Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

3 δισ. απαιτεί ο Ερντογάν από τους Ευρωπαίους για να σταματήσει τις “ροές μεταναστών”

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι κατέληξαν σε προσωρινή συμφωνία με την Τουρκία, βάσει της οποίας προσφέρουν στην Άγκυρα 3 δισ. ευρώ και στην επιτάχυνση στην χορήγηση βίζας, με αντάλλαγμα τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών προς την ΕΕ, υποστηρίζει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Financial Times,

Η προκαταρκτική συμφωνία συνήφθη μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Τούρκου προέδρου Ερντογάν. Η συμφωνία είναι ιδιαίτερα επωφελής για την Τουρκία , η οποία κερδίζει, σύμφωνα με αξιωματούχους, όρους την εκπλήρωση των οποίων μάταια ζητούσε εδώ και πολλά χρόνια.

Ωστόσο η συμφωνία πρέπει να εγκριθεί από τα κράτη μέλη της ΕΕ, πολλά εκ των οποίων ανησυχούν για το υψηλό πολιτικό και οικονομικό κόστος εκπλήρωσης των απαιτήσεων του Ερντογάν. Βάσει της συμφωνίας, η σύνοδος των Ευρωπαίων ηγετών, αναμένεται να προσφέρει το σαφές πολιτικό μήνυμα ότι εγκρίνει την συνεργασία με την Τουρκία, παρακάμπτοντας επιμέρους όρους.

Σύμφωνα με Τούρκο αξιωματούχο, «η μπάλα είναι στο ευρωπαϊκό γήπεδο». Αξιωματούχοι της Κομισιόν ενημέρωσαν, το απόγευμα, τους πρέσβεις των κρατών μελών της Ένωσης για τις τουρκικές απαιτήσεις επί του «σχεδίου δράσης» στο μεταναστευτικό.

Οι τουρκικές απαιτήσεις είναι παροχή χρηματοδότησης ύψους 3 δισ. ευρώ, ποσό έξι φορές μεγαλύτερο από το αρχικά προταθέν από την Κομισιόν, τη διαδικασία ανοίγματος πέντε κεφαλαίων σχετικά με τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, απελευθέρωση της διαδικασίας χορήγησης βίζας, κάτι που θα επιτρέψει σε 75 εκ. Τούρκους να μετακινούνται ελεύθερα εντός των ορίων της Σέγκεν, εντός του 2016.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, ο Ερντογάν ξεκαθάρισε πως η Τουρκία αναμένει να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή λίστα ασφαλών χωρών, γεγονός που θα δυσκολέψει την χορήγηση ασύλου σε Τούρκους υπηκόους που θα το αιτηθούν. Επίσης αναμένει την σύγκληση κοινής συνόδου με την ΕΕ, ή πρόσκληση ώστε να απευθυνθεί ο ίδιος στους Ευρωπαίους ηγέτες, κατά τη διάρκεια κάποιας συνόδου.

Σε αντάλλαγμα η Τουρκία θα εντείνει τους συνοριακούς ελέγχους, μέσω και της στενότερης συνεργασίας με την Ελλάδα. Σε αντάλλαγμα για τη χαλάρωση στη χορήγηση βίζας, ειδικά, η Τουρκία θα θεσπίσει μια διαδικασία επανεισδοχής όσον αφορά τους αιτούντες άσυλο που απελαύνονται από την ΕΕ εισερχόμενο από την Τουρκία.

Σταδιακά η Τουρκία θα επιτρέψει τη νόμιμη παραμονή 2 εκ. Σύρων στην Τουρκία, περιορίζοντας έτσι τη διάθεσή τους να πάνε στην Ευρώπη. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αντιμετώπιζαν τον Ερντογάν με περιφρόνηση, σχεδόν, τα τελευταία χρόνια, λόγω του αυταρχισμού του.

Από την έναρξη της μεταναστευτικής κρίσης και μετά όμως, η ΕΕ στράφηκε προς αυτόν, γνωρίζοντας πως η υποστήριξή του είναι ζωτικής σημασίας για να σταματήσει η προσφυγική ροή προς την Ευρώπη. Πριν ξεκινήσει για την σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών, η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ είπε πως η Ευρώπη δεν είναι σε θέση να ελέγξει και να ανακόψει την ροή προσφύγων χωρίς την συνεργασία της Τουρκίας.

