Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πολιτικό κακούργημα - Mόνο με πολιτικό θαύμα πλέον η σωτηρία

Η θριαμβευτική νίκη του Έλληνα πρωθυπουργού Τσίπρα στο δημοψήφισμα της Κυριακής εορτάστηκε ως η στιγμή της σαφήνειας, τόσο από τους οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και από τα γεράκια της Ευρώπης. Η θεώρηση αυτή όμως είναι εσφαλμένη. Οι Έλληνες ψηφοφόροι, αντίθετα με όσα αναφέρονται, δεν ξεκαθάρισαν τι θέλουν. Το δημοψήφισμα ήταν ένα πολιτικό κακούργημα.

Του Marc Champion
Πηγή Bloombergview


Η κυβέρνηση έθεσε δύο περίπλοκα ερωτήματα που κατέληγαν στο ερώτημα: «Θέλετε περισσότερο οικονομικό πόνο;». Φυσικά το ερώτημα αυτό δεν έπρεπε να τεθεί ποτέ σε δημοψήφισμα. Στην συνέχεια η κυβέρνηση πούλησε μια καταφατική απάντηση στην ερώτηση αυτή, παρουσιάζοντάς την ως την οδό για το άνοιγμα των τραπεζών, κερδίζοντας μια εντολή που θα υποχρεώσει τους δανειστές σε ελάφρυνση του χρέους και η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ. Τι λοιπόν θα μπορούσαν να απαντήσουν οι ψηφοφόροι;

Επίσης δεν ξεκαθαρίστηκε από τους Έλληνες τι ακριβώς είναι έτοιμοι να κάνουν για να μείνουν στο ευρώ. Η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων θέλει το ευρώ και αν τους είχε ζητηθεί να διαλέξουν ίσως να αποφάσιζαν διαφορετικά. Το ελληνικό λοιπόν δημοψήφισμα θα έπρεπε να έχει γίνει είτε το 2011, είτε έναν μήνα πριν. Τώρα είναι πολύ αργά και πολλοί στην Ευρωζώνη θα το δουν ως μια ευκαιρία να απαλλαγούν από την Ελλάδα.

Μια άλλη υπόθεση που λέει πως οι Έλληνες θα είναι καλύτερα χωρίς ευρώ είναι αμφίβολη. Η Ελλάδα μπήκε σε περιπέτειες γιατί η οικονομία της είναι αναποτελεσματική και οι κυβερνώντες της διαφθαρμένοι ή ανίκανοι. Άρα είτε με δραχμή, είτε με ευρώ η κατάσταση θα είναι ίδια. Η Ευρωζώνη επίσης θεωρεί πως θα είναι καλύτερα χωρίς την Ελλάδα. Αυτό ίσως να είναι αλήθεια, αυτή την στιγμή.

Μακροχρόνια όμως ίσως δημιουργηθεί σημαντική ζημιά. Για να επιβάλει την έξοδο της Ελλάδας, η Ευρωζώνη πρέπει να διακόψει τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, καθώς δεν υπάρχει άλλος, νομικός, τρόπος. Τότε, αν ο Τσίπρας δεν αποδεχτεί μια συμφωνία, η Ελλάδα θα μείνει χωρίς ρευστότητα και θα πρέπει να τυπώσει δικό της νόμισμα.

Το αποτέλεσμα θα είναι ένα έθνος αγανακτισμένο που θα πιστεύει πως επίτηδες οδηγήθηκε στην ένδεια και στην κατάρρευση από τους υποτιθέμενους εταίρους του στην Ευρώπη. Η χώρα θα καταστεί επίσης πολιτικά ασταθής, με τους νεομαρξιστές που κυβερνούν τώρα να αντικαθίστανται, ίσως, από κάποιους άλλους.

Η τελευταία λανθασμένη υπόθεση έχει να κάνει με τη Ρωσία. Η άποψη αυτή θέλει τη Ρωσία να αντικαθιστά την ΕΕ στην Ελλάδα, διασώζοντας τη χώρα. Η Ρωσία δεν είχε όμως ποτέ την πρόθεση να βοηθήσει την Ελλάδα, αλλά μόνο να την οδηγήσει εκτός ευρώ, όπως επιβάλουν τα συμφέροντά της.

Για όσο η Ελλάδα είναι συνδεδεμένη με το κοινό νόμισμα τα συμφέροντά της συνδέονται με το Βερολίνο, τις Βρυξέλλες και το ΔΝΤ, όχι με τη Μόσχα. Αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει και επιστρέψει στη δραχμή η σύνδεση αυτή διακόπτεται. Η Ρωσία δεν έχει χρήματα για να καταστήσει την άπορη Ελλάδα οικονομικά και πολιτικά εξαρτημένη από την ίδια. Η δε ιδέα περί ρουβλιών προκαλεί μόνο το γέλιο.

Η Ελλάδα είναι μια σταθερή χώρα στα Βαλκάνια, μια περιοχή επιρρεπή σε συγκρούσεις, το γεωπολιτικό μέλλον της οποίας ακόμα είναι αβέβαιο. Η Ελλάδα έχει εδαφικές διαφορές με την Τουρκία και αποτελεί τη βασική οδό εισόδου λαθρομεταναστών στην ΕΕ. Υπήρχε σοβαρός λόγος που ο πρόεδρος Τρούμαν είχε δώσει 400 εκατ. δολάρια, το 1947, για να κρατήσει την Ελλάδα στον δημοκρατικό κόσμο. Η λογική του Δόγματος Τρούμαν φαίνεται πως έχει ξεχαστεί.

Οι χειρισμοί της ελληνικής κρίσης υπήρξαν καταστροφικοί. Το δημοψήφισμα της Κυριακής πρόσθεσε άλλη μια στην αλυσίδα των κακών αποφάσεων και τώρα, δυστυχώς, πρέπει να είναι κανείς παράλογα αισιόδοξος για να αναμένει ένα καλό αποτέλεσμα.

Πηγή Defence-Point


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]