Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Να «Αμφιπωλεί» κανείς ή να μην «Αμφιπωλεί»;

Γράφει ο Νίκος Γαλάρας

Τα όσα έγιναν την τελευταία διετία με το εύρημα της Αμφιπόλεως και συνεχίζουν να γίνονται, είναι ενδεικτικά του πως η εκάστοτε πολιτική εξουσία αντιμετωπίζει τον πολιτισμό επιδερμικώς και κάποιες φορές φοβικώς λόγω ιδεοληψίας. Από την εποχή της περίφημης επιτροπής του ΥΠ.ΠΟ που πήγε σχεδόν με διακτίνιση τύπου διαστημοπλοίου Εnterprise στην Όαση Σίουα το 1995, για να σταματήσει την ανασκαφική προσπάθεια της κυρίας Λιάνας Σουβαλτζή μέχρι σήμερα, ολίγα άλλαξαν.
Έχει πει πολλά η κυρία Σουβαλτζή τα οποία δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε, κυρίως γιατί οι θιγόμενοι ονομαστικώς δεν αντέδρασαν στις δηλώσεις της και προτίμησαν να γίνουν θεατές του δημοσιογραφικού λιντσαρίσματός της από τα εντόπια ΜΜΕ. Μένουμε στα πραγματικά περιστατικά, στο ότι την «πέταξαν» εκτός ανασκαφών οι Αιγυπτιακές αρχές μετά από παρέμβαση της Ελληνικής Κυβερνήσεως.

Ποτέ δεν θα μάθουμε τι ακριβώς βρήκε στην Σίουα η κ. Σουβαλτζή, ούτε εγώ πιστεύω ότι ήταν ο τάφος του Αλεξάνδρου, αλλά ήταν ένα εύρημα για το οποίο κινητοποιήθηκε άμεσα το επί άλλων ζητημάτων δύσκαμπτο Ελληνικό κράτος και έσπευσε να σταματήσει την ανασκαφική προσπάθεια, η οποία γινόταν με προσωπικές δαπάνες της κ. Σουβαλτζή και του συζύγου της.  
Ποιο ακριβώς ήταν το κίνητρο ώστε να παρέμβει το Ελληνικό κράτος για να σταματήσει την ανασκαφή;
Μας μείωνε σε εθνικό επίπεδο μία έστω λαθεμένη θεωρία μίας φιλόδοξης και «ονειροπαρμένης» αρχαιολόγου;
Έστω λαθεμένη, διότι το εύρημα θάφτηκε και τεχνικώς δύναται η κ. Σουβαλτζή να λέει ότι βρήκε τον τάφο του Αλεξάνδρου αφού δεν προχώρησε η ανασκαφή για να διαψευσθεί ο ισχυρισμός της.

Και πάμε στην Αμφίπολη. Aν η τότε κυβέρνηση έκανε μιντιακή χρήση της ανασκαφής για να αναδείξει την Μακεδονία μας καλώς έπραξε. Κρίνεται και επικρίνεται, αν το κίνητρο ήταν καθαρά πολιτικής εκμετάλλευσης ώστε να καρπωθεί θετικής δημοσιότητος και να αποπροσανατολίσει από την μνημονιακή λαίλαπα.
Καλώς επίσης κινητοποιήθηκαν επίλεκτες αστυνομικές μονάδες για την ασφαλή μεταφορά των ευρημάτων.  
Έγιναν υπερβολές και καλλιεργήθηκαν προσδοκίες ανακάλυψης του τάφου του Αλεξάνδρου, αλλά εκ του αποτελέσματος το πρόσημο είναι θετικό κυρίως γιατί φάνηκε πόσο ενθουσιάστηκε ο μέσος Έλλην με το εύρημα, δείχνοντας ότι παρά τα σκουπίδια που του σερβίρουν επί δεκαετίες, εξακολουθεί να έχει εθνικά αντανακλαστικά και να τον συγκινεί το ένδοξο παρελθόν.
Δεν θα ξεχάσω ένα περιστατικό όπου κάνοντας πεζοπορία κάπου στην Δυτική Μακεδονία, σταμάτησα δίπλα σε ένα χωράφι για να ζητήσω οδηγίες για το δρομολόγιο και δύο αγρότες, πατέρας και υιός, τσάπιζαν, συζητώντας για την Αμφίπολη.

