Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σκόπια: Σύγκρουση στις τοπικές εκλογές, με Ελληνικό ενδιαφέρον


Η εκστρατεία για τις τοπικές εκλογές της 15ης Οκτωβρίου στη πΓΔ Μακεδονία, εστιάζει λιγότερο σε σειρά τοπικών θεμάτων και περισσότερο στα μεγάλα εθνικά θέματα, λένε οι παρατηρητές, προσθέτοντας ότι το αποτέλεσμα θα χρησιμεύσει ως ένα σημαντικό βαρόμετρο της δημοτικότητας της νέας πορείας της χώρας, μετά την αλλαγή του καθεστώτος, σε εθνικό επίπεδο.

«Αυτές οι εκλογές θα αποτελέσουν ένα είδος δημοψηφίσματος · θέλουμε οι αλλαγές που ξεκίνησαν με τη νέα κυβέρνηση υπό τη διεύθυνση των Σοσιαλδημοκρατών, να συνεχίσουν – ή θέλουμε να επιστρέψουμε στο VMRO DPMNE και τον ηγέτη του, Νίκολα Γκρουέφκσι; » δήλωσε ο πρώην βουλευτής και πολιτικός αναλυτής Γκιόργκι Σπάσοφ.

Σύμφωνα με αναλυτές, το δεξί κόμμα VMRO DPMNE, το οποίο πήγε στην αντιπολίτευση τον Μάιο μετά από 11 χρόνια διακυβέρνησης, αλλά εξακολουθεί να ελέγχει 56 από τους 81 δήμους της πΓΔΜ, θα επικεντρωθεί στις καθυστερήσεις αλλαγής πολιτικής, που εμφανίζει τελευταία, η νέα κυβέρνηση υπό την ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών του SDSM.

Οι προσπάθειες της νέας κυβέρνησης για επίλυση της μακρόχρονης διένεξης με την Ελλάδα σχετικά με το όνομά της, την πρόσφατα υπογραφείσα συμφωνία φιλίας με τη Βουλγαρία, την ώθηση για ένα νέο νόμο που επαναπροσδιορίζει την επίσημη χρήση της αλβανικής γλώσσας – και ένα υποτιθέμενο σχέδιο για τη διευθέτηση του προσφυγικού της Μέσης Ανατολής (που η κυβέρνηση αρνείται ότι υπάρχει) – όλα θα είναι θέματα τα οποία η αντιπολίτευση θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει στις τοπικές εκλογές.

«Το VMRO DPMNE θα επικεντρωθεί σε μια αρνητική καμπάνια που συνδέεται με τους μετανάστες, στον νόμο για τη χρήση των γλωσσών κ.ο.κ .. Θα επικεντρωθούν επίσης στις επιτυχίες των σημερινών δημάρχων τους», δήλωσε ο Νίκολα Σπάσοφ από την εταιρία αξιολόγησης με έδρα τα Σκόπια.

Από την άλλη πλευρά, οι Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι στις τελευταίες τοπικές εκλογές του 2013, κέρδισαν μόνο τέσσερις δημαρχιακές έδρες, θα υπερασπιστούν την πορεία της νέας κυβέρνησης.

Μπορεί να προσπαθήσουν να χρησιμοποιήσουν στην ανοικοδόμηση φιλίας με τους γείτονες, που ελπίζουν ότι θα αναβιώσει τις μπλοκαρισμένες προσφορές της πΓΔΜ για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ.

«Οι Σοσιαλδημοκράτες θα επικεντρωθούν στις επιτυχίες της εξωτερικής πολιτικής, αλλά θα επικεντρωθούν επίσης σε νέα θέματα σε τοπικό επίπεδο, όπως λύσεις για τα προβλήματα με τη ρύπανση, την αεριοποίηση και παρόμοια θέματα», πρόσθεσε ο Σπάσοφ.

Αν και πρόκειται μόνο για μια τοπική ψηφοφορία, ορισμένοι πολιτικοί έχουν ήδη δηλώσει ότι θα δουν το αποτέλεσμα ως βασικό τεστ υποστήριξης για τη γενική πορεία της χώρας.

