιστορία κάνει την Μακεδονία ασθενέστερη, ενώ πρέπει να πιάσουμε το τρένο προσθέτοντας την αξιοπρέπεια μας και την ταυτότητα μας».

Ο κ. Dimitrov αναφέρθηκε στην προσωπική του ιστορία θυμίζοντας ότι ο ίδιος είναι γιος πρόσφυγα από την «Μακεδονία του Αιγαίου».

«Ο πατέρας μου ήρθε στην Μακεδονία μετά τον Ελληνικό Εμφύλιο Πόλεμο το 1948. Δεν είμαι ιστορικός και δεν θέλω να συνεχίσω. Αλλά εάν θέλουμε να ανοιχθούμε στους γείτονες και να δημιουργήσουμε περισσότερο χώρο για συνεργασία, γιατί θα πρέπει να φοβόμαστε το ελληνικό αφήγημα για την Μακεδονια, και αυτοί το δικό μας αφήγημα για την Ελλαδα;».

Με τις δηλώσεις αυτές ο ο κ. Dimitrov αφήνει να πλανάται η εγκατάλειψη της πολιτικής εξαρχαϊσμού που είχε υιοθετήσει ο κ. Gruevski, αλλά προς το παρόν δεν έχει δοθεί κανένα δείγμα γραφής.

Ν.Μ.
LiberalΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρουΓράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]