Δυστυχώς, κάκιστη εντύπωση προξένησαν κάποιοι συνάδελφοι της κυρίας Περιστέρη, οι οποίοι όντες καλεσμένοι των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών εκπομπών, αντί να διαφωτίσουν τον κόσμο με τις γνώσεις τους, επέλεξαν να επιτεθούν στην κυρία Περιστέρη μην τηρώντας αναλόγως το γνωστό ρητό ''you don't question the man on the ground'', εν προκειμένω ''you don't question the woman under the ground''.
Yπήρχε αρχαιολόγος που έβγαλε και πόρισμα περί Ρωμαϊκού μνημείου, εξ αποστάσεως, καθότι δεν ήταν μέλος της ανασκαφικής ομάδος και δεν είχε αληθή εικόνα της ανασκαφής.
«Περιέργως» και η επιτροπή Εnterprise, αν δεν με απατά η μνήμη μου, αρχικώς είχε αναφερθεί επίσης σε «Ρωμαϊκό» εύρημα.
Έτσι έχει καταστεί ο Ελληνικός πολιτισμός, ένα είδος κιμά με ολίγον Ελληνικόν και ολίγον Ρωμαϊκόν, χωρίς να αναδεικνύεται ως αυτούσιος και παλαιότερος του Ρωμαϊκού, ένας Ελληνορωμαϊκός κιμάς.
Eπισκέπτεσαι μουσεία του εξωτερικού και διαβάζεις, τμήμα Ελληνορωμαϊκών αρχαιοτήτων. Ελληνορωμαϊκή πάλη σου λέει. Από που ρε παίδες; O Ηρακλής πάλεψε κάτι χιλιάδες χρόνια πριν τους Ρωμαίους, και φυσικά όχι στις πεδιάδες της Ουγγαρίας όπου υποτίθεται ότι βρισκόμασταν κάπου στο 2000 π.Χ.-αυτά μας «διδάσκουν» κάποιοι μεταμφιεσμένοι σε καθηγητές. Και δεν αντέχει και στην κοινή λογική η θεωρία τους, οι Ουγγαρέζες είναι πανέμορφες, αν βρισκόταν εκεί ο Έλληνας δεν επρόκειτο να τις εγκαταλείψει.

Aν η τότε κυβέρνηση έκανε μιντιακή χρήση της ανασκαφής για να αναδείξει την Μακεδονία μας καλώς έπραξε. Κρίνεται και επικρίνεται, αν το κίνητρο ήταν καθαρά πολιτικής εκμετάλλευσης ώστε να καρπωθεί θετικής δημοσιότητος και να αποπροσανατολίσει από την μνημονιακή λαίλαπα.

Να «Αμφιπωλεί» λοιπόν η εκάστοτε Ελληνική κυβέρνηση, με τον σωστό τρόπο και την σωστή προσέγγιση, αν δεν την φοβίζει η επίδραση πάσης όμοιας ανασκαφής στον ψυχισμό του Έλληνος και αν δεν θεωρεί ότι η ανάδειξη του αρχαίου κλέους, επηρεάζει αρνητικά τον Έλληνα και τον καθιστά εν δυνάμει απειλή στον σύγχρονο οδοστρωτήρα της παγκοσμιοποίησης.

Αν πάλι η εκάστοτε εξουσία θεωρεί το «Αμφιπωλείν» ως bad news, και θεωρεί ότι δεν γίνονται αυτά τα πράγματα όταν σκοπό έχεις να ξεπουλήσεις την υπόθεση του ονόματος, καλείται να πράξει δύο πράγματα:

Πρώτον να επιλέξει την πιο επώδυνα ανώδυνη ονομασία για εμάς, την ονομασία ''NOTMACEDONIA''.

Δεύτερον, να αναρτήσει σε όλους τους ανασκαφικούς χώρους επιγραφές με το κάτωθι κείμενο:

«Δεν υπάρχουν ακόμη ευρήματα αλλά όταν υπάρξουν, σίγουρα θα είναι Ρωμαϊκά».

Πηγή Huffington Post


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]