Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κύμα «ευρωσκεπτικισμού» σε όλη την Ευρώπη

Του Γιώργου Παυλόπουλου

Η προσοχή όλων να είναι στραμμένη -δικαίως- στο επικείμενο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου στη Βρετανία και τις συνέπειες που θα έχει ενδεχόμενη επικράτηση του Brexit. Την ίδια στιγμή, όμως, μια μεγάλη έρευνα του ινστιτούτου Pew σε δέκα χώρες, η οποία είδε χθες το φως της δημοσιότητας, ήρθε να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τη ραγδαία ενίσχυση του «ευρωσκεπτικισμού» σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για του λόγου το αληθές, μόλις το 51% των ερωτηθέντων αντιμετωπίζει θετικά την Ε.Ε., έναντι του 47% που έχει αρνητική γνώμη -μάλιστα, δεν αποκλείεται την επόμενη φορά η ισορροπία να έχει ανατραπεί. Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι και το γεγονός ότι στο σύνολο των χωρών πλειοψηφεί η άποψη ότι οι Βρυξέλλες πρέπει να επιστρέψουν τμήμα των εξουσιών που διαθέτουν στα κράτη-μέλη -κάτι που, πολύ απλά, σημαίνει ότι τα σχέδια περί βαθύτερης ενοποίησης της Ευρώπης δεν συναντούν τη λαϊκή αποδοχή. Παρ' όλα αυτά, πρέπει να σημειωθεί ότι το 70% θεωρεί κακό ένα «διαζύγιο» με τη Βρετανία, έναντι μόλις 16% που το θεωρεί καλό -μια ένδειξη ότι αν και το οικοδόμημα είναι αντιδημοφιλές, η προοπτική της πλήρους κατάρρευσής του φοβίζει...

«Οι Βρετανοί δεν είναι οι μόνοι που έχουν αμφιβολίες για την Ε.Ε.», αναφέρει χαρακτηριστικά το Pew στα συμπεράσματά του, όπου σημειώνεται επίσης ότι «μεγάλο μέρος της δυσφορίας μπορεί να αποδοθεί στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης από την πλευρά των Βρυξελλών», καθώς τα σχετικά ποσοστά είναι συντριπτικά σε όλες ανεξαιρέτως τις χώρες -η Ελλάδα είναι πρώτη με 94%, ενώ ακολουθούν Σουηδία (88%), Ιταλία (77%), Ισπανία (75%), Ουγγαρία (72%), Πολωνία (71%), Βρετανία και Γαλλία (70%), Γερμανία (67%) και Ολλανδία (63%).

Ταυτόχρονα, οι πίνακες αποκαλύπτουν έντονη δυσαρέσκεια και όσον αφορά τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης από τα θεσμικά όργανα και το διευθυντήριο της Ε.Ε. Και εδώ, η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή με 92%, ενώ ακολουθούν Ιταλία (68%), Γαλλία (66%) και Ισπανία (65%) -οι μόνες δε χώρες στις οποίες οι θετικές γνώμες υπερτερούν είναι η Γερμανία (47% έναντι 38%) και η Πολωνία (47% έναντι 33%).

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ιδεολογική «ακτινογραφία» των ερωτηθέντων, με βάση τις απαντήσεις τους. Έτσι, τη στιγμή που στις πιο πλούσιες χώρες, κυρίως του ευρωπαϊκού Βορρά (Γερμανία, Βρετανία, Ολλανδία, αλλά και Ιταλία) η πλειοψηφία όσων δηλώνουν δεξιοί τάσσονται κατά της Ε.Ε., ενώ οι περισσότεροι αριστεροί φέρονται να τη στηρίζουν, το αντίθετο συμβαίνει στις χώρες του Νότου. Ειδικά στην Ισπανία και την Ελλάδα, αλλά και στη Σουηδία, οι πιο ευρωσκεπτικιστές» εμφανίζονται να είναι οι αριστεροί, με τους κεντρώους και δεξιούς να τάσσονται πλειοψηφικά υπέρ της Ε.Ε.

Ειδική περίπτωση αποτελεί η Γαλλία, γεγονός που επιβεβαιώνει την εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στη δεύτερη μεγαλύτερη χώρα της Ευρώπης, η οποία χαρακτηρίζεται και ως ο «μεγάλος ασθενής». Εκεί, τόσο οι δεξιοί όσο και οι αριστεροί αποδοκιμάζουν την Ε.Ε., ενώ ελαφρώς μεγαλύτερη στήριξη προς τις Βρυξέλλες (αλλά όχι πλειοψηφική) υπάρχει στον μεσαίο χώρο.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι και σε αυτή την έρευνα αποτυπώνεται το χάσμα γενεών, με τα ευρήματα να είναι αντίστοιχα εκείνων της Βρετανίας, ενόψει του δημοψηφίσματος. Πιο συγκεκριμένα, η υποστήριξη προς την Ε.Ε. είναι καθαρά ως συντριπτικά πλειοψηφική στις ηλικίες 18-34 ετών, ενώ καθίσταται μειοψηφία στις επόμενες ηλικιακές ομάδες, 35-49 ετών και, κυρίως, στους άνω των 50.

Πηγή "Ημερησία"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]