Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πολεμικό κλίμα επικρατεί στο βόρειο Ιράκ μετά το δημοψήφισμα


Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στο βόρειο Ιράκ, μετά το δημοψήφισμα που διεξήχθη χθες για την ανεξαρτησία των Κούρδων στην περιοχή. Όπως είναι γνωστό, ούτε η Βαγδάτη ούτε καμία από τις γειτονικές χώρες -με εξαίρεση το Ισραήλ- δεν αναγνωρίζουν τη νομιμότητα του δημοψηφίσματος, ενώ τόσο ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Ιράκ όσο και η Τουρκία έχουν απειλήσει με στρατιωτική επέμβαση.

Σημειώνεται ότι τα ανεπίσημα αποτελέσματα δείχνουν επικράτηση του «ναι» με ποσοστό περίπου άνω του 90%. Ο δε Masoud Barzani, ηγέτης των Κούρδων της περιοχής, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, ανακοίνωσε ήδη ότι κέρδισε το «ναι» και κάλεσε την κυβέρνηση της Βαγδάτης να ξεκινήσει μαζί του έναν «σοβαρό διάλογο». «Μπορεί να αντιμετωπίσουμε δυσκολίες, αλλά είμαστε σε θέση να τις ξεπεράσουμε. Καλώ τις διεθνείς δυνάμεις να αποδεχθούν και να σεβαστούν την ψήφο εκατομμυρίων ανθρώπων», δήλωσε ο Barzani.

Πάντως, ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Haider al-Abadi, επιμένει πως δεν αναγνωρίζει το δημοψήφισμα, ενώ η Βουλή ζητά την παρέμβαση του ιρακινού στρατού.

Ήδη, ιρακινοί στρατιώτες έχουν φτάσει στην περιοχή Σιλόπι, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η ευρείας κλίμακας άσκηση του τουρκικού στρατού. Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε το τουρκικό Γενικό Επιτελείο, η άσκηση -που διευρύνεται κι άλλο- θα διεξάγεται από κοινού με τον ιρακινό στρατό.

Σημειώνεται ότι όλες σχεδόν οι τουρκικές εφημερίδες έχουν αφιερώσει τα πρωτοσέλιδά τους στην απειλή πόλεμου του Πρόέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είπε ότι «μια βραδιά μπορεί ξαφνικά να έρθουμε», αφού τόνισε ότι ο στρατός της Τουρκίας δεν μετέβη στα σύνορα άσκοπα.

Αλά και ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, Omer Celik, αναφερόμενος στο δημοψήφισμα, δήλωσε ότι πρόκειται για καταστροφική απόφαση. «Το να συμπεριληφθεί και το Κιρκούκ αποτελεί πρόταση αιματοκυλίσματος του Ιράκ δια στόματος Βαρζανί» πρόσθεσε.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]