Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η αναγέννηση της Αλ Κάιντα στη Συρία, στη σκιά ΗΠΑ και Ρωσίας


Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ παραμένουν επικεντρωμένες στην κατάκτηση του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ, η Αλ Κάιντα στη Συρία συγκεντρώνει δύναμη και επικράτεια με ανησυχητικό ρυθμό και μπορεί τελικά να αποτελέσει την πιο τρομακτική αντιτρομοκρατική πρόκληση που αντιμετώπισαν ποτέ οι ΗΠΑ και η Δύση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αλ Κάιντα ωφελήθηκε από την επικεντρωμένες στo Ισλαμικό Κράτος. κατευθυντήριες γραμμές του συνασπισμού των ηγετών των Η.Π.Α. και της Ρωσίας, εκμεταλλευόμενη την αντίθεσή της εναντίον του Σύρου Προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ για την ισχυρότερη ανάπτυξη της.

Ενώ το Ισλαμικό Κράτος βρίσκεται υπό καθημερινό βομβαρδισμό από τους δυο συνασπισμούς (των ΗΠΑ και της Ρωσίας), η Αλ Κάιντα αναπτύσσεται συνεχώς, συνεχίζοντας να ευθυγραμμίζεται με τις τοπικές δυνάμεις και να επανεμφανίζεται ως η τρομοκρατική ομάδα με την πλέον μακρά διάρκεια στον κόσμο.

Η Αλ Κάιντα τον τελευταίο χρόνο δημιούργησε το ισχυρότερο προπύργιό της στη βορειοδυτική Συρία.

Έχει πάρει τον πλήρη έλεγχο της επαρχίας Idlib και μιας ζωτικής σημασίας Συρό-Τουρκικής διέλευσης των συνόρων, από τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους. «Η επαρχία Idlib είναι το μεγαλύτερο ασφαλές καταφύγιο της Αλ Κάιντα από τις 11/11», λέει ο Μπρέτ ΜακΓκούρκ, ο ανώτερος απεσταλμένος των ΗΠΑ στο διεθνή συνασπισμό που αγωνίζεται εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Το κίνημα που συνδέεται με την Αλ Κάιντα, η Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σάμ (HTS), που ονομαζόταν Τζαμπάτ αλ Νούσρα, είναι από καιρό η πιο ισχυρή ομάδα ανταρτών στη δυτική Συρία.

Ωστόσο, μετά τη σύλληψη του ανατολικού Χαλεπίου από το συριακό στρατό τον περασμένο Δεκέμβριο, κινήθηκε για να εξαλείψει τους ανταγωνιστές της στην Idlib, συμπεριλαμβανομένου του ισχυρού πρώην φιλοτουρκικής οργάνωσης Αχράρ αλ Σάμ. Τώρα η HTS έχει δημιουργήσει ένα φρούριο στην επαρχία και αυτό είναι αδιαμφισβήτητο.

Η HTS εκτιμάται ότι έχει 30.000 πεπειραμένους μαχητές, οι αριθμοί των οποίων αυξάνονται, καθώς ενσωματώνει ταξιαρχίες από άλλες ηττημένες ανταρτικές ομάδες και νεαρούς άντρες από στρατόπεδα εσωτερικά εκτοπισμένων ατόμων, που έχουν καταφύγει στο Idlib από συριακές κυβερνητικές δυνάμεις. Η Αλ Κάιντα εξελίσσεται σε ισχύ στην επαρχία Idlib και καθώς το Ισλαμικό κράτος υφίσταται ήττες στην ανατολική Συρία και το Ιράκ. Είναι πολύ πιθανό ότι εάν το Ισλαμικό Κράτος καταστραφεί ή γίνει μια οριακή δύναμη, η Σουνιτική Αραβική Τζιχάντ που αρνείται να παραδοθεί στον στρατό και την υπηρεσία πληροφοριών του Προέδρου Άσαντ, δεν θα έχει άλλη εναλλακτική λύση παρά να συμμετάσχει στην Αλ Κάιντα που συνδέεται με το HTS.

Από τότε που εισήλθε στη συριακή διαμάχη, η αλ Κάιντα δημιούργησε την τοπική θυγατρική της ως μία από τις πιο κυρίαρχες ανταρτικές ομάδες στη χώρα και συγκέντρωσε ήσυχα το μεγαλύτερο στρατό των ανταρτών στην ιστορία. Αυτή τη στιγμή, η Αλ Κάιντα έχει εδραιωθεί ως η κορυφή του δόρατος στην αντίσταση κατά του καθεστώτος Άσαντ και ως αποτέλεσμα πολλοί Σύροι Άραβες, που δεν μοιράζονται την τζιχάντ ιδεολογία της Αλ Κάιντα, συρρέουν επίσης στην Αλ Κάιντα επειδή είναι η μόνη αξιόπιστη επιλογή για την καταπολέμηση του Άσαντ.

