Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σεισμικές αλλαγές στην περιοχή μας με το βλέμμα στο 2050…


Είναι Ηλίου φαεινότερο πως το 2010 ξεκίνησαν παγκόσμιες τεκτονικές ανακατατάξεις οι οποίες συμβαίνουν μία φορά στα 100 χρόνια. Τα παγκόσμια γεωπολιτικά γεγονότα τρέχουν ραγδαία και δεν τα προλαβαίνουμε. Οι Sykes και Picot είναι τόσο επίκαιροι σήμερα όσο ποτέ άλλοτε.

Γράφει ο Σωτήρης Ν. Καμενόπουλος
Διδάκτωρ Πολυτεχνείου Κρήτης
Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων


Η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας στις υποθαλάσσιες γεωτρήσεις κοντεύει να καταστεί ο βασικότερος επιταχυντής γεωπολιτικών εξελίξεων οι οποίες μέχρι και πριν λίγα χρόνια φαινόταν σε ορισμένους απίστευτες έως και «ψεκασμένες».

Κοιτάσματα τα οποία μέχρι πριν λίγα χρόνια δεν μπορούσε καν να πλησιάσει ο άνθρωπος σήμερα αντλούνται με ανταγωνιστικό κόστος. Η παρουσία πετρελαϊκών μεγαθήριων στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου δεν αφήνει περιθώρια αμφισβητήσεων: Δεν χρειαζόταν κανείς το 2010 να έχει πτυχίο γεωλόγου πετρελαίου ή γεωφυσικού για να κατανοήσει πως «κάτι τρέχει».

Το 2050 στον πλανήτη μας θα κατοικούν 3 δισ. επιπλέον άνθρωποι (= καταναλωτές) σε σχέση με σήμερα. Επίσης, θα υπάρξει και μία σημαντική αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ. Τα 10 δισ. ανθρώπων του 2050 θα πρέπει να τραφούν, να ζεσταθούν, να μετακινηθούν, να επικοινωνήσουν μεταξύ τους και να ικανοποιήσουν ταυτόχρονα όλες τις υπόλοιπες καταναλωτικές τους ανάγκες.

Στις 19 Αυγούστου 2014 η National Academy Press (NAP) των ΗΠΑ ανακοίνωσε τη δημοσίευση «μελέτης» (“Workshop Summary”) με τίτλο: “Can Earth’s and Society’s Systems Meet the Needs of 10 Billion People?: Summary of a Workshop”. Η NAP ανήκει στην Αμερικανική Ακαδημία Επιστημών (NAS).

Στη μελέτη καταδεικνύεται ακριβώς αυτή η αγωνία των επιστημόνων για τη διαχείριση του κόσμου το 2050. Η ανθρωπότητα οδεύοντας προς το 2050 βρίσκεται λοιπόν μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Είναι λογικό ίσως να πραγματοποιήσει κάποιος την εκτίμηση πως οι αλλαγές που βλέπουμε τριγύρω μας έπρεπε να ξεκινήσουν αρκετά πριν το 2020-2025.

Προκειμένου να καλυφθεί η ζήτηση σε ενέργεια το 2050, και με δεδομένο πως μέχρι να επιβεβαιωθούν τα πιθανά κοιτάσματα υδρογονανθράκων, να εκτιμηθεί η οικονομική τους αξία, να ξεκαθαρισθούν οι γεωπολιτικές τριβές, και να έρθουν αυτά στην επιφάνεια, θα περνούσε αρκετό χρονικό διάστημα. Είναι γνωστό άλλωστε πως τέτοιου είδους projects (υδρογονάνθρακες & ορυχεία), απαιτούν πολλά έτη μέχρι να υλοποιηθούν.

Η γεωπολιτική κουζίνα κοχλάζει λοιπόν. Οποτεδήποτε συμβαίνουν μεγάλες παγκόσμιες γεωπολιτικές αλλαγές αυτές συμπιέζουν πάντα το εσωτερικό των κοινωνιών-χωρών προκαλώντας με τη σειρά τους άλλες εσωτερικές αλλαγές. Όταν αλλάζει το έξω, σίγουρα θα αλλάξει και το μέσα.

Η Ελλάδα πιθανώς (;) θα καταστεί χώρα παραγωγός υδρογονανθράκων. Ωστόσο, το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την παρουσία διαφθοράς οριζοντίως και καθέτως μπορεί να αποβεί επικίνδυνο μείγμα για τη χώρα μας. Το έχουμε ξαναγράψει: η διαφθορά σε συνδυασμό με ορυκτούς πόρους αποτελούν κίνδυνο για την Εθνική Ασφάλεια της χώρας.

