Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Με αλγόριθμο θα βγαίνουν τα τέλη κυκλοφορίας


Για ακόμη μία χρονιά αλλάζουν όλα στα τέλη κυκλοφορίας ή τουλάχιστον το υπουργείο Οικονομικών εκδηλώνει την επιθυμία του να τα κάνει πιο δίκαια αλλά το ίδιο αποτελεσματικά όσον αφορά την είσπραξή τους για το σύνολο των ιδιοκτητών αυτοκινήτων.

Η υφυπουργός Οικονομικών κυρία Κατερίνα Παπανάτσιου έχει βάλει προσωπικό στοίχημα να αλλάξουν από 1ης Ιανουαρίου 2018 τα τέλη κυκλοφορίας με στόχο να κατανέμονται πιο δίκαια στους ιδιοκτήτες ΙΧ οχημάτων. Κάτι τέτοιο όμως μέχρι στιγμής αν και το έχουν εξαγγείλει και οι προκάτοχοί της δεν έγινε γιατί η όλη προσπάθεια κολλάει στην αδυναμία του κράτους να συγκεντρώσει τα στοιχεία εκείνα που είναι απαραίτητα για να φορολογηθεί κάποιος για την πραγματική χρήση του οχήματος και το βασικότερο την πραγματική αξία του.

Υπάρχουν βέβαια και εκείνοι που υποστηρίζουν ότι ένα όχημα με 4 ρόδες όταν κινείται πάνω-κάτω την ίδια φθορά προκαλεί στον δρόμο και επιβαρύνει το ίδιο το περιβάλλον. Αυτό όμως δεν ισχύει με τα νέα οχήματα σύγχρονης αντιρρυπαντικής τεχνολογίας όπου τα περισσότερα - ειδικά τα χαμηλού κυβισμού - έχουν πολύ μικρότερη εκπομπή ρύπων από αντίστοιχα της περασμένης δεκαετίας.

Ομως εδώ έρχεται ο παράγοντας αξία. Διότι αν κάποιος διαθέτει ένα όχημα 15ετίας που σήμερα δεν κοστίζει αν πωληθεί πάνω από 2.000 ή 3.000 ευρώ δεν μπορεί την ίδια στιγμή να πληρώνει τέλη κυκλοφορίας ετησίως τη μισή και πλέον αξία του οχήματος.

Οι οδηγίες της υφυπουργού Οικονομικών προς τις αρμόδιες επιτροπές του υπουργείου Οικονομικών είναι να γίνει μία προσπάθεια ώστε τα νέα τέλη κυκλοφορίας να είναι αναλογικά για κάθε ΙΧ χωριστά. Με ποια κριτήρια μπορεί να γίνει αυτό; Τέσσερα είναι τα κριτήρια που εξετάζονται και θα προσπαθήσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες να βρουν λύση. Το πρώτο και σημαντικότερο είναι η παλαιότητα βάσει της 1ης κυκλοφορίας του οχήματος. Το δεύτερο κριτήριο αφορά την τιμή αγοράς αλλά και τη σημερινή πραγματική αξία. Το τρίτο εξίσου σημαντικό είναι οι εκπομπές ρύπων και τέταρτο ο κυβισμός του οχήματος.

Ολα τα παραπάνω στοιχεία θα μπαίνουν σε έναν αλγόριθμο, από τον οποίο θα προκύπτει ένα τελικό ποσό με το οποίο θα επιβαρύνονται οι ιδιοκτήτες.

Οι αλλαγές αυτές αναμένεται να ισχύσουν για τα τέλη κυκλοφορίας 2018, δηλαδή αυτά που θα κληθούν οι πολίτες να πληρώσουν τον Δεκέμβριο του 2017.

Αυτή η αλλαγή προϋποθέτει μία σύγχρονη και διαρκώς επικαιροποιημένη βάση δεδομένων, η οποία μπορεί να φτιαχθεί και μέσω των διασταυρώσεων που γίνονται αυτή την περίοδο για τα ανασφάλιστα οχήματα, εκείνα που δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ και φυσικά για όσα δεν έχουν καταβάλει τέλη κυκλοφορίας οι ιδιοκτήτες τους.

Ειδικά για τα ΚΤΕΟ και τα τέλη κυκλοφορίας η αποστολή των ειδοποιητηρίων σε ιδιοκτήτες ΙΧ θα γίνει μέσα στο καλοκαίρι. Στο στόχαστρο θα βρεθούν ΙΧ και μηχανές που αγοράστηκαν πριν το 2013 και δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ από το 2015 έως σήμερα. Επίσης, θα γίνει διασταύρωση και για ΙΧ με απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας. Το πρόστιμο για όσους δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ θα είναι 150 € ενώ το πρόστιμα για τα τέλη κυκλοφορίας είναι το ισόποσο των τελών. Η αποστολή του προστίμου θα γίνει ηλεκτρονικά μέσω TAXISnet.

Σιωμόπουλος Ντίνος
Πηγή "Το Βήμα"



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]