Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Τουρκία ζει με τον Ερντογάν το Σύνδρομο της Στοκχόλμης…

Και πάλι, μετά από ένα μικρό διάλειμμα, οι ισλαμιστές κέρδισαν στην Τουρκία. ο πρόεδρος Ερντογάν και το κόμμα του κέρδισε σχεδόν το 50% των ψήφων. Το ΑΚΡ κέρδισε πάνω από 4,8 εκ. νέες ψήφους σε σχέση με τις εκλογές της 7ης Ιουνίου και μαζί κέρδισε την εντολή να κυβερνήσει την Τουρκία μέχρι το 2019. Η νίκη του ΑΚΡ μπορεί όμως να εξηγηθεί με αριθμούς. Το κόμμα κέρδισε 9% επιπλέον σε σχέση με την 7η Ιουνίου. Τι συνέβη;

Του Μπουράκ Μπεγκντίλ
ΠΗΓΗ: The Gatestone Institute


Το εθνικιστικό ΜΗΡ, αντλεί ψήφους από την ίδια δεξαμενή με το ΑΚΡ και συχνά υπάρχει μετακίνηση ψηφοφόρων μεταξύ τους. Τον Ιούνιο το ΜΗΡ έλαβε 16,3%, κυρίως διότι το ΑΚΡ ξεκίνησε ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Κούρδους. Μετά την επανέναρξη των συγκρούσεων, στις οποίες επένδυσε το ΑΚΡ, το ΜΗΡ έχασε 4,1%. Το ποσοστό αυτό προστέθηκε στο ΑΚΡ.

Οι συγκρούσεις αυτές όμως φαίνεται πως έπεισαν και ένα ποσοστό 1,4% των Κούρδων να στραφούν προς το ΑΚΡ, εγκαταλείποντας το φιλοκουρδικό κόμμα HDP. Άλλα δύο μικρά κόμματα, ένα εθνικιστικό και ένα ισλαμικό, που είχαν κερδίσει 2%, μαζί, τον Ιούλιο, τώρα έλαβαν ποσοστό μόνο 0,5%. Το λοιπό 1,5% πήγε στο ΑΚΡ.

Στις εκλογές της 7η Ιουνίου ένας αριθμός ψηφοφόρων του ΑΚΡ απείχε, λόγω των σκανδάλων στα οποία ενεπλάκη το καθεστώς Ερντογάν. Από αυτούς ένα ποσοστό 2% ψήφισε και πάλι το κυβερνών κόμμα. Όλα αυτά τα ποσοστά αθροιζόμενα δίνουν το 9% που πήρε το ΑΚΡ.

Όλα τα ανωτέρω είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά για τον πολιτισμένο κόσμο και τα συνεχώς συρρικνούμενα πολιτισμένα τμήματα της Τουρκίας. Το ΑΚΡ γιόρτασε τη νίκη του στις εκλογές με την ιαχή «Allahu Akbar», αφήνοντας να εννοηθεί πως η πολιτική νίκη στις εκλογές θεωρήθηκε νίκη σε θρησκευτικό πόλεμο.

Οι μόνες μη τουρκικές σημαίες που εμφανίστηκαν στους πανηγυρισμούς των οπαδών του ΑΚΡ ήταν οι οθωμανικές και οι παλαιστινιακές, επίσης ανησυχητικό σημάδι. Η όλη προεκλογική εκστρατεία ήταν μεροληπτική κατά της αντιπολίτευσης. Ο Ερντογάν αξιοποίησε στο έπακρο τον κρατικό μηχανισμό, περιλαμβανομένων των κρατικών ΜΜΕ.

Σύμφωνα με τους παρατηρητές του ΟΑΣΕ, η προεκλογική εκστρατεία σημαδεύτηκε από τον φόβο. Το πόσο δημοκρατικές και τίμιες ήταν οι τουρκικές εκλογές, όμως, αποκαλύπτεται από τους λόγους του επικεφαλής της Χαμάς Χαλέντ Μασάαλ, ο οποίος συνεχάρη τους Ερντογάν και Νταβούτογλου για τη νίκη τους σε «δημοκρατικό κλίμα».

Στην πραγματικότητα η Τουρκία έζησε το δικό της Σύνδρομο της Στοκχόλμης. Πρόσφατη έρευνα στην Τουρκία κατέδειξε ότι το 68,5% των Τούρκων φοβάται τον Ερντογάν. Το αστείο είναι πως ακόμα και υποστηρικτές του δήλωσαν πως τον φοβούνται. Έτσι ο Τούρκος μελλοντικός σουλτάνος έχει εγκαταστήσει μια αυτοκρατορία του τρόμου. Το αποτέλεσμα των εκλογών της 1ης Νοεμβρίου, απλώς, θα τον καταστήσει ακόμα πιο δεσποτικό.

Πηγή Defence-Point


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]