Ο ηγέτης του VMRO DPMNE και πρώην πρωθυπουργός Νίκολα Γκρουέφσκι δήλωσαν στην Alsat TV την περασμένη εβδομάδα ότι εάν το κόμμα του κερδίσει μόνο μία ψήφο από το SDSM, θα νομιμοποιήσει το αίτημά τους για πρόωρες γενικές εκλογές., αποφεύγοντας να αναφερθεί στο γεγονός πως αναγκάστηκε ο ίδιος να αναλάβει την πολιτική ευθύνη για την εκλογική ήττα του κόμματός του στις γενικές εκλογές.

Το κόμμα, το οποίο απέτυχε να σχηματίσει νέα κυβέρνηση μετά τις γενικές εκλογές της 11ης Δεκεμβρίου 2016, επιμένει ότι οι ψηφοφόροι έχουν εξαπατηθεί από τη νέα κυβέρνηση που αποτελείται από το SDSM και την Αλβανική Δημοκρατική Ένωση για την Ένταξη, DUI – η οποία άλλαξε πλευρά μετά τις εκλογές του Δεκεμβρίου .

Ο Νίκολα Σπάσοφ συμφωνεί, ότι εάν το VMRO DPMNE κερδίσει την ψήφο, θα είναι σε θέση να υπαγορεύσει το ρυθμό και να πιέσει πιο έντονα για πρόωρες γενικές εκλογές «το συντομότερο δυνατόν».

Αν όμως το SDSM κερδίσει, θα μπορούσαν να γίνουν αυτοί που πιέζουν για πρόωρες γενικές εκλογές, προκειμένου να ενισχύσουν τη στενή τους πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, που σήμερα αποτελείται από μόλις 62 από τις 120 έδρες στο κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Διεθνούς Δημοκρατικού Ινστιτούτου που εδρεύει στις ΗΠΑ, που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, το 19% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν για το SDSM, ενώ το 18% επέλεξε την VMRO DPMNE.

Άλλο 7 τοις εκατό επέλεξε το DUI, ενώ το 5 τοις εκατό δήλωσε ότι θα ψηφίσει για έναν άλλο Αλβανικό σχηματισμό, τη Συμμαχία για τους Αλβανούς, η οποία είναι επίσης μέρος της κυβέρνησης της SDSM.

Ένα άλλο 4% επέλεξε άλλο αλβανικό κόμμα, BESA, ενώ 7% δήλωσαν ότι θα υποστηρίξουν ανεξάρτητους υποψηφίους.

Είναι σημαντικό, ωστόσο, ότι το 20% των ερωτηθέντων που ερωτήθηκαν κατά τη διάρκεια του Αυγούστου αρνήθηκε να απαντήσει.

Μια δημοσκόπηση που δημοσίευσε η Telma TV νωρίτερα αυτό το μήνα έδειξε παρόμοια αποτελέσματα. Το SDSM λάμβανε 24,3% λαϊκή υποστήριξη, έναντι 20,9%.του VMRO DPMNE.

Το ενδιαφέρον της Αθήνας

Οι τοπικές εκλογές στη γειτονική πΓΔΜ, αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο από την Αθήνα όσο κι από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ καθώς, υποτίθεται πως νέα κυβέρνηση σοσιαλδημοκρατών έχει δώσει υποσχέσεις για στήριξη μιας μετριοπαθούς γραμμής στο ζήτημα της ονομασίας, που θα επιτρέψει να βρεθεί λύση ανάμεσα σ Αθήνα και Σκόπια.

Στην τελευταία του συνάντηση ο υπεξ Νίκος Κοτζιάς, στη διάρκεια της ΓΣ του ΟΗΕ, με τα ενδιαφερόμενα μέρη υποστήριξε ότι «Η Ελλάδα θα συνεχίσει να εργάζεται συστηματικά για επίτευξη αμοιβαία αποδεκτής λύσης για την ονομασία πΓΔΜ» ενώ και ο Αμερικανός διαμεσολαβητής εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς αναφέρθηκε σε εξελίξεις μετά την πραγματοποίηση των τοπικών εκλογών.

Πηγή "Σημειώσεις"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]