Οι απειλές Ερντογάν στους Κούρδους μπορούν να γίνουν μπούμεραγκ
«Μπορούμε να φτάσουμε αιφνιδιαστικά κάθε βράδυ «, δήλωσε τη Δευτέρα ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μια όχι τόσο λεπτή απειλή για τον άμεσο γείτονα της Τουρκίας, την αυτόνομη περιοχή του Κουρδιστάν Ιράκ, που διεξήγαγε δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία.
Η δήλωση είναι επανάληψη αυτό που είπε ο Τούρκος ηγέτης στους Κούρδους της Συρίας, τον περασμένο Απρίλιο. Μετά από αεροπορική επιδρομή σε κεντρικό κτίριο που ανήκει στις μονάδες Προστασίας των Κουρδικών Λαών (YPG), ο Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι ο Τούρκος στρατός μπορεί να επιτεθεί οποιαδήποτε στιγμή επιλέγει: «Μπορούμε να φτάσουμε βράδι, ξαφνικά, χωρίς προειδοποίηση».
Η Άγκυρα έστειλε πρόσφατα άρματα στα δυτικά σύνορα του Ιρακικού Κουρδιστάν σε ασκήσεις, που συνέπεσαν με την αρχή και το τέλος του δημοψηφίσματος.
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπινάλι Γιλντιρίμ προειδοποίησε, κατά την έναρξη αυτών των μεγάλων ασκήσεων:
«Εκείνοι που κυνηγούν όνειρα στη Συρία και το Ιράκ θα πρέπει να γνωρίζουν πολύ καλά ότι κάθε απόπειρα που απειλεί την εθνική μας ασφάλεια, είτε μέσα, είτε έξω από τα σύνορά μας, θα αντιμετωπιστεί αμέσως».
Αυτή η απειλή φορούσε σαφώς τόσο στις ιρακινές όσο και στις συριακές κουρδικές περιοχές. Μια τέτοια σύγκρουση είναι ανησυχητική, δεδομένου ότι η Τουρκία είχε διατηρήσει καλές σχέσεις με την περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν που κυβερνάει το ιρακινό Κουρδιστάν, ιδίως με το κορυφαίο Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (KDP), με επικεφαλής τον Κούρδο πρόεδρο Μασούντ Μπαρζανί.
Ο ίδιος ο Ερντογάν καλωσόρισε αυτούς τους δεσμούς στο παρελθόν όταν επισκέφθηκε την πρωτεύουσα του Κουρδιστάν, την Ερμπίλ, το 2012.
Μ’ αυτόν τον τρόπο διαχώρισε σαφώς την KRG (Περιφερειακή Κυβέρνηση Κουρδιστάν) από τις κουρδικές ομάδες κατά των οποίων η Τουρκία αγωνίζεται εδώ και καιρό, δηλαδή το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK) και το Συριακό Κουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα (PYD), του οποίου η ένοπλη πτέρυγα είναι το YPG.
Η διάκριση αυτή είναι πιο σημαντική, δεδομένου ότι το KDP, δεν έχει καλές σχέσεις ούτε με το PKK ούτε με το PYD.
Το PYD κυβερνά τις κουρδικές περιφέρειες της Συρίας και δεν επέτρεψε στο Εθνικό Συμβούλιο του Κουρδιστάν – το ΚΝC, γνωστό επίσης από το ακρωνύμιο ENKS, μια ομάδα αποτελούμενη από συριακά κουρδικά κόμματα που υποστηρίχθηκαν από το KDP – να λειτουργούν ελεύθερα στη βόρεια Συρία.
Οι πολιτικοί του KNC έχουν ακόμη συλληφθεί και απειλούνται όταν πηγαίνουν σε κουρδικές περιοχές στη Συρία.
Πολλές προσπάθειες τα τελευταία χρόνια για την επίτευξη συμβιβασμού στις περιοχές των Κούρδων της Συρίας, οι οποίες διεξήχθησαν σε διασκέψεις σ Erbil και στην Duhok, απέτυχαν. Το ιρακινό Κουρδιστάν έχει επίσης κλείσει τα σύνορα με την Ροχάβα, τον Συρό-Κούρδο γείτονα, αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια.
Η Τουρκία πέρυσι παρείχε ιατρική περίθαλψη στα στρατεύματα του KRG Peshmerga που τραυματίστηκαν σε μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, εκπαιδεύοντας μερικές εκατοντάδες Peshmerga στη βάση τους στη Bashiqa κοντά στη Μουσούλη.
Οι αγωνιστές του PKK ή του YPG, από την άλλη πλευρά, θεωρούνται από την Τουρκία ως ισοδύναμες τρομοκρατικές απειλές – αν όχι χειρότερες – από το Ισλαμικό Κράτος.