Αν δεν ξεμπερδέψουμε με την Ελληνική ολιγαρχική διαφθορά υπάρχει ο κίνδυνος κάποιοι εκεί «έξω» να θεωρήσουν τις εντός Ελλάδος ολιγαρχικές ελίτ ως επικίνδυνες για τη διαχείριση των υδρογονανθράκων και ως εκ τούτου, επικίνδυνες για την Εθνική Ασφάλεια άλλων κρατών… Ουδείς θα ήθελε Έλληνες «Καντάφηδες» μέσα στην ΕΕ…

Από την πλευρά μας ως απλοί πολίτες ας οπλιστούμε με θάρρος και αισιοδοξία και ας εξασκήσουμε όση διορατικότητα και προσαρμοστικότητα διαθέτουμε για να καλλιεργήσουμε το καινούριο… Το οφείλουμε στα παιδιά μας.

Πηγή Defence-Point


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

3 σχόλια :

  1. ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ΚΑΛΑ ΑΥΤΟ ΠΡΙΝ ΤΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΤΕ...;;;
    ΤΙ ΛΕΕΙ ΔΗΛΑΔΗ...;;;
    ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΚΑΤΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΕΚΤΟΣ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΜΠΕΡΔΕΥΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ "ΚΑΝΤΑΦΗΔΕΣ"...;;; ΔΗΛΑΔΗ ΜΑΣ ΛΕΕΙ Ο ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΑΙΞΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΑΝΑΛΥΤΗΣ ΟΤΙ Ο ΚΑΝΤΑΦΙ ΠΟΥ ΕΔΙΞΕ ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟΝ ΟΡΥΚΤΟ ΠΛΟΥΤΟ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΤΟΥ ΗΤΑΝ ΚΑΚΟ ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΚΑΛΩΣ ΤΟΝ ΕΦΑΓΑΝ ΟΙ ΚΑΠΙΤΑΛΕΣ... ΚΑΙ ΑΡΑ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΔΩΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΟΡΥΚΤΙ ΠΛΟΥΤΟ ΒΡΕΘΕΙ ΣΤΟΥΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΚΑΠΙΤΑΛΕΣ... ΜΑΛΙΣΤΑ ΩΡΑΙΑ, ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΝΩΝΥΜΗ ΓΝΗΣΙΑ ΕΛΛΗΝΙΔΑ12 Ιουνίου 2017 στις 8:30 π.μ.

    ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΩΝΥΜΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣΘΕΤΩ ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΠΛΥΣΗ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ
    .
    ΕΛΕΟΣ ΤΟΣΗ ΜΟΡΦΩΣΗ ΔΕΚΑΕΤΕΙΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ...
    .
    ΚΥΡΙΟΙ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΠΙΑ ΝΑ ΠΑΤΑΤΕ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΒΑΡΚΕΣ ..
    .
    ΧΡΕΟΣ ΣΑΣ ΝΑ ΦΡΟΝΤΙΣΕΤΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΘΡΕΨΑΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΓΕΝΟΣ ..
    .
    ΕΙΔΑΜΕ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΚΡΑΤΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΚΡΑΤΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟ ΧΑΛΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ .
    .
    .
    ΚΥΡΙΟΙ ΜΗΝ ΠΡΙΟΝΙΖΕΤΕ ΤΟ ΚΛΑΔΙ ΠΟΥ ΚΑΘΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΣΑΣ ..
    .
    .
    ΥΨΙΣΤΗ ΑΞΙΑ ΝΑΣΑΙ ΝΟΙΚΟΚΥΡΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΣΟΥ ........
    .
    .
    ΚΥΡΙΟΙ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΟΛΑ ΤΑ ΟΝΤΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΤΟΝ ΖΩΤΙΚΟ ΤΟΥΣ ΧΩΡΟ..
    .
    ΝΑ ΖΗΣΟΥΝ ΝΑ ΓΕΝΝΗΣΟΥΝ ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ......
    .
    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΣ ΓΙΝΕΤΕ ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΙΣ ΜΠΑΡΟΥΦΕΣ ..........
    .
    ΚΑΛΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΟΥ
    .
    .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο τυπος που εγραψε τις μπαρουφες ΕΙΝΑΙ ΑΜΟΡΦΩΤΟΣ μεν , γραμματιζουμενος δε .
    Αρθρογραφε ....ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΤΣΕΚΟΥΡΙ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΕΝΟΥΣ , ειναι η απαντηση στις μπαρουφες που γραφεις .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]