Την Κυριακή η κ. Μέρκελ θα επισκεφτεί την Άγκυρα, λίγες μόνο ημέρες πριν τις κρίσιμες εκλογές της 1ης Νοεμβρίου, στις οποίες το κόμμα του Ερντογάν ελπίζει να ανακτήσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Στην Τουρκία υπάρχουν αυτή την στιγμή 2 εκ. Σύροι πρόσφυγες. Από τους δε 350.000 ανθρώπους που αναζήτησαν άσυλο στην Ευρώπη, η Τουρκία σταμάτησε μόνο τους 50.000.

Ευρωπαίοι υπουργοί παραδέχονται, πάντως, πως οι όροι, περιλαμβανομένου αυτού που αφορά τη βίζα, είναι απίθανο να εκπληρωθούν. Ο Ερντογάν αναμένει ένα σημάδι ότι η ΕΕ είναι πρόθυμη να εκπληρώσει τους όρους του, μέσω πολιτικών δηλώσεων στα συμπεράσματα της συνόδου που πραγματοποιείται.

Στα συμπεράσματα θα πρέπει να υπάρχει αναφορά για το «σχέδιο δράσης», μια δήλωση περί επιτάχυνσης της προσπάθειας απελευθέρωσης στη χορήγηση βίζας, εφόσον η Τουρκία πληροί τα κριτήρια, αναφορές περί πολιτικής και οικονομικής δέσμευσης με την Τουρκία και μια διακήρυξη ότι η ΕΕ θα βοηθήσει την στην ενταξιακή διαδικασία.

Ευρωπαίοι διπλωμάτες εξεπλάγησαν από το ποσό των 3 δισ. της χρηματοδότησης που απαιτεί η Τουρκία. Αρχικά η Κομισιόν είχε προτείνει, συνολικά, ποσό 500 εκ. ευρώ, μέσω και των κρατών μελών. Η Βρετανία ειδικά είναι ιδιαίτερα ανήσυχη, όσον αφορά, την χρηματοδότηση, καθώς μπορεί να ωθήσει τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό στα όριά του.

Πολλές χώρες μέλη, όπως Κύπρος, επίσης αντιδρούν στην σύνδεση κάθε συμφωνίας για το μεταναστευτικό με την επιτάχυνση των ενταξιακών διαδικασιών της Τουρκίας στην ΕΕ. Αν και η Ένωση έχει, κατ’ αρχήν, συμφωνήσει να ξεκινήσει συνομιλίες επί της νομισματική πολιτική, η Τουρκία απαιτεί το άνοιγμα επιπλέον κεφαλαίων, όσον αφορά τη δικαιοσύνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την εκπαίδευση και την ενέργεια.

Ίσως το πλέον ευαίσθητο θέμα είναι αυτό της βίζας. Η Τουρκία είναι η μόνη υποψήφια προς ένταξη χώρα που δεν είχε αυτό το δικαίωμα και ο Ερντογάν επιδιώκει να μια συμφωνία επ’ αυτού πριν αποδεχτεί την έναρξη συνομιλιών για την επανεισδοχή των Σύρων που παράνομα έχουν περάσει στην Ευρώπη.

Ο υπάρχων οδικός χάρτης με την ΕΕ προβλέπει την απελευθέρωση της βίζας το αργότερο εντός του 2017. Υπάρχουν όμως δύσκολοι πολιτικοί και τεχνικοί όροι, που πρέπει η Τουρκία να εκπληρώσει, ένας εκ των οποίων είναι η αναγνώριση της Κύπρου. Ενώ οι Βρυξέλλες επιμένουν πως οι όροι αυτοί δεν θα πάψουν να ισχύουν, επιμένουν παράλληλα η διαδικασία να επιταχυνθεί, με ορίζοντα το 2016.
Πριν τη μεταναστευτική κρίση, Γαλλία και Γερμανία αντετίθεντο στην απελευθέρωση της βίζας, με κορυφαίους υπουργούς τους να παραδέχονται, ιδιωτικά, πως κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να εγκριθεί από τους ψηφοφόρους των χωρών τους.
Οι συνομιλίες στην Άγκυρα μεταξύ Τούρκων αξιωματούχων και του αντιπροέδρου της Κομισιόν Φρανς Τίμερμαν, κράτησαν ώρες. Η προκαταρκτική συμφωνία εγκρίθηκε σε συνάντηση με τον Ενρντογάν.

Πηγή MIgnatiou


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]