Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

ΕΕ: Οι αυταπάτες της “oλοκλήρωσης”

Ανάλυση: South Front Foreign Policy Diary  Απόδοση: "Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!"

“Το ευρωπαϊκό κατεστημένο, εμμένοντας στην ιδέα μιας ομοσπονδιακής Ευρώπης, χάνει την επαφή με τους λαούς και τροφοδοτεί εθνικιστικά και ευρωσκεπτικιστικά συναισθήματα σε όλη την ήπειρο”.

Με αυτά τα λόγια συνόψισε την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Ευρώπη ο Ντόναλντ Τουσκ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κατά τη διάρκεια μιας συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις 30 Μαΐου. Σύμφωνα με τον Τουσκ, οι πολιτικοί των μεγάλων, παραδοσιακών κομμάτων της ΕΕ έχουν δημιουργήσει μια ουτοπία γύρω από την ευρωπαϊκή ιδέα, χωρίς εθνικά κράτη, την ουτοπία μιας Ευρώπης, όπου δεν υπάρχουν αντικρουόμενα συμφέροντα και φιλοδοξίες. Ο Τουσκ δεν παρέλειψε να προσθέσει ότι μια πλήρως ολοκληρωμένη Ευρώπη είναι κάτι το αδύνατο.

Το γεγονός ότι η δήλωση αυτή προήλθε από τον ίδιο τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ίσως και να μοιάζει τρομακτικό. Ωστόσο, μπορεί και να μην είναι, εάν λάβει κανείς υπ’ όψιν το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποτελείται από τους αρχηγούς των κυβερνήσεων των κρατών-μελών της ΕΕ, καθώς και το ότι σήμερα πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις – αλλά και οι ψηφοφόροι τους – ασπάζονται την άποψη του Τουσκ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν κατόρθωσε να γεφυρώσει τις όποιες διαφορές υφίστανται εντός της Ευρώπης. Τα κράτη-μέλη του Νότου πιστεύουν ότι ο πλούτος θα πρέπει να εκπορεύεται από βορρά προς νότο. Οι χώρες της Βόρειας Ευρώπης, ωστόσο, επιθυμούν να προστατεύσουν τον εθνικό τους πλούτο και να αποφύγουν την ανάληψη των ευθυνών τους έναντι άλλων μελών. Τα δε ανατολικά κράτη, όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία, προσπαθούν να υπερασπιστούν τις εσωτερικές υποθέσεις τους από τις επιπτώσεις της εφαρμογής των κανονισμών της Ένωσης. Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ παίζουν το δικό τους παιχνίδι και χρησιμοποιούν την ΕΕ ως εργαλείο, προκειμένου να παίζουν τα δικά τους γεωπολιτικά παιχνίδια σε όλη την υδρόγειο.

Παράλληλα, σε όλη την ήπειρο, τα εθνικιστικά και ευρωσκεπτικιστικά κόμματα φιλοδοξούν να κερδίσουν έδαφος, μοιράζοντας υποσχέσεις, ότι θα απομονώσουν τις χώρες τους από ξένες απειλές, όπως η λαθρομετανάστευση και οι καταστροφικές εσωτερικές και εξωτερικές πολιτικές του ιερατείου των ευρωκρατών.

Σε γενικές γραμμές, παρατηρεί κανείς ότι στην προσπάθειά της να ξεπεράσει τον σκόπελο της κατάργησης του έθνους-κράτους, το μόνο που έχει καταφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι να επιβάλει ημίμετρα. Οι χώρες εγκαταλείπουν την εθνική κυριαρχία τους σε ορισμένα ζητήματα και την διατηρούν σε άλλα. Ως αποτέλεσμα, κανείς τελικά δεν είναι ικανοποιημένος.

Η Γερμανία και η Γαλλία εξακολουθούν να συζητούν τρόπους διατήρησης της συνοχής του ευρωπαϊκού μπλοκ. Παρ’ όλα αυτά, καθώς γίνονται οι προσπάθειες αυτές, διάφορα πολιτικά γεγονότα που θα εκτυλιχθούν στον επόμενο ενάμιση χρόνο ενδέχεται να αποδείξουν, ότι ο καλύτερος τρόπος για να διασωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι να διαλυθούν κάποια τμήματά της.






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]