Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σκηνικό έντασης στήνει η Τουρκία στο Αιγαίο


Περίεργες διαστάσεις προσπάθησαν να δώσουν η επίσημη Τουρκία και τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ στη γειτονική χώρα, στο επεισόδιο που σημειώθηκε χθες ανάμεσα στο ελληνικό λιμενικό και το ύποπτο για μεταφορά ναρκωτικών τουρκικό πλοίο ΜV ACT

Περίεργες διαστάσεις προσπάθησαν να δώσουν η επίσημη Τουρκία και τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ στη γειτονική χώρα, στο επεισόδιο που σημειώθηκε χθες ανάμεσα στο ελληνικό λιμενικό και το ύποπτο για μεταφορά ναρκωτικών τουρκικό πλοίο ΜV ACT εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων και ανατολικά της Ρόδου.

Όπως είναι γνωστό, το τουρκικό πλοίο αρνήθηκε τον έλεγχο και η ακταιωρός του λιμενικού έριξε προειδοποιητικές βολές.

Τα τουρκικά φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ υποστήριξαν ότι το ελληνικό σκάφος του λιμενικού άνοιξε πυρ κατά του τουρκικού πλοίου και επιχείρησαν να κατασκευάσουν την ιστορία ότι η Ελλάδα δημιουργεί ένταση στο Αιγαίο λόγω των συνομιλιών για το Κυπριακό, το πρακτορείο Αναντολού, επικαλούμενο πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, υποστήριξε πως η Τουρκία στέλνει 3 πολεμικά στην περιοχή, ενώ το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών με μια σκληρή ανακοίνωση «καταδίκασε έντονα την υπέρμετρη ενέργεια των ελληνικών αρχών, που αψηφά την ανθρώπινη ζωή».

Την απάντηση ότι το πλοίο με τουρκική σημαία, που σε απόπειρα ελέγχου δέχτηκε βολές από τις Λιμενικές Αρχές της Ρόδου, ήταν ύποπτο για πιθανή μεταφορά ναρκωτικών, έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών, ερωτηθείς σχετικά μετά την ολοκλήρωση απόψε των εργασιών της Διάσκεψης για το Κυπριακό, για το κεφάλαιο των Εγγυήσεων και της Ασφάλειας, που διεξάγεται στην Κρανς Μοντανά της Ελβετίας.

Καθώς οι υποψίες ότι το πλοίο μετέφερε ναρκωτικά ήταν βάσιμες, η αντίδραση της Άγκυρας δείχνει ότι οι Τούρκοι αναζητούν αφορμή για να δημιουργήσουν ένα σκηνικό έντασης στο Αιγαίο, το οποίο ενδεχομένως να διευκολύνει άλλες επιδιώξεις.

Η ελληνική εκδοχή είναι πολύ πιο απλή. Σύμφωνα με πηγές του λιμενικού, το πλοίο εβλήθη διότι δεν απάντησε σε επανειλημμένες κλήσεις της ελληνικής ακτοφυλακής ενώ η ακταιωρός του λιμενικού το καταδίωξε, ώσπου αυτό μπήκε στα τουρκικά χωρικά ύδατα. Εκεί τελείωσε το περιστατικό. Αξίζει να σημειωθεί πως το Πολεμικό Ναυτικό δεν επιβεβαιώνει τα περί κινητικότητας τουρκικών πολεμικών στη θαλάσσια περιοχή της Ρόδου.

Προηγουμένως, το λιμεναρχείο Ρόδου είχε ειδοποιηθεί από αξιόπιστη πηγή, δηλαδή από την υπηρεσία δίωξης ναρκωτικών τρίτης χώρας, ότι το τουρκικό πλοίο ήταν ύποπτο για μεταφορά ναρκωτικών. Την πληροφορία αυτή την επιβεβαίωσε και ο Νίκος Κοτζιάς, σε δήλωση που έκανε για το συμβάν στην Κρανς Μοντανά της Ελβετίας. «Πράγματι, μετά από έρευνα, εντοπίστηκε βορειοδυτικά της Ρόδου και εντός ελληνικών χωρικών υδάτων το φορτηγό πλοίο "ΑCT" με σημαία Τουρκίας», είπε ο υπουργός Εξωτερικών.

Σημαντικότερο στο πλαίσιο αυτό είναι, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ότι το πλοίο, που υποτίθεται ότι εκτελούσε δρομολόγιο από τον κόλπο της Αλεξανδρέττας στη νότια Τουρκία προς το Κορφέζ στον κόλπο της Νικομήδειας, εντοπίστηκε κοντά στη Ρόδο και πιθανότατα με κατεύθυνση τη Ρόδο, για τον λόγο αυτό και προσπάθησε να αποφύγει τον έλεγχο. Το λιμενικό προσέγγισε το φορτηγό-πλοίο και ζήτησε από τον πλοίαρχό του να πλεύσει προς τον όρμο Τριαντών της Ρόδου προκειμένου να διενεργηθεί έλεγχος. Το τουρκικό πλοίο δεν υπάκουσε, παρά τις προειδοποιητικές βολές, δεν σταμάτησε την πορεία του και έφτασε στα τουρκικά χωρικά ύδατα, οπότε και διεκόπη η καταδίωξη από τις ελληνικές αρχές.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]