Ο στόχος της Αλ Κάιντα ήταν ανέκαθεν, να αναλάβει τη συριακή εξέγερση και να την μετατρέψει αργά σε παγκόσμια τζιχάντ ενάντια στο Ιράν, τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, στα οποία έχει σημειώσει παλιότερα κάποια επιτυχία. Για την επίτευξη αυτής της μερικής επιτυχίας η Αλ Κάιντα, τη βοήθησε η αμερικανική ηγεσία στην αρχή της αντί-Άσαντ επανάστασης, πριν επικεντρωθεί, σχεδόν αποκλειστικά, στην καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους.

Οι αξιωματούχοι και οι εμπειρογνώμονες κατά της τρομοκρατίας, σε Ισραήλ, Ευρώπη, Ρωσία, και ΗΠΑ, θεωρούν τώρα ότι η Συριακή πτέρυγα του ομίλου μπορεί να είναι ο μεγαλύτερος και ισχυρότερος κλάδος της Αλ Κάιντα στον κόσμο.

Η Αλ Κάιντα, μετατρέπεται από ένα μικρό τρομοκρατικό δίκτυο, με αγωνιζόμενους συνεργάτες, σε ένα ισχυρό διακρατικό δίκτυο οργανώσεων, έχοντας αυξήσει τον αριθμό των μαχητών της και τώρα εκτείνεται στη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ασία.

Η Αλ Κάιντα ως οργάνωση έχει δημιούργησε τα τελευταία πέντε χρόνια βαθιών και ανθεκτικές ρίζες στη συριακή αντιπολίτευση και την επαναστατική κοινωνία, μέσω της προσέγγισης των φυλετικών ηγετών, των μετόχων της εξουσίας και ενίοτε της ευρύτερης κοινότητας, παρά του απλού φόβου και του εξαναγκασμού. ενώ το Ισλαμικό Κράτος, από την άλλη πλευρά, έχει ρηχές ρίζες. Δεν είναι ποτέ επικεντρωμένη στην απόκτηση λαϊκής υποστήριξης που ελέγχει μόνο τον πληθυσμό. Η Αλ Κάιντα μείωσε το δημόσιο προφίλ της, υποβάθμισε τις επιτυχίες της αντί να τις δημοσιοποιήσει και ενσωματώθηκε περαιτέρω στους τοπικούς πληθυσμούς. Με τον τρόπο αυτό, η Αλ Κάιντα παρουσιάστηκε στις τοπικές κοινότητες, ως πιο εύγευστη εναλλακτική λύση για τον αιμοβόρο αντίπαλό της.

Είναι ατυχές το γεγονός ότι οι ΗΠΑ, δεν δίνουν σωστή προσοχή στη σοβαρότητα της απειλής που θέτει η Αλ Κάιντα. Με βάση στη Συρία μπορούν να απειλήσουν τα αμερικανικά συμφέροντα σε ολόκληρη την περιφέρεια του Λεβάντε, την Ευρώπη και τους συμμάχους των ΗΠΑ την Ιορδανία και το Ισραήλ.

Μια ισχυρή βάση στην καρδιά της Μέσης Ανατολής όχι μόνο θα επιτρέψει στην Αλ Κάιντα την ευκαιρία να αποσταθεροποιήσει την περιοχή, αλλά θα αποτελέσει επίσης ένα εφαλτήριο για την οργάνωση να ξεκινήσει επιθέσεις στην Ευρώπη και τη Δύση.

Καθώς ο ηγέτης της Αλ Κάιντα, Ζουαχίρι, έδειξε επανειλημμένα ότι η ομάδα μπορεί να έχει προτεραιότητα για τις τοπικές εκστρατείες προς το παρόν, εξακολουθεί όμως να δεσμεύεται να επιτεθεί μακροπρόθεσμα στη δύση. Η Αλ Κάιντα σχεδόν σίγουρα χρησιμοποιεί τη βάση της Συρίας για τον εξευγενισμό και τη βελτίωση των δυνατοτήτων εξωτερικής επίθεσης, ώστε να είναι έτοιμη να τις αναπτύξει σε μια μελλοντική ημερομηνία ενάντια στα δυτικά συμφέροντα.

Ως εκ τούτου, η διεθνής κοινότητα πρέπει να επιδιώξει επειγόντως την αντεπίθεση στην συνδεόμενη θυγατρικής της Αλ Κάιντα HTS στην Συρία, η οποία αναπτύσσεται δυναμικά καθημερινά, χωρίς να περιμένει την πλήρη καταστροφή του Ισλαμικού Κράτους.

Πηγή "Σημειώσεις"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]