Ο θανάσιμος εχθρός της Τουρκίας, το PKK, λειτουργεί εκτός του ελέγχου του KRG στο ιρακινό Κουρδιστάν. Το γεγονός ότι έχουν παραμείνει μια δύναμη στην περιοχή Sinjar, μετά την απομάκρυνση του Ισλαμικού Κράτους από εκεί ενοχλεί την Ερμπίλ. Έχει προσχωρήσει στην Τουρκία καλώντας τους να αποσυρθούν.
Οι Ρούχαβες Peshmerga – Συρό- Κούρδοι μαχητές στο ιρακινό Κουρδιστάν, εκπαιδευμένοι και υποστηριζόμενοι από το KRG αλλά που τους απαγορεύεται να επιστρέψουν στην πατρίδα τους λόγω του πολιτικού αδιεξόδου μεταξύ της KRG και της PYD, έρχονται ακόμη σε σύγκρουση με τους μαχητές της Sinjar Protection (YBS) που εκπαιδεύτηκαν από το PKK στην περιοχή στις αρχές Μαρτίου , υπογραμμίζοντας τις συνεχιζόμενες εντάσεις ανάμεσα στις Κουρδικές ομάδες.
Ο πρωθυπουργός του ρακινού Κουρδιστάν, Νετσίρβαν Μπαρζάνι προσπάθησε να καθησυχάσει την Τουρκία, υπό το φως των πρόσφατων δηλώσεών της και της στάσης του, ότι «δεν έχει καλύτερο φίλο από τους Κούρδους και την περιοχή του Κουρδιστάν στην περιοχή».
Δεν υπερβάλλει, η Τουρκία δεν έχει στενές σχέσεις με αρκετούς από τους γείτονές της, με μόνη εξαίρεση το Ιρακινό Κουρδιστάν. Αυτό θα μπορούσε να αλλάξει αν προσπαθήσει επιθετικά να υποτάξει το KRG, είτε μέσω οικονομικού εμπάργκο ή στρατιωτικής δύναμης.
Στην περίπτωση που μπορέσει η Άγκυρα να υιοθετήσει μια τέτοια στάση, η κατάρρευση του Ιρακινού και του Συριακού Κουρδιστάν, θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολύ ανεπιθύμητες εξελίξεις.
Το PYD, παρά τις συνεχιζόμενες διαφορές του με την KRG, πρότεινε να στηρίξει το KRG, εάν η Τουρκία επιτεθεί ή μπλοκάρει την περιοχή.
Επιπλέον, η αυξημένη τουρκική πίεση στην KRG θα μπορούσε να οδηγήσει και τις δύο πλευρές να έρθουν πλησιέστερα.
«Αν [Τουρκία και Ιράν] κλείσουν τους δρόμους, το KRG θα πρέπει να ανοίξει μια διαδρομή» και να αποκαταστήσει τις σχέσεις και ίσως ακόμη και το εμπόριο με τη Συριακό Κουρδιστάν, δήλωσε ο Ιλχάμ Αχμέτ, συμπρόεδρος του Δημοκρατικού Συμβουλίου της Συρίας την περασμένη εβδομάδα , συμπληρώνοντας «Αυτό θα ήταν καλό φυσικά.»
Για τους Κούρδους δεν είναι σίγουρα άγνωστοι οι εμφύλιοι. Οι Κούρδοι του Ιράκ πολέμησαν έναν εμφύλιο πόλεμο στα μέσα της δεκαετίας του ’90, αφού κέρδισαν ένα πρωτοφανές επίπεδο αυτονομίας μετά τον πόλεμο του Κόλπου του 1991. Ωστόσο, όταν απειλούνται από μια κοινή εξωτερική εξουσία, έχουν την τάση να ενοποιούνται και να παραμερίζουν τις εσωτερικές τους διαφορές.
Η σημερινή πολιτική της Τουρκίας, που ταυτίζει τους δικούς της Κούρδους, με τους Κούρδους του Ιράκ και της Συρίας είναι ριζικά λανθασμένη και αν μεταφράσουν αυτήν την εμπλοκή σε πραγματική πολιτική και αντιμετωπίσουν την KRG όπως κάνουν με το PYD, αυτοί οι δύο αντίπαλοι θα μπορούσαν να σχηματίσουν κάποιες ad-hoc σχέσεις, οι οποίες θα αποβούν επιζήμιες για Τουρκία.
Η Άγκυρα, που επιμένει να καλλιεργεί εντάσεις, εκτός των Κούρδων και με τη Συρία αλλά κι άλλες γειτονικές της χώρες, δύσκολα μπορεί να ανταπεξέλθει ενός πραγματικού πολέμου, υπό αυτές τις συνθήκες. Αυτός είναι ο λόγος που ως τώρα οι απειλές του Ερντογάν και των στελεχών της κυβέρνησης του ΑΚΡ, παραμένουν δυνατές αλλά μόνο στα λόγια…
Πηγή "Σημειώσεις"
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...