Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Άγκυρα απαγορεύει στα τουριστικά πλοία της να προσεγγίζουν τα ελληνικά νησιά


Την άμεση απαγόρευση απόπλου προς Ελλάδα όλων των εμπορικών ιστιοπλοϊκών σκαφών, δηλαδή των σκαφών με τουρκική σημαία που ενοικιάζονται από τουρίστες, στις τουρκικές ακτές, με κατεύθυνση τα ελληνικά νησιά, ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Ναυτιλίας, Μεταφορών και Επικοινωνιών Αχμέτ Αρσλάν.

Επίσης, ανακοίνωσε ότι από 12 Οκτωβρίου απαγορεύονται τα δρομολόγια από τα τουρκικά λιμάνια προς την Ελλάδα, δηλαδή προς τα ελληνικά νησιά, με επιβατηγά και εμπορικά πλοία.

Όλα ξεκίνησαν όταν -δεδομένης της αυξημένης τουριστικής κίνησης στα ελληνικά νησιά και ιδιαίτερα στη Ρόδο και στην Κω και την αντίστοιχη μικρή κίνηση στα τουρκικά παράλια- ιδιοκτήτες τουρκικών τουριστικών σκαφών πήγαιναν ως επισκέπτες στα νησιά και σε συνεργασία με Έλληνες επιχειρηματίες του τουριστικού τομέα επιβίβαζαν επισκέπτες. Πουλούσαν ως «πειρατές» στην ουσία, «μαύρες» κρουαζιέρες στα ελληνικά νησιά με ότι αυτό συνεπάγονταν για την Ελληνική οικονομία.

Σε δήλωση που απευθύνθηκε στις περιφερειακές λιμενικές αρχές, το τουρκικό υπουργείο απαγόρευσε τη ναυσιπλοΐα εμπορικών yacths με Τουρκική σημαία στην Ελλάδα από τις 25 Σεπτεμβρίου, καθώς και τακτικών επιβατηγών πλοίων από τις 12 Οκτωβρίου, αναφέροντας το μνημόνιο συμφωνίας του Παρισιού για τον έλεγχο του λιμένα του κράτους (ΜΣ του Παρισιού).

Ο υπουργός Μεταφορών Αχμέτ Αρσλάν δήλωσε ότι τα μέτρα της Αθήνας θέτουν σε κίνδυνο τη θέση της Τουρκίας ως χώρα «λευκής σημαίας», με πιθανή υποβάθμιση στο καθεστώς «γκρίζας σημαίας».

«Από σήμερα έχουμε σταματήσει τη ναυσιπλοία εμπορικών σκαφών στην Ελλάδα. Το γεγονός ότι η Ελλάδα άρχισε να επιθεωρεί και να κατάσχει τέτοια μικρά εμπορικά πλοία, μικρότερα των 24 μέτρων, ισχυριζόμενη ότι δεν συμμορφώνονταν με τους κανόνες, άρχισε να θέτει σε κίνδυνο την κατάσταση της Τουρκίας ως χώρας λευκής σημαίας. Αυτό είναι απαράδεκτο «, δήλωσε ο Αρσλάν στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό TRT Haber στις 25 Σεπτεμβρίου.

«Έχουμε επίσης προειδοποιήσει τους ανταποκριτές μας και έστειλαν τους εμπειρογνώμονές μας εκεί. Είπαμε ότι αν η Ελλάδα αλλάξει αυτή την εξαίρεση, τα εμπορικά σκάφη μας θα ταξιδέψουν στα ελληνικά νησιά και θα συνεισφέρουν στο εμπόριο σας. Αλλά δεν θα επιτρέψουμε στα πλοία να πλεύσουν όσο η Ελλάδα διατηρεί τη στάση της απέναντι στον κανόνα αυτό », είπε, προσθέτοντας ότι θα συζητήσει το ζήτημα με τον Έλληνα ομόλογό του Π. Κουρουπλή, στις 12 Οκτωβρίου κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη χώρα.

Στις χθεσινές δηλώσεις του ο Τούρκος υπουργός άφησε βέβαια ανοικτό το ενδεχόμενο να συνεχισθεί ο ελληνοτουρκικός διάλογος για το θέμα.

