Ο Τσίπρας απέναντι στον Ερντογάν
Ανακοινώθηκε επίσημα η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα. Οπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Χακάν Τσαβούσογλου, θα πραγματοποιηθεί στις 7 Δεκεμβρίου. Φυσικά αυτή η ανακοίνωση δεν μπορεί να γίνει δεκτή με χαρά από τους Ελληνες πολίτες, μια και η πολιτική του Τούρκου προέδρου αλλά και το ιστορικό των σχέσεων των χωρών μας πόρρω απέχουν από το να χαρακτηριστούν θετικά.
Η Τουρκία, ως κρατική οντότητα, και εκείνος δεν έχουν κάνει το παραμικρό για να εξομαλυνθούν οι διπλωματικές σχέσεις μας. Υπάρχουν οι αξιώσεις της Τουρκίας σε Αιγαίο, Θράκη. Οι προκλήσεις στα Ιμια είναι σχεδόν καθημερινές. Οι διεκδικήσεις των Τούρκων στον ορυκτό πλούτο Ελλάδος και Κύπρου παραμένουν αμείωτες και η Τουρκία συνεχίζει να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.
Ταυτόχρονα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει συνδέσει και το όνομά του και την πατρίδα του με την αισχρή απόπειρα διάλυσης της Συρίας και την ισλαμική τρομοκρατία τύπου ISIS. Ταυτόχρονα ο ίδιος άνθρωπος ανοιγοκλείνει τον διακόπτη του ισλαμικού εποικισμού της Ελλάδας και της Ευρώπης συνολικά χρησιμοποιώντας ως προπέτασμα καπνού τους «πρόσφυγες». Τέλος, στην Τουρκία του Ερντογάν έχει επιβληθεί ένα σκληρό και σύμφωνα με τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης διεφθαρμένο απολυταρχικό καθεστώς, το οποίο αξιοποίησε μια απόπειρα πραξικοπήματος για να διώξει νομοτύπως όλους τους αντιφρονούντες.
Μπορεί ο Ερντογάν να φαντάζει ισχυρός στα μάτια των οπαδών του (υπάρχουν και... ελληνόφωνοι τέτοιοι) αλλά στην πραγματικότητα είναι υπό πολιορκίαν. Η τουρκική λίρα κατρακυλά, η διεθνής εικόνα της Τουρκίας έχει υποστεί καίρια πλήγματα, η τουρκική αντιπολίτευση σε καθημερινή βάση κομίζει στο Κοινοβούλιο και στα ΜΜΕ τεκμήρια κυβερνητικής διαφθοράς και η χώρα απομακρύνεται γρήγορα και σταθερά από τον δυτικό συνασπισμό.
Ας μη βλέπουμε τον ερχομό του Ερντογάν με τη μοιρολατρία του εκ προοιμίου «ηττημένου». Η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει μια καλή αρχή για να διατυπωθούν ενώπιόν του αξιώσεις από τη δική μας πλευρά.
Ποτέ δεν είναι αργά να διατυπωθεί σωστά και γενναία η ελληνική θέση.
"Δημοκρατία"
Σχόλιο ιστολογίου: Το μείζον, αυτονόητο και αυτο-απαντώμενο ερώτημα που τίθεται είναι:
Μπορεί ο Τσίπρας και η παραπαίουσα σε όλους τους τομείς κυβέρνησή του (με τις γνωστότατες εθνομιδενικές απόψεις - θέσεις) να σταθεί απέναντι στον παραπαίοντα Ερντογάν και να διατυπώσει ευθαρσώς τις ελληνικές θέσεις;
Η απάντηση, δυστυχώς για την Ελλάδα, είναι αρνητική. Όπως, αρνητική είναι και για το σύνολο των πολιτικών κομμάτων που είτε δεν έχουν ολοκληρωμένο σχέδιο επί των εθνικών θεμάτων (και περιορίζονται σε αλλαλαγμούς και συνθήματα) είτε το πολιτικό τους παρελθόν απέδειξε πως ούτε μπορούν αλλά και ούτε επιθυμούν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.
