Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Χιλιάδες Ισπανοί μετατρέπουν τα σπίτια τους σε παρεκκλήσια για να μην πληρώνουν φόρο

Απίστευτο κι όμως αληθινό ή ο Θεός έβαλε το χέρι του! Σχεδόν είκοσι χιλιάδες οικογένειες Ισπανών, οι οποίες αντιμετωπίζουν χρηματοπιστωτικές δυσκολίες, καθολικοί και άθεοι, βρήκαν ένα παραθυράκι για να αποφύγουν την καταβολή του φόρου εισφοράς ακινήτων –στην Ισπανία ονομάζεται ο «φοβερός IBI»- το ύψος του οποίου κατά μέσο όρο σημαίνει επιβάρυνση 500 ευρώ κατ’ έτος ανά διαμέρισμα.

Επικαλούμενοι τον νόμο Mecenazgo του 2002, που απαλλάσσει από τον φόρο όλες τις τοποθεσίες που έχουν σχέση με την Καθολική πίστη, όπως εκκλησίες, μοναστήρια, προσκυνήματα, παρεκκλήσια, γραφεία ενοριών, κλπ, πολλοί πολίτες έχουν μετατρέψει τα σαλόνια τους σε μικρά παρεκκλήσια προσθέτοντας σύμβολα της λατρείας και καλύπτοντας τους καθρέφτες και τους πίνακές τους με παραβολές και φράσεις από τα θρησκευτικά βιβλία, όπως είναι υποχρεωτικό για να θεωρηθεί ένα μέρος ως τόπος λατρείας.

Φυσικά η Εκκλησία προειδοποιεί ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσει καμία από αυτές τις εγκαταστάσεις ως τόπους λατρείας εφόσον η διαχείρισή τους δεν ανήκει σε κάποιον χειροτονημένο ιερέα ή καρδινάλιο. Αντίθετα, οι εφορίες έχουν εντελώς αντίθετη άποψη και έχουν δηλώσει ότι τα λεγόμενα και «παρεκκλήσια των ορόφων» πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για να θεωρηθούν ως τέτοια.

Όπως φαίνεται, πολλά από αυτά τα «παρεκκλήσια των ορόφων» είναι τόσο άνετα και τόσο καλαίσθητα που κάποιοι από τους επισκέπτες αφήνουν τον οβολόν τους με σκοπό να βοηθήσουν τις οικογένειες στις οποίες ανήκουν. Το γεγονός αυτό έχει εξοργίσει την Εκκλησία, σε τέτοιο σημείο ώστε να απασχολήσει Ισπανική Επισκοπική Διάσκεψη, η οποία αποφάσισε πως τα χρήματα που αφήνουν οι πιστοί για να βοηθήσουν τις οικογένειες που στα διαμερίσματά τους στεγάζουν παρεκκλήσια, είναι ελεημοσύνη και κατά συνέπεια της ανήκουν.

Μάλιστα όπως έγινε γνωστό, η Ισπανική Επισκοπική Διάσκεψη, για να διεκδικήσει αυτά τα χρήματα σκέπτεται να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Στρασβούργο ή τέλος πάντων να λαμβάνει την «δεκάτη», δηλαδή το ένα δέκατο από τα εισοδήματα που προέρχονται από τις προσφορές των πιστών, χρήματα τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για κάποιον ευαγή σκοπό. Μάλιστα, ο Καρδινάλιος Αντόνιο Μαρία Ρούκο Βαρέλα, εν εξάλλω καταστάσει, απείλησε να μπει στα διαμερίσματα που υπάρχουν παρεκκλήσια και να γκρεμίσει στο πέρασμά του τα πάντα, συμπεριλαμβανομένων των επίπλων, ενοικιαστών και των κατοικιδίων.

Με το θέμα ασχολήθηκε και το Βατικανό. Σύμφωνα με δηλώσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων στην έδρα της Καθολικής Εκκλησίας ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ βλέπει με αγάπη και κατανόηση την Ισπανική ιδέα, αλλά εφόσον οι ιδιοκτήτες των παρεκκλησιών των ορόφων δεν αποδώσουν την «δεκάτη», θα χρησιμοποιήσει άλλη γλώσσα. Το θέμα έφερε στη δημοσιότητα η ιστοσελίδα Rokambol news.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]