Σημειώνεται πάντως ότι στις αποφάσεις της τουρκικής κυβέρνησης αντιδρά έντονα η κοινωνία των τουρκικών μικρασιατικών παραλίων. Τα ελληνικά νησιά αποτελούσαν για πολλούς Τούρκους τόπο ολιγοήμερων διακοπών τους ακόμα και διακοπών ενός Σαββατοκύριακου, χωρίς τους περιοριστικούς όρους όπως αυτοί της τεράστιας φορολόγησης στο αλκοόλ που έχει επιβληθεί από την κυβέρνηση Ερντογάν.

Εν τω μεταξύ, η επιχείρηση «Αστέρας Σάμου», που δραστηριοποιείται μεταξύ της ακτής Seferihisar της Τουρκίας και της ελληνικής νήσου Σάμου, ανακοίνωσε στους επιβάτες την απόφαση των αρχών να απαγορεύσουν την πλεύση εμπορικών σκαφών στα ελληνικά ύδατα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η κράτηση των τεσσάρων εμπορικών σκαφών που κατευθύνονται προς τα ελληνικά νησιά της Κω και της Ρόδου, καθώς και ένα φορτηγό από το λιμάνι του Καλαμακίου, έπαιξε ρόλο στην κίνηση του υπουργείου.

Ορισμένες επιχειρήσεις που πραγματοποιούν περιηγήσεις στα ελληνικά νησιά ανακοίνωσαν επίσης ότι θα σταματήσουν τα σχέδιά τους από τις 12 Οκτωβρίου, αν και ορισμένοι δήλωσαν ότι δεν έχουν λάβει επίσημο κείμενο για το θέμα.

Ο επικεφαλής της ένωσης των ναυτικών της Αλικαρνασσού, Μουσταφά Ντιμιρόζ δήλωσε ότι το ζήτημα θα πρέπει να επιλυθεί μέσω διαλόγου.

«Έντεκα από τα σκάφη μας και τα πλοία έχουν κατασχεθεί από τις ελληνικές αρχές μέχρι τώρα. Σε περίπτωση κατάσχεσης ενός άλλου σκάφους ή πλοίου, θα υποβαθμιστούμε από την κατάσταση της λευκής σημαίας, η οποία συμβολίζει την ποιότητα από την άποψη της θαλάσσιας μεταφοράς, στη γκρίζα σημαία. Μετά από αυτό έρχεται η κατάσταση μαύρης σημαίας. Το υπουργείο εξετάζει τα γεγονότα αυτά «, δήλωσε ο Ντιμίροζ στο Ντογκάν News Agency.

Τα τελευταία μέτρα αναμένεται κυρίως να επηρεάσουν τα ταξίδια από τις τουρκικές ακτές του Αιγαίου, του Ακρωτηρίου, του Μαρμαρά, του Κουσάντασι, του Δίκηλι και του Αϊβαλιού στην Ελλάδα, καθώς οι ναυτικοί ζήτησαν την αναθεώρηση της απόφασης του υπουργείου.

Αλλά και η οικονομία πολλών παράλιων πόλεων είναι συνδεδεμένη με ταξίδια Ελλήνων στις αγορές τους. Για παράδειγμα τα εβδομαδιαία παζάρια δέχονται χιλιάδες Έλληνες αγοραστές που φυσικά δεν θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να τα επισκεφθούν.

Γίνεται επίσης σαφές ότι δεν θα μπορούν να προσεγγίσουν σε τουρκικά παράκτια λιμάνια τα αντίστοιχα Ελληνικά πλοία, καθώς θα κινδυνεύσουν με παράνομες κατασχέσεις από τις τουρκικές αρχές ΄΄όπως εκφράζουν φόβους στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου.

Αν η τουρκική πολιτική εφαρμοστεί, θα δημιουργήσει πρόβλημα στις τουριστικές ροές τούρκων προς τα νησιά του ΒΑ Αιγαίου αλλά όχι σοβαρή καθώς ήδη ο αριθμός τους βαίνει μειούμενος λόγω εποχής

Από την Άγκυρα έγινε επίσης γνωστό ότι οι αρχές έχουν ήδη ξεκινήσει να ενημερώνουν τις τουρκικές εταιρείες, οι οποίες μεταφέρουν τούρκους τουρίστες στα ελληνικά νησιά.

Ήδη, στελέχη της τουρκικής αυτοδιοίκησης και των εμπορικών επιμελητηρίων της περιοχής μιλάνε για καταστροφική για τις τοπικές οικονομίες απόφαση. Συνδέουν δε την πρακτική της κυβέρνησης Ερντογάν, με το γεγονός ότι το σύνολο των μικρασιατικών παραλίων αποτελούν τον σκληρό πυρήνα της αντιπολίτευσης.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]