Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τσακαλώτος: Μας αρκεί μια καλή λεκτική διατύπωση για το χρέος


Μία έστω γραπτή διαβεβαίωση για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ φαίνεται ότι ζητά η Ελλάδα στο επόμενο Eurogroup, σε μία ύστατη προσπάθεια να υπάρξει κάποιο κέρδος από την αέναη διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Αυτό προκύπτει από ενημέρωση που παρείχαν σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου στο προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν όσα ειπώθηκαν, ο κ. Τσακαλώτος ενημέρωσε για την πορεία των διαπραγματεύσεων αναφορικά με το χρέος, υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση «παλεύει» για μια καλή λεκτική διατύπωση, που θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να εντάξει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Ωστόσο κοινοβουλευτικές πηγές δήλωσαν ότι το βάρος δίδεται στις παραμετρικές αλλαγές και όχι στη φρασεολογία. «Δεν θέλουμε μόνο λέξεις» τόνισαν χαρακτηριστικά.

Παράλληλα με άτυπη ενημέρωση το Μαξίμου διαψεύδει ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος χρησιμοποίησε τέτοια φρασεολογία.

Τσακαλώτος στη Handelnsblatt: «Απαραίτητο να μπούμε στο QE»

Να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά χωρίς να αποτελέσει εμπόδιο σε μια συνολική συμφωνίας, που θα είναι είναι αξιόπιστη για την κοινωνία, τις αγορές και τους πιστωτές επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelnsblatt.

Επιπλέον, ο ΥΠΟΙΚ τόνισε ότι η ελληνική πλευρά έχει συμφωνήσει πακέτο μεταρρυθμίσεων με σειρά «από επώδυνα και πολιτικά δύσκολα μέτρα» και δεν μπορεί να φανταστεί ότι το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει σε ένα πρόγραμμα που έχει συμφωνήσει σε όλα τα μέτρα που ελήφθησαν.

Παράλληλα, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ως εξαιρετικά σημαντικό να ενταχθεί η Ελλάδα στην ποσοτική χαλάρωση και φυσικά να επιστρέψει στις αγορές, τονίζοντας ότι «μόνο όταν υπάρξει τέτοια πρόσβαση, θα είμαστε σε θέση να σταθούμε ξανά στα πόδια μας».

Με κατεπείγον νομοσχέδιο ή με τροπολογίες τα νέα μνημονιακά προαπαιτούμενα στη Βουλή

Με διαδικασίες «ψεκάστε σκουπίστε τελειώσατε» αναμένεται να φέρει η κυβέρνηση τα τελευταία προαπαιτούμενα για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες δύο είναι τα ενδεχόμενα που εξετάζονται αυτή τη στιγμή. Είτε να συμπεριληφθούν σε ένα κατεπείγον νομοσχέδιο το οποίο θα ψηφιστεί στις αρχές τις επόμενης εβδομάδας είτε μέσω τροπολογιών την Παρασκευή σε νομοσχέδιο για την... αλιεία. Την τελική απόφαση (αν και προβάδισμα διατηρεί η επιλογή της τροπολογίας) θα λάβει αύριο στη μια η διάσκεψη των προέδρων.

Το σχέδιο νόμου, σύμφωνα με πληροφορίες, θα περιλαμβάνει περίπου 20 προαπαιτούμενα, μερικά εκ των οποίων δεν αποκλείεται να δημιουργήσουν νέους τριγμούς στην κυβέρνηση.

Όπως για παράδειγμα η επεξεργασία των αιτήσεων συνταξιοδότησης με βάση το νόμο Κατρούγκαλου, καθώς τουλάχιστον το 10% των αιτήσεων συνταξιοδότησης που έχουν υποβληθεί από τις 13 Μαΐου 2016 ως τον Δεκέμβριο του 2016 πρέπει να επανυπολογιστούν και να διεκπεραιωθούν. Ανάμεσα στις ρυθμίσεις αναμένεται να είναι και η επέκταση της προσωρινής εθελοντικής συνεισφοράς της ναυτιλιακής κοινότητας και το 2018, καθώς επίσης η έναρξη της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ, αλλά και μια περαιτέρω ρύθμιση σχετικά με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι σήμερα το μεσημέρι ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και η Έφη Αχτσιόγλου παρείχαν περαιτέρω ενημέρωση στο προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, αύριο στις 4 το απόγευμα, ο υπουργός Οικονομικών θα απαντήσει στα ερωτήματα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετέχουν στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων.

Αλέξανδρος Διαμάντης, Γ.Σ.
Πηγή Liberal

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]