Φυσικά και δεν πρέπει να φοβόμαστε μια Τουρκία που κατρακυλά στην απομόνωση. Αυτό όμως απαιτεί σχεδιασμό από γνώστες και ειδικούς και όχι από πολιτικούς που άγονται και φέρονται από τα κομματικά ή προσωπικά - ιδιοτελή τους συμφέροντα.
Δυστυχώς για την Ελλάδα, η σύγκριση δυναμικότητας μεταξύ Ερντογάν και Τσίπρα είναι τραγικά αρνητική για την Ελλάδα. Με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την χώρα, ακόμη και όταν ο Τσίπρας και η παρέα του θα αποτελούν (τραγικό) παρελθόν για τη χώρα, αφού τα προβλήματα που θα έχουν σωρεύσει ή και προσθέσει θα έχουν τοποθετήσει την Ελλάδα σε πολύ δυσχερέστερη θέση από αυτή που βρίσκεται σήμερα, ελέω των παρελθουσών κάκιστων πολιτικών επιλογών, πράξεων ή παραλείψεων...
Αν και θεσμικά είναι αδύνατον, η λογική προστάζει να απαγορευθεί η οποιαδήποτε επαφή (ακόμη και τηλεφωνική) του Αλέξη Τσίπρα με τον Ταγίπ Ερντογάν, αφού ο (φερόμενος και ως πρωθυπουργός της Ελλάδας) Αλέξης Τσίπρας δεν είναι σε θέση να υπερασπιστεί την ιδεολογία του, πόσο δεν μάλλον την Ελλάδα που -κατά την άποψή του- "δεν έχει θαλάσσια σύνορα"...
Πολύ πιο "στέρεο" πολιτικά και εθνικά το σχόλιο του ιστολογίου από το ίδιο το άρθρο που κοιμάται και ονειρεύεται έναν Τσίπρα ικανό
ΑπάντησηΔιαγραφή"να διατυπώσει τις ελληνικές αξιώσεις" πρόσωπο προς πρόσωπο με τον Ερντογάν. Υπάρχει μια μικρή διαφορά στο "μπόι"... αλλά και στη δύναμη με την οποία ο καθένας υπερασπίζεται την πατρίδα του. Ποια πατρίδα να υπερασπιστεί ο άπατρις διεθνιστής, δήθεν αριστερός. Ο Ερντογάν έχει ένα βάρος έστω και αρνητικό. Ο Τσίπρας αντιπροσωπεύει το απόλυτο μηδέν, το απόλυτο τίποτα.
Ο Ερντογάν έρχεται στην Ελλάδα γιά να προωθήσει τις τουρκικές αξιώσεις επί της ελληνικής Θράκης , γιά τίποτε άλλο , και γι αυτό δεν θα πρέπει να γίνει αποδεκτή η επιθυμία του να επισκεφθεί την Θράκη,έστω και ανεπίσημα, αφού ούτε τούρκοι διαβιούν εκεί , ούτε άλλος λόγος δεν υφίσταται, όπως δυστυχώς , συνέβη επί της πρωθυπουργίας του , πολιτικά άπειρου , Κώστα Καραμανλή , το 2004 .
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν η επίσκεψη Ερντογάν στην Θράκη είναι ήδη συμφωνημένη και η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ την αποκρύπτει , επιβάλλεται να ανακοινωθεί από τώρα η
επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού στην Κωνσταντινούπολη,έστω και ανεπίσημη
που θα ολοκληρωθεί με την μετάβασή του στην Ίμβρο, στην Τένεδο αλλά και
στις Λαγούσες νήσους.
Οι εκατέρωθεν επισκέψεις αρχηγών κρατών πρέπει να στηρίζονται στις αρχές
της ανταποδοτικότητος , αλλοιώς δεν μας χρειάζονται !